25n
25N
25N

Soler demana avanços ja en la reforma del finançament encara sense Catalunya, que "no pot ser una excusa"

I. CABALLER/CORTS VALENCIANES - Archivo

Soler demana avanços ja en la reforma del finançament encara sense Catalunya, que "no pot ser una excusa"
30/01/2019 -

El conseller d’Hisenda de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler, ha insistit en la necessitat per a les comunitats que es faça algun pas cap a la reforma del sistema de finançament autonòmic i es porte una proposta a debatre al Congrés, àdhuc vistes les dificultats per a sumar majories. També ha apostat per avançar encara que Catalunya continue mantenint-se al marge: “No pot ser una excusa”.

Soler ha participat aquest dimecres a Madrid en el comitè de seguiment de la Conferència de Presidents, convocat per la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet. Han acudit a la trobada consellers de totes les comunitats excepte Catalunya.

El responsable valencià d’Hisenda ha posat l’accent en la històrica reivindicació d’impulsar com més prompte millor la reforma del sistema de finançament perquè la seua comunitat juntament amb Múrcia, ha recalcat, és la més perjudicada per càpita. “Hem de fer el mateix que les altres, amb diferències per càpita de més del 30 per cent, 800 euros, per a fer el mateix”, ha dit.

Vicent Soler ha demanat que després de 40 anys de descentralització de competències s’aborde “de debò” un repartiment diferent dels fons públics en funció de qui presta els serveis i que els impostos que els ciutadans aporten es distribuïsquen a les administracions segons la seua responsabilitat.

Ha admés que la “complexitat” del Congrés dels Diputats no facilita que s’aborde la reforma, però ha demanat que es porte de totes maneres una proposta “i que siga el que siga, però que s’avance”, es discutisca i s’intente sumar majories. “No podem estar més temps en aquesta situació”, ha afegit.

Preguntat si veu possible aprovar aqueixa reforma sense la participació de Catalunya, que no vol participar en reunions multilaterals sobre el sistema de finançament, el conseller valencià ha dit que “no pot ser una excusa” i que “un millor sistema també afavorirà a Catalunya i no empitjorarà les coses”.

“L’eix del Mediterrani en general està mal finançat. Però insistisc, és un problema d’estructura d’Estat, de l’ús dels recursos del contribuent i el seu repartiment entre administracions”, ha reiterat.

Respecte a la possibilitat de celebrar en dates pròximes una Conferència de Presidents, Soler ha assenyalat que a quatre mesos de les autonòmiques i municipals de maig no sembla “el moment més propici”, però tampoc ha tancat la porta.

Sí que ha destacat l’interés del Govern, expressat per la ministra de Política Territorial en la reunió de hui, segons ha dit, que aquests cims siguen ordinaris i tinguen un calendari, sense dependre per tant de la voluntat del president de torn de convocar-les o no. “És molt important, que siga part de l’edifici institucional d’Espanya. Això em sembla un pas de gegant”, ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 − 8 =

bombers