25n
25N
25N

Soler demanarà en el CPFF d'aquest dilluns el fons d'anivellament per a comunitats infrafinançades

El PP creu que si no s’aprova eixe fons el conseller hauria de donar “un colp damunt de la taula” i votar en contra en el CPFF

Soler demanarà en el CPFF d'aquest dilluns el fons d'anivellament per a comunitats infrafinançades
05/10/2020 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, plantejarà “amb rotunditat” aquest dilluns en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) la necessitat que “comence d’una vegada per sempre” la discussió sobre un nou sistema de finançament autonòmic i que mentre es materialitza hi haja un fons d’anivellament per a les regions infrafinançades com la Comunitat Valenciana.

Així ho ha indicat Soler en declaracions als mitjans després de la reunió de la comissió mixta Consell-Corts celebrada hores abans del CPFF telemàtic al qual ha convocat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, per a informar les autonomies sobre la decisió del Govern de suspendre les regles fiscals.

El conseller, que ha eixit “molt content” de la trobada amb els grups, ha indicat que reclamarà la reforma del model de finançament i, en definitiva, equitat perquè els valencians tenen “els mateixos problemes que la resta i no els mateixos ingressos”.

Conscient que aqueixa discussió és “complicada” perquè hi ha 17 comunitats que formen part d’aqueix debat, ha indicat que demanarà mentrestant un fons d’anivellament per a les regions infrafinançades o un dèficit asimètric, encara que prefereix la primera opció.

“No podem tindre un tracte uniforme perquè no és uniforme la situació de partida, tenim recursos diferents i cal fer un plantejament diferent en tots els aspectes perquè al final les necessitats són les mateixes”.

Per això, ha incidit, el plantejament de la Comunitat Valenciana en el CPFF es resumirà a demanar “suficiència en vertical per a totes les comunitats i equitat horitzontal perquè tots puguem treballar de la mateixa manera”.

El diputat socialista José Muñoz ha indicat, per part seua, que la reivindicació del Consell i del PSPV és la mateixa: la reforma del sistema de finançament, un fons transitori d’anivellament fins que aquesta es produïsca i una relaxació del dèficit si això no ocorre.

Ha llançat un missatge a totes les forces polítiques demanant unitat en aquest tema perquè “cadascun tindrà el seu criteri” i fins i tot hi haurà qui “faça partidisme i oblide la seua herència” respecte al finançament, que no es va canviar fins i tot amb majories absolutes en els territoris i en el Govern central, en al·lusió al PP.

“Això el PSPV el pot entendre, però el que sí que exigim és que estiguem units per a lluitar amb la societat valenciana per a canviar aqueix sistema de finançament. El Consell està fent una aposta permanent de reivindicar el problema valencià a Madrid i hem vist com s’han aconseguit millores que no havien ocorregut en altres èpoques, aqueix és el camí”, ha insistit.

COMPROMÍS RECORDA QUE EL FONS VA SER “MENYSPREAT”

Des de Compromís, la diputada Aitana Mas ha llançat també aqueix missatge d’unitat però ha explicat que en la trobada han mostrat la seua “preocupació per la falta de respostes per part del Govern central” perquè entenen que hi ha hagut una pandèmia però precisament aquesta “fa que la situació de la Comunitat siga molt delicada financerament parlant”.

Així, li han proposat al conseller un sistema “transitori paral·lel o substitutiu del fons d’anivellament” perquè el diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ja el va proposar al maig i “va ser menyspreat pel Govern”, amb el que “és possible que la voluntat d’aprovar aqueix fons no siga real”.

Davant aqueix hàndicap, ha incidit Mas, ha plantejat davant Soler que es produïsca un lliurament a compte per a 2021 que siga igual que la de 2020, “que tinga en compte números no de crisis Covid, sinó d’abans per a poder tindre més milions”. Una altra opció és que es compense a la Comunitat “de manera equilibrada” bé en els Pressupostos Generals de l’Estat o amb un fons transitori Covid per a 2021.

Ferran Martínez (Unides Podem) ha posat en valor el consens de les forces polítiques valencianes entorn de la necessitat de reformar el sistema de finançament per a posar fi a una situació “absolutament injusta i que ara amb la crisi s’agreuja” perquè hi ha menys ingressos i més despeses extraordinàries.

Ha defensat també aqueix fons d’anivellament per a les comunitats pitjor finançades per a comptar amb fons addicionals que permeten una recuperació “en igualtat de condicions”. “És una qüestió de justícia i equitat i esperem que el Govern d’Espanya responga a aquesta demanda”, ha afirmat.

L’OPOSICIÓ DUBTE DEL RESULTAT

Des dels grups de l’oposició, el diputat del PP José Císcar ha destacat que Soler s’emporta “un suport inèdit” per a reclamar la reforma del sistema de finançament i també ha mostrat el suport ‘popular’ al fons d’anivellament. De fet, li ha instat que si no s’aprova aqueix mecanisme “de justícia” per a les autonomies infrafinançades, “done un colp damunt de la taula i vote en contra” en el CPFF.

Com “mal menor”, ha apuntat Císcar, que al PP no li agrada, donarien suport a aqueix dèficit asimètric, encara que el Consell del Botànic “no sap gestionar-lo molt bé”. “Hem fet costat al conseller perquè el que està en joc és moltíssim, ens podem trobar amb un 2021 que pot ser duríssim per a la Comunitat”, ha advertit.

Tony Woodward (Cs) ha mostrat el seu suport a Soler però s’ha mostrat “bastant escèptic” davant el resultat del CPFF, que no inclou en el seu ordre del dia el sistema de finançament o el fons d’anivellament.

Així, ha indicat que han demanat al conseller que “aconseguisca arrancar un compromís per a 2021 de tindre fons suficients per a la Comunitat Valenciana”.

Ana María Cerdán (Vox) ha assenyalat que el seu grup està d’acord “en tot el que siga afavorir als valencians”, ha admés que l’infrafinançament acumulat és “intolerable” però ha refusat reclamar el deute històric perquè considera que es deu “a una mala gestió”.

“Continuem mantenint el nostre dèficit zero, però sí que estem d’acord que a iguals obligacions, igual remuneració. Estem condemnats a entendre’ns, a defensar els interessos dels valencians i en aqueixa línia ens tindran a l’hora de treballar”, ha resolt.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − huit =