25n
25N
25N

Soler: "L'increment del finançament de 2017 ha sigut molt de menor del qual correspon a la Comunitat"

El conseller lamenta la influència negativa de l’aplicació del Fons de Suficiència i de la recaptació de l’IVA rebuts de l’Estat

Soler: "L'increment del finançament de 2017 ha sigut molt de menor del qual correspon a la Comunitat"
13/08/2019 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assegurat que l’increment del finançament de l’exercici de 2017 és “molt de menor del qual li correspon a la Comunitat Valenciana, per la influència negativa en els fons rebuts de la compensació aplicada del Fons de Suficiència i la recaptació de l’IVA”.

Soler s’ha pronunciat en aquests termes en un comunicat arran de l’informe de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea), elaborada pel seu director executiu, Ángel de la Font, on es reflecteix que el volum total del finançament definitiu de les comunitats autònomes de règim comú, mesura a competències homogènies i igual esforç fiscal, va experimentar en 2017 un augment del 3,8% en relació a 2016, al mateix temps que els recursos subjectes a liquidació proporcionats pel sistema van augmentar també en un 3,8% entre 2017 i 2018.

En el cas de la Comunitat, va guanyar un 0,5% en el finançament per habitant ajustat en 2017. Segons Soler, la millora dels recursos proporcionats pel sistema de finançament autonòmic en 2017, que en la Comunitat Valenciana suposa aqueix increment, està “clarament relacionada amb la recuperació econòmica, principalment amb els recursos que actualment es comparteixen amb l’Estat (IRPF, IVA i IIEE), per la qual cosa cal tindre en compte que la millora de la recaptació s’ha produït per al conjunt de les administracions públiques, i no solament per a les comunitats autònomes”.

D’aquesta millora, ha recalcat que de la recaptació “no s’han aprofitat per igual totes les administracions”, ja que, segons el funcionament de l’actual model, les comunitats autònomes “han de rebre el 50% de la recaptació de l’IVA”. No obstant això, d’acord amb el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, “la realitat és molt diferent: l’Estat proporciona el 50% d’aquesta recaptació a les CCAA, i posteriorment li lleva una part d’aquesta recaptació en el Fons de Suficiència”.

Així les coses, Soler ha recalcat que les CCAA “no estan rebent tota la recaptació que els correspon, ni de l’IVA ni dels impostos especials, per tant, clarament és l’Estat qui es beneficia en major mesura de l’increment en la recaptació que genera la millora de l’economia”.

En aquesta línia, descriu que les compensacions que l’Estat cobra a les CCAA “es mostren clarament en l’import global del Fons de Suficiència”. “Si en 2010 l’Estat proporcionava a les CCAA prop de 9.000 milions a través d’aquest fons, en 2017 a penes ascendia a 852 milions”, ha indicat Soler, qui ha subratllat que en el cas de la Comunitat Valenciana, “en aquest aspecte és molt greu”.

El conseller ha precisat que si en 2010 la Comunitat Valenciana “a penes retornava 296 milions d’euros per un ‘statu quo’ molt discutible, en 2017 ha hagut de retornar 1.265 milions d’euros”.
“La situació s’agreuja si es té en compte que la liquidació de 2017 a penes reconeix onze mensualitats de la recaptació de l’IVA i aquest fet provoca que les CCAA disposen en el seu conjunt de quasi 3.000 milions d’euros menys de recursos simplement per una decisió de l’Estat”, ha alertat.

“IMPERIOSA NECESSITAT” DEL CANVI DE MODEL

Vicent Soler ha reclamat “la imperiosa necessitat d’afrontar la modificació del sistema de finançament autonòmic” i ha lamentat que “l’actual model continua generant importants diferències de finançament per habitant entre les comunitats de règim comú”, com s’ha posat de manifest amb la liquidació definitiva de l’any 2017 que s’ha conegut aquest dilluns.

Així, el conseller ha destacat que els resultats de l’última liquidació “reflecteixen que el finançament per càpita valencià és un 8% inferior a la mitjana de les comunitats autònomes” i ha remarcat que “amb un finançament igual a la de Cantàbria, la Comunitat Valenciana rebria 4.000 milions d’euros més cada any”.

Segons Vicent Soler, “és inadmissible que l’actual model continue generant diferències de finançament entre regions que es traduïsquen en diferents serveis públics depenent del territori en el qual es resideix i, per això, és important que, de forma immediata, es corregisquen les actuals diferències de finançament fins que la reforma de l’actual model siga efectiva”.

A més, ha assegurat que “si bé és cert que cal destacar la millora dels recursos que es va donar en 2017, també és important analitzar la realitat actual”. Segons el document de Fedea, la falta d’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat de 2019 ha provocat que el conjunt de CCAA deixen d’ingressar 4.800 milions d’euros aquest exercici.

Amb això, segons Vicent Soler, “en l’actualitat, els recursos que reben les CCAA estan molt per davall del volum de recaptació que l’Estat pensa recaptar i, en el cas de la Comunitat Valenciana, la diferència entre els lliuraments a compte i les liquidacions pressupostades i les generades per uns pressupostos prorrogats suposen una reducció de recursos equivalents al 1,8% del PIB valencià”.

El conseller ha recordat que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en qualitat de consellera d’Hisenda d’Andalusia, assegurava en 2015 que l’actual model de finançament “tenia un volum de recursos insuficient, que es va quantificar en una insuficiència de 16.000 milions d’euros”.

“Des de llavors, el model de finançament ha registrat una lleu millora, però només en 4.000 milions”, ha advertit Soler, qui sosté que, per tant, “el sistema de finançament continua presentant un important problema de falta de recursos perquè el conjunt de les CCAA puga continuar prestant als seus ciutadans els serveis sanitaris, educatius i de serveis socials”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + 13 =

museo etnologia
museo etnologia
ficcions 2019-2020