25n
25N
25N

Soler: “Les comunitats gestionem el 67% de la despesa de l'Estat del Benestar i un mal finançament autonòmic significa un estat de malestar”

El conseller d’Hisenda afirma que “fa falta un nou model que substituïsca la discrecionalitat, la unilateralitat, la desconfiança i la irresponsabilitat del Govern per un altre de coparticipació i coresponsabilitat”

Soler: “Les comunitats gestionem el 67% de la despesa de l'Estat del Benestar i un mal finançament autonòmic significa un estat de malestar”
15/01/2018 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat que “la situació actual dels valencians és que disposem de menys recursos per habitant amb càrrec al sistema de finançament autonòmic per a sostenir pilars tan importants com la Sanitat, l’Educació i l’assistència social”. “Per tant -ha dit- tenim menys possibilitats de tenir els mateixos serveis i amb la mateixa qualitat que altres ciutadans espanyols”. Així mateix, ha concretat que “les comunitats autònomes gestionem el 67% de la despesa de l’estat del benestar a Espanya i un mal finançament autonòmic significa un estat de malestar, alguna cosa que és inadmissible per als ciutadans”.

Soler ha realitzat aquestes declaracions en el fòrum de l’Espai d’Economia de la Safor en un debat sota el lema ‘Nou model de finançament autonòmic: quan i quant?’. En aquesta jornada, moderada i presentada pel president de la Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor (FAES), Rafael Juan, també han participat el catedràtic de Fonaments de l’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València i representant designat pel Consell per a la comissió d’experts en finançament autonòmic, Francisco Pérez García, i el president de la Confederació Empresarial Valenciana (*CEV), Salvador Navarro.

Durant la seua intervenció, Soler ha explicat que “disposem de menys recursos per a assignar-los a altres necessitats diferents dels serveis públics bàsics com invertir en carreteres, xarxes tecnològiques, polítiques de suport al teixit productiu, millora de regadius o protecció del patrimoni cultural”.

El conseller d’Hisenda també ha subratllat que “perdem autonomia perquè malgrat gastar menys per habitant en serveis públics bàsics i en les altres polítiques som incomplidors de les obligacions d’estabilitat pressupostària que el Govern central ens imposa”.

Soler també ha recordat que “aquesta situació d’infrafinançament és contrària no solament als interessos dels valencians, sinó també a l’ordenament legal de l’Estat”, i ha explicat que “la llei parla d’igualtat de drets de tots els ciutadans espanyols i d’autonomia i suficiència financera de les comunitats per a exercir les competències assumides en virtut dels seus estatuts d’autonomia”.

‘Nou model de finançament autonòmic: quan i quant?’

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic també s’ha referit a les dues preguntes que planteja el fòrum quan i quant?”. Sobre la primera qüestió, ha manifestat que “el Govern ja porta quatre anys de retard des de la data de caducitat del sistema anterior i quinze dies des que va véncer el compromís que va contraure el President del Govern que el nou sistema estaria aprovat abans que acabara 2017”. Pel que fa a la pregunta de ‘quant?’ ha afirmat que “depén de com evolucione l’economia i d’acord amb la part de riquesa que els ciutadans decidim assignar al sector públic, així com les obligacions”.

Soler també ha recalcat que “la despesa en serveis públics bàsics no és menys important que el que fa l’Administració central i per tant és necessari dotar-ho de mecanismes de protecció com un fons estabilitzador que s’òmpliga en els moments d’expansió i que aboque recursos en els moments en què baixa la recaptació fiscal”. Així mateix, ha destacat la importància que hi haja una participació de les comunitats autònomes en la recaptació obtinguda pels grans impostos que siga més proporcional a la proporció de la despesa en serveis del benestar que gestionen.

Finalment, ha subratllat que “és necessari establir un model de finançament autonòmic que substituïsca la discrecionalitat, la unilateralitat, la desconfiança i la irresponsabilitat del Govern central per un nou model que contemple la coparticipació i corresponsabilitat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − tres =