caixa popular

Soler: "Heretem Fira València i IFA en situació insostenible i ara impulsem un nou model perquè siguen autosuficients i es projecten en els mercats internacionals"

”Es necesario tener a punto un nuevo modelo ferial que permita que ambas entidades recuperen su papel de motor de la economía valenciana

Soler: "Heretem Fira València i IFA en situació insostenible i ara impulsem un nou model perquè siguen autosuficients i es projecten en els mercats internacionals"
24/01/2018 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat hui que “és necessari tenir a punt, al més prompte possible, un nou model firal que permeta que tant Fira València com IFA siguen autosuficients per a finançar la seua activitat ordinària, sense que la Generalitat haja de cobrir els seus dèficits crònics, i a partir d’ací impulsar-les per a traure el màxim rendiment a unes infraestructures que actualment estan infrautilitzades, rellançant la seua activitat en els mercats internacionals i recuperant el seu paper generador d’activitat i riquesa per a la Comunitat Valenciana”.

Vicent Soler ha realitzat aquestes manifestacions durant la seua compareixença en el ple de les Corts per a explicar la convalidació del decret-llei que habilita a la Generalitat a subrogar-se en la titularitat del deute financer de Fira València i IFA, primer pas necessari per a dur a terme el procés de reestructuració del model empresarial d’ambdues entitats.

“El Consell va heretar IFA i Fira València en una situació insostenible: amb greus dificultats de funcionament i amb un model de gestió que no generava recursos suficients, ni tan sols per a finançar el manteniment de les infraestructures i el funcionament operatiu”, ha explicat Soler.

Segons el titular d’Hisenda, “el patronat de Fira València, controlat per l’Ajuntament i la Generalitat que en aquells anys estaven governats per l’anterior Executiu, va aprovar inversions milionàries en 2001 i 2004, en els anys previs a la crisi econòmica, per a escometre un pla faraònic de modernització, finançat amb crèdits que no es van poder retornar i dels quals finalment ha hagut de fer-se càrrec la Generalitat”.

Per la seua banda, IFA es va embarcar en 2004 en un projecte d’ampliació i edificació denominat Jardí Empresarial. “La crisi, unida a una mala planificació, van fer que només es pogueren dur a terme les primeres fases del projecte i que la caiguda de l’activitat impedira generar els ingressos necessaris per a atendre els venciments, dels quals va haver de fer-se la Generalitat”, ha indicat el conseller.

La subrogació aprovada hui suposarà l’assumpció de deute financer procedent de Fira València per valor de 480,81 milions i de deute financer procedent d’IFA per import de 45,59 milions. Aquesta assumpció no computarà com a increment de l’endeutament en les estadístiques de deute que publica el Banc d’Espanya, ja que ambdues institucions firals ja estaven classificades en termes de comptabilitat nacional com a unitats integrants del sector Administracions Públiques de la Comunitat Valenciana.

Model de gestió eficient i transparent

“El nostre objectiu és posar fi a aquesta situació. L’activitat firal passarà a ser gestionada per un nou ens amb la fórmula de societat de capital mixt, que permetrà que els organismes no estiguen classificats dins del sector d’administracions públiques i, per tant, que el seu deute i dèficit no computen en el de la Generalitat”, ha assenyalat Soler.

El titular d’Hisenda ha explicat que “la gestió es durà a terme en estreta col·laboració amb les administracions públiques, que som les encarregues de protegir l’interés general. Tot açò, en un marc regulador que done transparència econòmica i seguretat jurídica tant a les administracions com als potencials inversors, de manera que es conjuguen els interessos d’ambdues parts”.

Vicent Soler ha apuntat que “en un primer moment, les fires de la Comunitat Valenciana van operar en la pràctica com a entitats de dret privat, sense subjecció a les normes de l’ordenament jurídic administratiu i sense rendir comptes amb transparència, si bé les seues pèrdues van acabar assumides per la Generalitat”.

El conseller d’Hisenda ha recordat que, tant IFA com Fira València, tenen un interés públic des del punt de vista de promoció comercial dels sectors productius de la Comunitat Valenciana. A més, generen un important efecte arrossegament en nombroses activitats de serveis del seu entorn, i és per açò el desig exprés del Consell que aquests organismes recuperen la seua activitat al màxim nivell, especialment en l’actual context de creixement de l’economia valenciana i de repunt de la inversió estrangera directa en el nostre territori.

Etiquetes


xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 + 11 =

Paiporta
Tardor
cultura als barris