25n
25N
25N

Soler espera que el Govern aconseguisca "seduir" a la majoria del Congrés per al canvi del model de finançament

Augura una “fita” per a acabar 2019 que la renda per càpita dels valencians arribe a la mitjana d’Espanya

Soler espera que el Govern aconseguisca "seduir" a la majoria del Congrés per al canvi del model de finançament
08/07/2019 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, confia que el Govern de Pedro Sánchez tire avant com més prompte millor, “si pot ser al juliol”, i aconseguisca “seduir” a la majoria dels diputats del Congrés per a donar suport al canvi del model de finançament autonòmic, “amb o sense el suport de Catalunya”.

“Ha de prendre la davantera, però no tot depén de Sánchez”, reconeix en una entrevista a Europa Press a l’hora d’abordar els seus reptes per als pròxims quatre anys, de nou amb un finançament just per als valencians com a reivindicació central.

Soler defensa que “la iniciativa l’ha de portar el Govern”, però d’acord amb el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), on “la Comunitat té un paper determinant”. Això sí, encara que adverteix que “en aquesta legislatura s’ha d’aclarir tot”, reconeix que el Consell ho exigiria “des del primer dia” si el PSOE tinguera majoria absoluta.

La seua principal reclamació és el compliment de l’article 156 de la Constitució, d’equitat i suficiència horitzontal entre territoris, “però primer vertical”. Al seu judici, “Múrcia, Balears, Catalunya, Andalusia i la Comunitat podran millorar sense traumatitzar a ningú, perquè les que estan millor finançades podran aspirar a estar encara millor”, ja que pensa que estan “d’acord en el fonamental” malgrat les seues estratègies diferents.

“ELS VALENCIANS HO TENEN MOLT CLAR”

Per part de la Generalitat, assegura que PSPV, Compromís i Unides Podem formen una “pinya” per a reivindicar el finançament en el nou govern del Botànic II, així com que “es manté aqueix gran acord social i polític” que es va plasmar en la gran manifestació de 2017. “Tota la societat valenciana ho té molt clar; ens hem de sentir orgullosos d’aquest consens allunyat del partidisme: es parla en els bars, al carrer, en els sopars d’amics… Ara sí que es troba sobre la taula“, celebra.

Sobre la postura del Consell de Ximo Puig, el també socialista descarta un canvi de posicionament des del canvi de govern de Mariano Rajoy (PP) a Sánchez: “Cada vegada que ha vingut se li ha dit a la cara i el ‘president’ no ha baixat la reivindicació en absolut”.

El canvi, en la seua opinió, està en el “dia a dia” amb el Ministeri de Montero en comparació a l’anterior del ‘popular’ Cristóbal Montoro. “Abans ni es posava al telèfon, havies de fer molt de soroll i així i tot feia el que volia”, recorda, mentre “ara hi ha més dites de telèfon i Whatsapp”.

Dos exemples que apunta són que el Fons de Liquiditat Autonòmica extraordinari “podia arribar fins i tot al setembre i ara ha arribat al juny” i que els “serrells estan resolts” en els aclariments que va demanar el Ministeri al Consell sobre la seua despesa farmacèutica. A això se suma la seua sensació que “l’eficàcia va per bon camí” i “el Govern ja no fa un ús tan partidista d’aquests instruments”.

També valora la relació “fluida” amb la seua homòloga en el Ministeri, ja que recorda que va estar en el seu càrrec com a consellera d’Hisenda d’Andalusia. Ara bé, remarca que “ha d’aplicar la Llei d’Estabilitat Pressupostària que va aprovar el PP amb majoria absoluta en 2012; si no estaria prevaricant”.

TANCAR 2019

Fins a aconseguir el finançament, adverteix que les arques valencianes ho tindran “molt dur” per a arribar a cap d’any, com que no tira avant el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2019, “un dels temes que Montero vol pal·liar d’alguna manera si es consolida el Govern”. Xifra aquest problema en 450 milions pels lliuraments a compte previstos en 2018 i recollides en els comptes d’aquest exercici. “Aqueixos diners existeix, però està en la Hisenda del Regne d’Espanya”, lamenta.

Enfront d’això, augura un possible a la “fita” per a acabar 2019: que la despesa medie per càpita dels valencians aconseguisca la mitjana d’Espanya. Soler creu que obriria un escenari diferent i que obligaria a “canviar tot el xip”, per a aplicar la regla de despesa amb normalitat.

“LI IX ELS DINERS PER LES ORELLES”

D’altra banda, el responsable d’Hisenda coincideix amb l’afirmació que va fer fa uns dies el ‘president’, Ximo Puig, en els desdejunis informatius d’Europa Press sobre el ‘dúmping’ fiscal en el qual incorre la Comunitat de Madrid: “És molt senzill: en estar allí les empreses més importants i les rendes més altes, li ix els diners per les orelles i pot permetre’s el luxe de fer ‘dúmping’ amb els impostos cedits. Això no està bé”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 − 1 =