Vicent Soler: 'Per fi anem a començar la negociació política d'un sistema de finançament just per als valencians després de 5 anys de retard'

Vicent Soler: 'Per fi anem a començar la negociació política d'un sistema de finançament just per als valencians després de 5 anys de retard'
21/09/2018 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha celebrat hui que el Govern ha convocat per al pròxim 26 de setembre a Madrid al grup de decisió que ha d’escometre la negociació política d’un nou sistema de finançament autonòmic. “Per fi, després de cinc anys de retard en els quals el Govern anterior va mantenir un model caducat des de l’1 de gener de 2014, comencem el debat polític per a acordar un nou sistema, un assumpte que és vital per als valencians perquè no és presentable que hàgem de patir aquesta situació d’infrafinançament”, ha destacat el responsable d’Hisenda.

“L’exigència del Govern valencià que la negociació política del nou model començara al més prompte possible ha sigut atesa pel Govern d’Espanya. Han sigut cinc anys de retards, molt de silenci i de marejar la perdiu, però ara, per fi, comença de debò el tram final per a aconseguir un finançament just per als valencians i valencianes”, ha destacat Soler.

Vicent Soler s’ha referit així a la comunicació rebuda avui des de la secretaria d’Estat de Finançament Autonòmic i Local, informant de la convocatòria, per a dimecres que ve, a les 11.30 hores, en la seu del Ministeri d’Hisenda del grup de decisió anunciat per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera del passat 19 de juliol. La convocatòria es realitza amb l’objecte d’iniciar els treballs i negociacions polítiques necessàries per a avançar en la reforma del sistema de finançament autonòmic.

En l’ordre del dia comunicat figura, com a primer punt, la fixació dels objectius del grup i pautes de treball, i com a segon, l’anàlisi de les metodologies per a analitzar la insuficiència de recursos de les comunitats autònomes i, conseqüentment, l’equilibri en el repartiment vertical dels recursos.

“Després de cinc anys en els quals l’anterior Executiu va marejar la perdiu i ens va marejar a totes les comunitats autònomes sense arribar a abordar la negociació política d’un nou sistema de finançament, en els quals fins i tot es va incomplir la paraula del llavors president del Govern que en 2017 hi hauria un nou finançament, el nou Executiu ha engegat els mecanismes per a tractar aquesta qüestió essencial per als valencians”, ha subratllat el conseller Vicent Soler.

“Portem amb el model caducat quasi 5 anys, els mateixos que tenia de vigència, i els valencians hem perdut milers de milions per no disposar d’un finançament com la mitjana del conjunt d’autonomies per a atendre els serveis essencials per als ciutadans”, ha recalcat.

El titular d’Hisenda ha valorat que la ministra “ha complit amb el seu compromís que al setembre s’obriria la negociació política per a intentar un acord sobre el nou model” i el fet que “la primera qüestió a debatre siga la determinació de les insuficiències del sistema i de les comunitats autònomes, així com l’equilibri vertical de recursos”.

“És l’agenda valenciana de la negociació”

“És un gest inequívoc de la bona predisposició del Govern en abordar aquest debat, ja que aquests són els punts clau de l’agenda valenciana de la negociació: la insuficiència de les comunitats per a atendre les competències de l’estat de benestar assignades constitucionalment i el desequilibri en el repartiment dels recursos que existeix entre l’Estat i les autonomies i ajuntaments. Cal distribuir els recursos en funció de les necessitats dels ciutadans, no de les administracions”, ha proclamat.

Soler ha recordat que aquest dimecres va tenir lloc la reunió del Comité Tècnic Permanent d’Avaluació (CTPE) del sistema de finançament autonòmic en el qual van donar per conclosos els seus treballs, que es traslladaran a la comissió política per a obrir per fi la nova fase de la negociació. El comité tècnic es va activar al novembre de l’any passat però es va mantenir després diversos mesos per l’anterior Govern sense arribar a liquidar els seus treballs.

Els alts comissionats, negociadors

Així mateix, el conseller ha remés a la secretaria d’Estat d’Hisenda un escrit mitjançant el qual comunica que s’ha designat com a titular representant de la Comunitat Valenciana en el grup de decisió a José Antonio Pérez que, tal com estableix el Decret 149/2019 serà l’Alt Comissionat encarregat de la representació en l’òrgan creat pel ministeri per a la reforma del sistema i, complementàriament, a Rafael Beneyto, també Alt Comissionat per al Finançament Autonòmic.

Tots dos eren ja, com a titular i adjunt, els representants valencians en el Comité Tècnic Permanent d’Avaluació del Sistema de Finançament i formen part també del Comité d’Experts pactats per les Corts sobre el model. “Tenim uns representants que són referència a Espanya en aquest problema i estem davant una gran oportunitat per a poder resoldre un problema al qual ningú ha sigut capaç de donar una solució”, ha destacat Soler.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset − 12 =

sagunt a escena 2019
turismo salou