caixa popular

Soler: "Els experts en finançament autonòmic han trencat un tabú en demanar que s'elimine el 'statu quo', que és el que ha portat la discriminació als valencians"

Soler: "Els experts en finançament autonòmic han trencat un tabú en demanar que s'elimine el 'statu quo', que és el que ha portat la discriminació als valencians"
26/07/2017 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat, en una primera valoració sobre l’informe de la Comissió d’Experts en matèria de finançament autonòmic, que el document conclou amb una qüestió que és “fonamental” per al conjunt de les comunitats i, especialment, per a la Comunitat Valenciana, la pitjor finançada de totes les autonomies.

“El gran canvi és que els experts recomanen que s’elimine el ‘statu quo’ en el model de finançament autonòmic”, ha subratllat Soler, en relació a la clàusula inclosa en el model de finançament de 2002 que mantenia congelada el finançament per habitant ajustat de les comunitats, per damunt o per sota de la mitjana, allunyant-les de la igualtat de recursos que es desprenia del criteri de repartiment del Fons de Garantia.

“En 2002 es va introduir el ‘statu quo’, que és el que ens ha perjudicat als valencians al llarg d’aquests anys; en 2009 es van canviar temes perifèrics però no el ‘statu quo’, i ara els mateixos experts veuen que eixa situació és el nucli de les asimetries i de les injustícies relatives generades entre les comunitats”, ha assenyalat Soler després de ser preguntat en els passadissos de les Corts sobre l’informe dels experts.

“Que els experts hagen qüestionat el ‘statu quo’ és fonamental, per al conjunt del sistema, però sobretot per als quals estem pitjor finançats. S’ha trencat un tabú i açò no perjudica a ningú, açò ha de quedar clar. No es va a perjudicar a ningú i és l’element fonamental perquè les coses arriben a bon port. Es tracta, en definitiva, que la ciutadania tinga com a mínim en els serveis bàsics uns recursos similars, perquè no hi ha cap raó perquè açò no siga així. I amb el ‘statu quo’, no és així”, ha manifestat el conseller d’Hisenda.

“Tots els experts veuen que al deute cal donar-li una solució”

Soler també ha subratllat que “la majoria d’assumptes medul·lars que defensava la Generalitat està contingut en el dictamen dels experts i en el tema sobre el qual hi havia preocupació, que és de la quitació del deute, ens permet ser lleugerament optimistes, perquè es parla d’una negociació”.

“Tothom entén -ha ressaltat el conseller- que açò és un problema i, encara que la majoria haja dit que no és el moment oportú, tothom planteja algun tipus de solució, sobretot per a les situacions en les quals el deute en gran part no és deguda a la gestió del govern corresponent sinó de la insuficiència financera acumulada durant molt temps”. “En general, per la qual cosa ha transcendit, sóc lleugerament optimista en relació a l’informe”, ha indicat Soler.

Sobre el vot particular relatiu a la quitació del deute, emés per l’expert designat pel Consell, el director de l’Institut Valencià de Recerques Econòmiques, Francisco Pérez, el conseller ha assegurat que era “esperable” si la redacció de l’informe es queda curta en aquest aspecte.

“Entenc que el professor Pérez haja fet, coneixent com sàpies ell com s’ha generat el deute en el nostre cas, un vot particular tan contundent. És realment d’una contundència claríssima i també d’una gran pedagogia, de manera que qualsevol persona que ho llija es farà una idea clara que tenim tota la raó de la nostra part”.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

huit − 5 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats