caixa popular

Soler: "El Govern central dóna l'esquena als valencians amb el problema del deute acumulat, que exigeix una quitació per a fer justícia amb el passat"

Soler: "El Govern central dóna l'esquena als valencians amb el problema del deute acumulat, que exigeix una quitació per a fer justícia amb el passat"
29/09/2017 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha lamentat que el Govern central seguisca donant “l’esquena als valencians amb el problema del deute acumulat, que exigeix una quitació per a fer justícia amb el passat”. Soler s’ha pronunciat així després de conéixer les xifres de l’evolució del deute de les comunitats autònomes que publicat hui el Banc d’Espanya a través de la seua pàgina web. Segons aquestes, el deute de la Comunitat Valenciana se situa, a 30 de juny de 2017, en 44.975 milions d’euros, la qual cosa suposa el 41,9% del PIB, el major percentatge de les autonomies, una posició que manté des de fa pràcticament dues dècades.

“L’endeutament valencià ha crescut en el passat pel crònic infrafinançament de la Comunitat Valenciana, reconeguda hui per tots els experts, inclosos els del Ministeri d’Hisenda, així com pels excessos i balafiaments d’anteriors executius que tenim tots en ment. D’aquest últim deute, generat per uns governants triats democràticament, ens fem càrrec tots els valencians i aquest Consell treballa perquè siguen els seus responsables els que s’apanyen amb ell. Però l’altra, la de la insuficiència de recursos que pateix la Comunitat Valenciana, de cap manera”, ha asseverat el conseller.

Vicent Soler ha recalcat que el Govern central “ha de donar solució al problema de l’infrafinançament, ben aprovant un nou model com li han facilitat els experts que substituïsca a l’actual, caducat en 2014, o bé amb una aportació extraordinària que pose nombres a la discriminació que admeten els tècnics del ministeri”.

“A més és necessària una solució al deute històric, que hauria de venir d’una quitació equivalent a l’import dels dèficits de finançament acumulats. En cas contrari, seria evident que el Govern penalitza als valencians sabent la injustícia del que està fent”.

2.589 milions en operacions anteriors a juny de 2015

En relació amb les xifres de deute a juny d’enguany, el conseller ha assenyalat avui que “el 52,7% del deute de la Comunitat Valenciana generada durant aquesta legislatura correspon a operacions o decisions atribuïbles a l’anterior govern”. En concret, un total de 2.589 dels 4.911 milions en què ha crescut el deute entre juny de 2015 i juny passat s’han destinat a cobrir despeses realitzades durant l’anterior legislatura o responen a decisions preses per l’anterior Consell.

En eixos 2.589 milions, hi ha 1.468 que corresponen a les desviacions de dèficit d’exercicis anteriors a 2015, que es van ingressar al desembre d’eixe any mitjançant un FLA extraordinari. Solament aquest concepte representa pràcticament el 30% del total del qual ha crescut el deute durant aquesta legislatura. A més, s’inclouen els 200 milions que va caldre aportar per a rescatar a la Societat de Garantia Recíproca de la Comunitat Valenciana després de la gestió de l’anterior Consell.

També figuren altres 107 milions per a cobrir els pagaments d’obres realitzades mitjançant el mètode alemany entre els anys 2005 i 2008. Finalment, es computen 814 milions corresponents a la meitat de la desviació del dèficit de 2015, atés que eixe any va ser gestionat en el primer semestre per l’anterior Consell i en el segon semestre, per l’actual.

La suma d’aquests conceptes s’eleva als citats 2.589 milions d’euros de deute, generada íntegrament per l’anterior govern. Els restants 2.322 milions, el 47,3%, fins a sumar els 4.911 milions d’increment en la legislatura, són imputables a l’actual govern.

Un augment del 0,70% des del 1 de gener

Durant el primer semestre de l’any, el deute de la Comunitat Valenciana ha crescut en 312 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment percentual del 0,70%. Cal destacar que la Comunitat és la segona autonomia en la qual menys ha crescut en termes relatius l’endeutament durant aquest període (solament per darrere de Castella i Lleo, on ha augmentat un 0,55%) i, a més, l’increment registrat en aquesta comunitat és molt inferior al del conjunt de les autonomies, que ha sigut del 3,22%.

Els 312 milions d’increment de l’endeutament valencià durant el primer semestre de 2017 es deuen bàsicament al FLA ordinari de 2017, atenent solament a la part destinada a finançar les liquidacions negatives del sistema de finançament o per a finançar el dèficit de l’any, així com a 71 milions del FLA extraordinari de 2016.

En el segon trimestre s’ha regularitzat el descens del deute que es va registrar en el primer trimestre i que era irreal. Aquell descens es va haver-hi del retard del Govern central a activar el FLA extraordinari, la qual cosa va obligar a atendre venciments amb càrrec a una bestreta de la liquidació de 2015. En el segon semestre s’ha regularitzat aquesta operació a través del FLA Venciments, consolidant la xifra d’un augment del deute de 312 milions enguany.

Després de conéixer les dades publicades pel Banc d’Espanya, Soler ha afirmat que “mentre no canvie l’actual model de finançament, la Generalitat incorrerà en dèficit, perquè no estem disposats a assumir cap retallada. Els valencians es mereixen gaudir d’uns serveis bàsics similars als de la resta dels espanyols i si no tenim els recursos suficients provinents del sistema de finançament, haurem d’incórrer en dèficit”.

“Tots els experts han certificat que els ingressos que rep la Comunitat Valenciana ens situen a la cua, entre les comunitats pitjor finançades, però no obstant això el nostre nivell de despesa està per sota de la mitjana. Estem atenent, en el marc de les nostres competències, els recursos que requereixen els nostres serveis bàsics fonamentals”, ha conclòs el conseller.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit + deu =

viva gym canovas
exposicion caps tallats
25n Foios