25n
25N
25N

Soler diu que Montero és conscient de l'infrafinançament i apunta a una "confusió conceptual" de les seues paraules

Soler diu que Montero és conscient de l'infrafinançament i apunta a una "confusió conceptual" de les seues paraules
14/05/2020 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha afirmat aquest dijous que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, és “molt conscient” de l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana i creu que en el debat polític arran de la seua resposta a Compromís en el Congrés hi ha hagut una “confusió conceptual” perquè no es referia al sistema de finançament, sinó al fons Covid.

Així s’ha pronunciat Soler davant els mitjans en ser preguntat per la polèmica generada entorn de les paraules de la ministra i portaveu del Govern, que va respondre al diputat Joan Baldoví demanant “no embullar” ni “inventar problemes que no existeixen” quan es parlava del repartiment de fons de l’Estat a les comunitats.

Soler ha indicat que no s’estava parlant del sistema de finançament, sinó del fons de 16.000 milions perquè les autonomies facen front a les despeses derivades de la crisi del coronavirus i ha incidit: “Tant la ministra com jo hem dit en totes les seus possibles que la Comunitat Valenciana és la pitjor finançada d’Espanya”.

A més, ha subratllat que Montero és “la primera ministra d’Espanya que accepta aquesta situació terrible, dramàtica”, que es manté amb el pas dels anys, i és “un tema sobre el qual no hi ha discrepància, en principi”. “Tant la ministra com jo som molt conscients, esperem que es donen les condicions perquè puguem, al més prompte possible, acabar amb aquesta injustícia que voreja la inconstitucionalitat”, ha agregat.

El conseller ha assenyalat que “un altre tema molt diferent és el fons Covid”, una “gran notícia” de 16.000 milions d’euros que es divideix en tres caixes: una social, una per a pal·liar la caiguda d’ingressos i una altra per a la despesa sanitària.

Ha puntualitzat que quant al fons social, de 1.000 milions, el criteri és la població i la Generalitat vol emfatitzar ací l’índex de pobresa relativa de les comunitats.

Respecte a la caixa de 5.000 milions per a fer front a la caiguda d’ingressos, Soler ha precisat que ací cal tindre en compte que hi ha regions que han fet bonificacions fiscals “de les quals són responsables” i ací es dóna una asimetria perquè hi ha altres autonomies, com la valenciana que han estat “fent els deures”.

També ha posat en relleu que no totes les comunitats patiran igual la crisi perquè les seues estructures productives són dispars. Per exemple, ha indicat que en les quals el turisme té major pes “l’impacte serà més greu” i comportarà una major caiguda d’ingressos fiscals.

Per això, des de la Generalitat s’està plantejant una “alternativa contundent” en aquest àmbit des de la multilateralitat però defensant els interessos valencians.

Respecte a la caixa sanitària, amb un total de 10.000 milions (es repartiran 6.000 primer i 4.000 en una segona tanda), Soler ha explicat que la ministra va plantejar que “calia actuar sobre la despesa real realitzada” i per això es va establir que el repartiment dependria en un 80% de l’afectació de la pandèmia (hospitalització, UCI o PCR fetes, entre altres criteris) i el 20% restant estaria vinculat a la població potencialment afectable.

“Jo li vaig dir que aqueix 80-20 s’ha de discutir. Conceptualment estic d’acord, però no en la ponderació”, ha indicat soler, i Montero va anunciar que en el repartiment de la segona tanda ja seria del 60-40. En tot cas, la posició de la Generalitat és la de treballar “perquè es revisen les ponderacions”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 3 =

CCCC
torrent