25n
25N
25N

Soler destaca el paper de les dones en l'àmbit tecnològic

Soler destaca el paper de les dones en l'àmbit tecnològic
05/03/2020 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual han inaugurat l’exposició fotogràfica “Referents”, organitzada per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona el pròxim 8 de març.

L’exposició, que podrà visitar-se a la Ciutat Administrativa 9 d’Octubre fins al pròxim 13 de març, pretén fer valdre el treball que realitzen diàriament el grup de dones que conformen la Direcció General, alhora que homenatjar aquelles dones que per la seua labor en el passat van resultar pioneres i clau en el món de la tecnologia però, no obstant això, no van rebre el reconeixement merescut pels seus col·legues i per la societat en general.

En el transcurs de l’acte, al qual també ha assistit el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, Vicent Soler ha volgut felicitar les organitzadores de la iniciativa, les dones que treballen en la DGTIC, “els qui des de fa alguns anys realitzen, a més d’una gran labor professional, una sèrie d’accions de visibilització del treball i la presència femenina en les professions tecnològiques”.

“Es tracta d’una labor encomiable la realitzada per aquestes dones fent valdre el seu propi talent i el d’aquelles altres el treball de les quals no va ser reconegut prou malgrat ser pioneres en aquest sector”, ha assegurat.

Per part seua, Carolina Pascual ha destacat la importància que l’administració visibilitze la gran faena de les dones en els camps de l’enginyeria i de la tecnologia perquè és un reconeixement a la seua labor i perquè, a més, proposa referents femenins per a les generacions més joves en l’àmbit de les professions STEM.

La consellera ha considerat que altra de valorar el treball diari d’aquestes professionals, la mostra també serveix per a potenciar les vocacions científiques i tecnològiques i lluitar contra la bretxa digital. “És un exemple d’innovació i tecnologia inclusiva”, ha afirmat.

Excepció i exemple

Vicent Soler ha explicat que és important “visibilitzar la labor de les dones en tots els camps de la nostra societat i, especialment, en el de la tecnologia. En la DGTIC caldria destacar que, aproximadament, la meitat dels enginyers són dones, la qual cosa resulta en l’actualitat una excepció que ha de servir d’exemple a la societat i encoratjar a les més joves”.

Soler ha destacat que, “encara que la taxa d’activitat laboral femenina ha crescut en els últims 20 anys, s’han produït pocs avanços en la seua participació en el sector tecnològic, on la seua presència ha augmentat en uns escassos 5 punts i representa el 37,4%, segons les dades de la patronal AMETIC”.

“No obstant això -ha continuat- en la conjuntura actual, en la qual la Unió Europea calcula que el 45% de les ocupacions estaran, en un parell d’anys, relacionats amb l’àmbit digital i faltarà més de mig milió de llocs per cobrir en tota Europa, el fet que la presència de les dones en el sector siga baixa i que en les carreres universitàries fins i tot s’estiga reduint, representa un desavantatge real per a les dones en el mercat laboral”.

Soler ha indicat que “si a l’actual bretxa laboral de gènere s’afig aquest desavantatge, la bretxa augmentarà generant efectes col·laterals a la societat en el seu conjunt. Per posar un exemple, necessitem la visió de les dones per a lluitar contra els anomenats algorismes injustos que corren el perill de perpetuar-se en l’àmbit de la intel·ligència artificial”.

Fotografies de dones dedicades a la tecnologia

Les fotografies realitzades per José Miguel Castellote mostren a les treballadores de la DGTIC, en la seua gran majoria enginyeres informàtiques, de telecomunicacions, matemàtiques, totes elles dedicades a la tecnologia, i entre les funcions de la qual destaca el desenvolupament de programari, la direcció de projectes informàtics o el disseny de serveis d’infraestructures de sistemes o de xarxes i comunicacions.

Quant a les fotografies de les pioneres, es tracta de dones que, per l’època en la qual van començar la seua carrera professional o per alguna altra condició, van treballar en projectes capdavanters i no se’ls va reconéixer la seua aportació. En algunes ocasions van ser alguns esdeveniments històrics com la Segona Guerra Mundial els que els van donar l’oportunitat de treballar, donada l’escassetat de mà d’obra masculina durant les conteses.

En l’exposició també es mostra el treball d’algunes d’aquestes dones a les quals sí que es va acabar reconeixent i que, en alguns casos, compten amb premis i condecoracions dels seus governs, sobretot en el cas de les més joves com Radia Perlman, la mare d’Internet. De la mateixa manera es mostra figures que malgrat no pretendre ser tecnòlogues, van desenvolupar idees visionàries, com Ángela Ruiz Robles, la inventora de l’enciclopèdia mecànica i precursora del llibre electrònic.

Atés que els inicis de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) es van donar principalment als Estats Units, la majoria dels referents històrics triats són estatunidencs. No obstant això, l’exposició i les seues organitzadores plantegen qüestions com «Qui van ser les pioneres espanyoles?», «I les valencianes?» i «Tenen entrada en la Wikipedia?».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − catorze =

lleida 2020
activem alfafar