caixa popular

Soler denuncia que el Govern "ofega" a la Generalitat en haver retingut 1.186 milions durant dos anys de la liquidació del finançament dels valencians de 2015

Soler denuncia que el Govern "ofega" a la Generalitat en haver retingut 1.186 milions durant dos anys de la liquidació del finançament dels valencians de 2015
18/07/2017 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha lamentat que el Govern central ofegue a la Comunitat Valenciana, ja que fins a aquest dimarts no s’ha produït el desemborsament de 1.186 milions corresponents a la liquidació del sistema de finançament de 2015. “Aquests diners, que pertany als valencians, ho ha retingut l’Estat durant dos anys”, ha assenyalat Soler, per a insistir que el Govern central “tracta d’ofegar a la Comunitat Valenciana transferint-li amb retard els recursos als quals té dret”.

“No m’acabe de creure les declaracions del delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, en les quals es congratula que ens arriben als valencians, amb dos anys de retard, els recursos als quals tenim dret. Pensar que açò és una gran notícia és increïble i sembla quasi una burla”, ha assenyalat Soler.

La liquidació definitiva de 2015 ascendeix, en el cas de la Comunitat Valenciana, a 1.680 milions. “El Govern central únicament ens ha concedit ara com ara bestretes per 494 milions, sense donar-nos més opcions de liquiditat per a alleujar la situació dels proveïdors valencians. És més, fa unes setmanes, se’ns va negar una bestreta de 110 milions per a atendre pagaments destinats a pimes i diverses ajudes, amb la finalitat que les nostres famílies i empreses no patisquen més retard dels deguts a l’hora de cobrar i a pesar que aquests recursos es nodreixen del finançament dels valencians de 2015”, ha criticat el conseller.

“Per increïble que semble, en la situació actual, i malgrat ser la comunitat pitjor finançada, el Govern va negar als proveïdors valencians una bestreta de 110 milions”, ha recalcat Soler.

En total, el Govern ha anticipat en 2017 a la Comunitat Valenciana únicament un 32% de la liquidació, quan en 2016 va anticipar el 44% i en 2015 -abans de les eleccions autonòmiques- el 73%. “És evident l’ús partidista i arbitrari que es fa dels recursos de les comunitats per part del Ministeri d’Hisenda”, ha criticat el conseller.

Cas omís a la petició de les comunitats

De fet, Soler ha criticat que el Govern “seguisca fent cas omís a una de les demandes de la Comunitat Valenciana i de la resta d’autonomies, consistent en la calendarització durant el primer semestre de l’any del pagament de la liquidació definitiva (que sempre es referencia a dos anys abans)”. És a dir, que entre gener i juny s’abone cada mes la part proporcional de la liquidació. Al seu judici, “manca de sentit que les comunitats tinguen problemes de liquiditat durant el primer semestre de l’any i després al juliol es produïsca el desemborsament de quasi tot l’import”. “Els que pateixen són les empreses i famílies, i açò no és presentable”.

“La situació actual de la Comunitat Valenciana contrasta amb la viscuda en anys anteriors. Així, per exemple en 2015 el Govern va transferir al Consell 5 vegades més recursos que enguany, i en 2016, 4 vegades més”, ha assenyalat Soler.

Les dades revelen que fins a aquest dimarts l’Estat només ens havia transferit 494 milions entre bestretes i FLA extraordinari, mentre que en 2016 havia enviat a hores d’ara 1.943,9 milions (entre bestretes i extra FLA) i en 2015 va transferir 2.646 milions (igualment, entre tots dos conceptes). O siga, en 2015 havia enviat (abans dels comicis autonòmics i municipals) cinc vegades més diners.

Cal recordar que, en el passat, el ministeri va arribar fins i tot a transferir durant el primer semestre de l’any més del 100% de la liquidació. Sobre aquest tema, Vicent Soler ha recordat que enguany, fins a finals de maig, el Govern central no va activar el FLA ordinari de l’exercici per a la Comunitat Valenciana. A més, l’Executiu central segueix bloquejant el FLA extraordinari -destinat a cobrir la desviació del dèficit de 2016- i que ascendeix a 871 milions d’euros.

Les aportacions de recursos durant el primer semestre de l’any en els exercicis 2015, 2016 i 2017 són les que figuren en el document annex.

“Tot apunta al fet que aquesta disposició unilateral i arbitrària de recursos per part del ministeri té un rerefons partidista, sense tenir en compte que para milers de famílies i xicotetes i mitges empreses el pagament de les quantitats pendents amb l’Administració resulta vital per a la seua supervivència. Estan jugant amb els diners de tots i açò és inadmissible” ha lamentat Vicent Soler.

Així mateix, el conseller d’Hisenda ha recriminat al delegat del Govern la seua “desmemòria”, per haver oblidat tot el que plantejava quan era conseller i “plegar-se completament als criteris de Gènova”. “Ha fet un viratge de 180 graus i s’ha decantat per la defensa acèrrima dels interessos de Gènova a costa dels valencians”, ha criticat el responsable d’Hisenda.

Ferrando: “La gestió del Govern central és irresponsable”

Per la seua banda, la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha lamentat la “irresponsable gestió del Govern central, que no planifica de forma ordenada les transferències a les comunitats autònomes dels recursos als quals tenen dret”.

“Des del Consell volem dur a terme una gestió ordenada de la Tresoreria al llarg de l’exercici i atendre dins del termini i en la forma escaient els nostres compromisos de pagaments perquè proveïdors, empreses i famílies no patisquen més retards en cobrar els seus drets; per açò, hem reclamat en nombroses ocasions al Ministeri d’Hisenda que ordene les transferències que ens realitza”, ha explicat Ferrando.

“Estem fent tot el possible perquè els proveïdors valencians, les empreses i les milers de famílies que d’ells depenen no patisquen més les conseqüències d’un sistema de finançament injust que ens maltracta any rere any”.

“És el Govern central qui ha de posar fi a aquesta situació canviant el model de finançament al més prompte possible, preferiblement abans de desembre, i fent que tinga efectes retroactius a 1 de gener. En cas que no s’aprovara enguany el nou model, hauria d’assignar-se un fons extraordinari per a les comunitats autònomes que estan en pitjor situació”, ha explicat Clara Ferrando.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze − dos =

viva gym canovas
exposicion caps tallats