25n
Orgull
Orgull

Soler, "optimista" per començar al setembre el "debat polític" sobre el nou sistema de finançament

Soler, "optimista" per començar al setembre el "debat polític" sobre el nou sistema de finançament
31/07/2018 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, s’ha mostrat “optimista” pel “gir que estan donant les coses” i ha celebrat que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, haja remès una carta a totes les comunitats autònomes instant-les a designar un representant per a obrir al setembre “el debat polític sobre el canvi del model de finançament”.

Així ho ha indicat als mitjans de comunicació a la seua eixida de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), trobada en la qual també han participat la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira; la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando; i la directora general de Pressupostos, Eva Martínez. Aquesta reunió ha estat presidida per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Maritxell Batet.

“Isc optimista d’una reunió en la qual s’ha materialitzat el compromís de la ministra que al setembre començaran els treballs polítics per a la reforma del sistema de finançament. Cal tindre en compte que portem un retard de pràcticament sis anys i fins ara s’han fet treballs tècnics però el debat polític encara no s’ha iniciat”, ha explicat Soler.

A més, ha considerat “molt important” que la ministra “haja incidit en la necessitat de parlar de lleialtat institucional perquè no passe el que passava fins ara, que es prenien decisions per part dels ministeris i els qui pagaven eren les comunitats autònomes sense que això comportara un increment dels recursos”, ha manifestat.

D’altra banda, ha lamentat que aquest dimarts no s’haja pogut votar els objectius de dèficit individualitzats per a les comunitats autònomes en el CPFF, com figurava en l’ordre del dia, després de la no aprovació per part del Congrés divendres passat de la senda d’estabilitat per al període 2019-2021, que contemplava una flexibilització del dèficit autonòmic de dos dècimes, del 0,1% al 0,3% del PIB.

Referent a açò, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha manifestat que els 220 milions de la flexibilització del dèficit vindrien “com a aigua de maig per a consolidar els drets socials dels valencians”.

“El rebuig per part del Congrés a la senda d’estabilitat per al període 2019-2021 suposa una minva a la capacitat del Consell per a finançar aquests drets perquè, mentre no tenim un nou sistema de finançament, qualsevol recurs addicional és positiu per a mantindre amb dignitat la sanitat, l’educació i els servicis socials”, ha explicat Soler.

“ACTE D’AUTOCASTIC”

En aquest sentit, Vicent Soler s’ha mostrat “esperançat” que dins d’un mes, quan es produïsca una nova votació en el Congrés, puga ser aprovada la nova senda d’estabilitat. Per a açò, veu “molt important” la reflexió de tots els grups polítics, perquè “rebutjar la flexibilització del dèficit que permet Brussel·les és un acte d’autocastic que no té sentit”, ha advertit.

“Espere i desitge que la nova senda del dèficit suavitzada tire endavant, però en cas contrari, la Comunitat Valenciana jugarà fort perquè s’entenga que la situació financera que travessem és molt dura i molt injusta, la pitjor d’Espanya”, ha afirmat el conseller.

30 MILIONS MÉS DE LA LIQUIDACIÓ

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic ha desvetlat que el Ministeri d’Hisenda acaba d’ingressar a la Comunitat Valenciana 814 milions corresponents a la liquidació de 2016. Com ha explicat Soler, “la previsió inicial d’ingressos per a aquest exercici per la liquidació era de 1.568 milions i d’aquesta quantitat, 784 milions (el 50%) ja ens havia arribat com a entrega a compte”.

“Ara, el Govern ens ha comunicat que la liquidació definitiva són 1.598 milions, 30 més dels inicialment previstos, per la qual cosa, al costat dels 784 milions que faltaven per ingressar, sumen un total de 814 milions embutxacats”, ha afirmat el conseller.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × quatre =