caixa popular

Soler: “Vaig al Consell Fiscal a reivindicar la millora del finançament amb el mandat de tots els valencians, i açò em dóna molta força”

El nou repartiment del dèficit anunciat per Pedro Sánchez, pel qual es permet un 0,3% per a les CCAA, “ suposarà com a mínim 220 milions per a pagar abans a proveïdors”

Soler: “Vaig al Consell Fiscal a reivindicar la millora del finançament amb el mandat de tots els valencians, i açò em dóna molta força”
17/07/2018 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha participat hui en una trobada amb els ciutadans celebrat a Dénia, en el marc de les Trobades Ciutadanes del Consell, on ha destacat la unanimitat de les forces polítiques i socials valencianes en la reivindicació d’un millor finançament. “Acudiré aquest dijous a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera per a reivindicar la millora del finançament de la Comunitat Valenciana amb el mandat de tots els valencians i açò em dóna molta força”, ha subratllat Soler, en referència a la reunió convocada per a matí a Madrid del CPFF.

El conseller ha recordat que “en la reunió de la Comissió Mixta Consell-Corts celebrada fa unes setmanes va quedar palesa la unitat de tots els grups polítics en un tema tan important com és el finançament autonòmic, perquè tots estem d’acord que cal acabar amb la discriminació que pateixen els valencians”.

“Per a avançar en aquest procés és necessari culminar el treball tècnic que ha dut a terme el Comité Tècnic Permanent d’Avaluació del Consell de Política Fiscal i Financera, i començar amb la fase de debat polític, alguna cosa que el Govern anterior no va ser capaç de fer. Aquesta és una de les nostres grans exigències que anem a traslladar a l’actual Executiu”, ha afirmat el conseller.

El titular d’Hisenda ha recordat que la Comunitat Valenciana és una de les grades perjudicades per l’actual model de finançament, que s’ha mantingut vigent quatre anys i mig després de fer caducat.

“Els valencians i les valencianes no ens mereixem aquest tracte -ha afirmat el conseller Soler-; ens mereixem rebre els fons que siguen necessaris per a disposar d’uns serveis públics fonamentals de qualitat, acostant els nostres recursos a la mitjana del conjunt de les comunitats autònomes i no estant a la cua”.

Gran gir social del Consell

En aquest sentit, el conseller d’Hisenda ha posat l’accent en l’important gir social que ha donat aquest Consell a les polítiques públiques valencianes, malgrat l’infrafinançament. “En 2016, per primera vegada, la Generalitat Valenciana va invertir en serveis públics fonamentals per sobre de la mitjana de les Comunitats Autònomes. Si en 2014 aquesta despesa se situava 2,1 punts per sota de la mitjana, en 2016 va passar a estar 2,9 punts per damunt la mitjana”, ha afirmat el conseller. “Calia restituir drets i governar la Comunitat per als valencians, deixant arrere anys d’abandó social”, ha apuntat.

En concret, entre 2003 i 2009, la Generalitat va ser la segona autonomia que menys va incrementar la despesa en serveis públics fonamentals (ho va fer en un 20,7% enfront de la mitjana del conjunt de les comunitats, que va ser del 31,6%). A més, en els anys en els quals la crisi es va deixar notar amb més força, 2009-2013, la Comunitat Valenciana va ser l’autonomia que més va retallar la despesa en serveis públics fonamentals (18,1%).

Repartiment vertical del dèficit públic entre administracions

El conseller ha valorat positivament l’anunci realitzat pel president del Govern, Pedro Sánchez, pel qual el límit de dèficit per a les comunitats autònomes s’incrementarà dues desenes, fins al 0,3%, per a 2019. “Aquesta mesura va en línia amb el que sempre hem demanat des de la Comunitat Valenciana, l’equiparació del sostre de dèficit entre les diferents administracions, la Central i l’Autonòmica, atenentl pes relatiu que tenim cada administració en el conjunt de la despesa pública total”, ha explicat Soler.

“Es tracta d’un repartiment vertical entre administracions del dèficit per a 2019, alguna cosa que aquest Consell sempre ha reivindicat en el Consell de Política Fiscal i Financera. Aqueixes dues desenes, ha afegit, “suposaran com a mínim 220 milions més de dèficit finançat que s’ingressarà en 2019, amb el que es podrà pagar abans als proveïdors i pimes valencianes”, ha indicat.

A part, el Consell reclama “un repartiment horitzontal en el qual es done un tracte asimètric a les diferents comunitats, atés que, com a conseqüència del sistema de finançament actual, la situació de les nostres finances també és asimètrica”, ha conclòs el conseller d’Hisenda.

Etiquetes


xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 − dos =

Paiporta
exposicion caps tallats
certamen de bandes vila de catarroja
Tardor
cultura als barris