25n
25N
25N

Soler: 'El consens aconseguit amb els grups parlamentaris i els agents economicosocials em dona una gran força per a portar la nostra reivindicació al CPFF'

El conseller d’Hisenda assenyala que l’infrafinançament històric és el responsable del 70% del deute de la Comunitat Valenciana.

Soler: 'El consens aconseguit amb els grups parlamentaris i els agents economicosocials em dona una gran força per a portar la nostra reivindicació al CPFF'
06/02/2020 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler ha manifestat aquest dijous que “la reunió de la Comissió Mixta Consell-Corts ha sigut molt positiva i hem aconseguit un consens, de manera que demà reivindicaré amb contundència en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) la reforma urgent de l’actual sistema de finançament i, fins que aquesta es duga a terme, l’adopció immediata de mesures transitòries que eviten el maltractament financer que està patint la Comunitat Valenciana. Així mateix, el que no cobrisquen les mesures transitòries hauria de ser compensat amb un dèficit asimètric que estiga vinculat a l’infrafinançament que tenim els valencians.”

“Tot això ha sorgit del consens amb els grups parlamentaris i per tant em dóna una força enorme per a demà reivindicar-ho en el CPFF, perquè no parlaré només en nom del Consell, sinó en nom de tot l’arc parlamentari valencià”, ha manifestat Vicent Soler.

Vicent Soler ha realitzat aquestes manifestacions al final de la reunió de la Comissió Mixta Consell-Corts que ha tingut lloc aquest dijous i a la qual han assistit representants de tots els grups parlamentaris.

El conseller ha apuntat que el conjunt de reivindicacions inclou també la mensualitat d’IVA de 2017 que van perdre les comunitats després d’una reforma en la recaptació d’aquest impost per part de Montoro i el FOGA històric, “però el que més em preocupa no són coses de caràcter conjuntural que es cobren només una vegada, sinó especialment els temes estructurals com són els 1.325 milions que és la diferència d’ingressos per càpita que tenim respecte a la mitjana espanyola.

“La Comunitat Valenciana té el mandat constitucional d’atendre tres dels quatre pilars bàsics de l’estat del benestar: la sanitat, l’educació i l’assistència social, i per a això necessita els recursos suficients”, ha assenyalat el conseller.

Vicent Soler també ha indicat que “la convocatòria del CPFF és una bona notícia per a totes les autonomies i especialment per a la valenciana. Demostra que només un mes després de la formació del Govern, s’estan començant a fer els primers passos per a fixar els objectius de dèficit i per a obrir el procés de diàleg amb les comunitats autònomes”.

Un sistema caducat des de 2014

Vicent Soler ha explicat que l’actual sistema de finançament autonòmic de les comunitats de règim comú porta caduc des de l’any 2014. A més, l’actual model suposa una insuficiència global de recursos i un repartiment heterogeni entre comunitats.

“Les dades de l’última liquidació del Sistema de Finançament, corresponent a 2017, mostren que la Comunitat Valenciana és la regió amb pitjor finançament per habitant”, ha revelat el conseller.

Segons Soler, aquest fet ha sigut posat de manifest per tots els experts en la matèria, per l’AIReF i pel Ministeri d’Hisenda. El conseller ha assenyalat que l’existència de fons que segueixen un criteri de repartiment ad hoc diferent del de les necessitats perjudica greument la Comunitat Valenciana. Així ocorre, per exemple, amb la presència de l’statu quo a través del Fons de Suficiència.

Cantàbria rep 4.000 euros més per càpita que la Comunitat Valenciana

Prenent com a referència el període 2014-2017, la diferència de finançament homogeni per habitant entre l’autonomia millor finançada (Cantàbria) i la pitjor (Comunitat Valenciana) és del 39%.

“Això suposa que la Comunitat Valenciana hauria rebut més de 4.000 milions d’euros addicionals si haguera rebut el mateix tracte que Cantàbria. Respecte a comunitats amb una renda per càpita similar (Galícia o Astúries) l’infrafinançament anual de la Comunitat Valenciana és superior als 2.000 milions d’euros”, ha indicat el conseller d’Hisenda.

L’infrafinançament suposa el 70% del deute

Segons Soler, aquesta situació d’infrafinançament impossibilita la consecució dels objectius de dèficit marcats per al conjunt de les comunitats i contribueix a augmentar el volum de deute de la Comunitat.

En aquest sentit, l’infrafinançament rebut en el sistema de finançament autonòmic és la responsable del 44% del volum de deute regional des de 2002.

“És més, atés que l’infrafinançament arranca des de molt abans, en el cas valencià des de la posada en funcionament de l’Estat de les Autonomies, l’infrafinançament històric explica més del 70% de l’actual deute valencià”, ha subratllat el conseller.

Una convocatòria d’urgència

Vicent Soler ha explicat que la reunió d’urgència d’aquest dijous de la Comissió Mixta obeeix al fet que el Govern va convocar aquest dimarts una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera per a demà, divendres, 7 de febrer.

“Des del Consell hem reaccionat a temps perquè considerem important consensuar amb la resta de grups parlamentaris la posició de la Comunitat Valenciana en la reunió de demà. La reivindicació d’una millora en el model de finançament ha de fer-se des del consens de tota la societat valenciana”, ha indicat el conseller.

En el transcurs de la reunió, Soler ha realitzat un balanç de la situació actual de la Comunitat Valenciana en matèria de finançament autonòmic i ha informat sobre els punts que figuren en l’ordre del dia del Consell de Política Fiscal i Financera.

Per part de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic a més del conseller ha estat presents també en la reunió de la Comissió Mixta el secretari autonòmic d’Hisenda, Francesc Gamero; la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira; el director general de Model Econòmic, Finançament Autonòmic i Política Financera, Juan Pérez; i la directora general de Pressupostos, Eva Martínez.

A la reunió han assistit també els Alts Comissionats del Consell per al Finançament, José Antonio Pérez i Rafael Beneyto.

Soler: “Que no es repetisca la història”

Soler ha recordat que en l’últim CPFF celebrat l’agost de 2018 el Govern va proposar una flexibilització dels objectius d’estabilitat per a les comunitats autònomes. La proposta va ser del 0,3% del PIB en 2019, 0,1% en 2020 i del 0% en 2021.

“Desgraciadament el Senat va vetar aquesta flexibilització dels objectius de dèficit a conseqüència de la negativa del Partit Popular i Ciutadans a la seua aprovació, la qual cosa va tindre conseqüències molt negatives per a totes les comunitats autònomes i, en concret, per a la valenciana”, ha lamentat el conseller, qui s’ha mostrat confiat que aquesta vegada no es repetisca la història.

Suport unànime dels agents economicosocials

D’altra banda, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic s’ha reunit hui també amb el president de la patronal de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, amb el secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez i amb el secretari general de CCOO-PV, Arturo León, amb el mateix objectiu de traslladar als agents economicosocials de la Comunitat Valenciana la postura que demà defensarà el Consell, amb el consens de tots els grups parlamentaris de les Corts, davant el Consell de Política Fiscal i Financera que se celebrarà a Madrid.

Al final de la reunió, tant el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, com els secretaris generals d’UGT-PV i CCOO-PV han coincidit en la necessitat de reivindicar en el Consell de Política Fiscal i Financera el canvi del sistema de finançament autonòmic “de manera decisiva i urgent”. Els representants de la patronal i els sindicats comparteixen amb el Consell “la necessitat que a aquest acord se sume la compensació del deute generat precisament per l’injust finançament de la Comunitat Valenciana”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × cinc =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus
mancomunidad horta sud