Societat

Transició Ecològica posarà en marxa l'1 de juny el servei marítim de protecció de la Posidònia

Mireia Mollà anuncia l'entrada en funcionament d'aquest instrument de protecció marina, que comptarà amb 8 equips; 2 permanents i 6 estacionals

1 minut

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha avançat que el Servei de Vigilància Marina, encarregat de la protecció de les prades de posidònia, començarà a operar el pròxim 1 de juny, en les costes de la Comunitat Valenciana.

Aquest servei de vigilància de l'estat del fons marí i protecció de les prades de posidònia estarà format per 8 equips (2 d'ells fixos permanents a Dénia i València i altres 6 estacionals) i compleix amb un dels compromisos adoptats per la Conselleria el juliol passat.

"Estem a les portes de l'inici d'aquest Servei que ve a estar en la mar, que anirà corregint els fondejos, advertint, fent educació ambiental i divulgació a qualsevol persona que est interferint en les prades de posidònia", ha afirmat Mollà.

La Conselleria de Transició Ecològica ha invertit mig milió d'euros en l'operatiu. Els equips estacionals cobriran tota la franja costanera durant el període estival, que abasta des de l'1 de juny i fins al 31 d'agost, mentre que els fixos prolongaran la seua activitat fins al 30 de novembre.

La consellera ha fet aquest anunci durant el tancament de la presentació del 'Projecte Posidònia', una iniciativa de la Fundació Oceanogràfic per a cartografiar 7.000 hectàrees d'espai marí a la Marina Alta i traslladar el valor de l'ecosistema a la comunitat escolar i a la població dels municipis situats en les àrees d'estudi.

Mireia Mollà, en la seua intervenció, ha valorat la iniciativa que s'alinea plenament amb el Decret de conservació de la posidònia. La nova normativa "parla de l'espai marí, del que hem de fer per a no perjudicar la posidònia, però també del que hem de fer quan arriba a les nostres platges; incorporar-la i aprofitar-la com a gran evitadora de l'erosió que estem vivint", ha explicat.

El decret preveu, a més, actualitzar la cartografia del nostre bosc submergit (el segon més gran a escala estatal) per a ampliar el coneixement i la conservació d'aquestes prades de fanerògames.

La titular del departament autonòmic s'ha referit també al diàleg amb els ajuntaments, les entitats, els clubs nàutics i les empreses de lloguer d'embarcacions perquè el decret siga un actiu des de tots els punts de vista i per a fer conviure en el decret la prohibició d'atacar a la posidònia i la seua gestió com a barrera enfront de la regressió de la costa.

Així mateix, s'ha referit a l'Estratègia valenciana de Biodiversitat que posa el focus en la gestió del 53% del territori marí amb alguna figura de conservació i al recent conveni signat amb el Ministeri per a fomentar la coordinació i l'eficiència de la gestió compartida dels espais marins de la Xarxa Natura 2000.