Societat

Els patinets hauran de comptar des del 22 de gener de 2024 amb certificat per a circular

1 minut

Un jove, en un patinet elèctric

Els vehicles de mobilitat personal (VMP) que es comercialitzen a partir del 22 de gener de 2024, entre els quals es troben els patinets, hauran de comptar amb un certificat per a circular, segons la resolució de la Direcció General de Trànsit (DGT) per la qual s'aprova el Manual de característiques tècniques dels vehicles de mobilitat personal, publicada aquest divendres en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

A més, alguns dels elements que es regulen en el manual són els sistemes de frenat, catadiòptrics, avisador acústic, les rodes, el portaidentificador o el sistema d'estabilització en aparcament, per a no trobar patinets tirats en les voreres.

Segons el subdirector de mobilitat i tecnologia de la DGT, Jorge Ordás, "l'objectiu del manual és principalment garantir la seguretat viària i la protecció al ciutadà que condueix un VMP, així com la de la resta d'usuaris que comparteixen amb ell la via".

En un segon pla es busca que els vehicles que isquen al mercat posseïsquen unes garanties de qualitat i durabilitat mínimes exigibles, tal com assenyala un comunicat de la DGT recollit per Europa Press.

En els últims anys, segons precisa la DGT, la presència d'aquesta mena de vehicles per les ciutats espanyoles és una realitat que està modificant, juntament amb altres factors, la mobilitat en les urbs. Segons diverses estimacions, hi ha més 1 milió de VMP circulant cada dia per les ciutats.

A més, recorda que, en 2020, van morir 8 usuaris de vehicles de mobilitat personal, 97 van resultar ferits i hospitalitzats i 1.097 van ser ferits no hospitalitzats.

El manual inclou les característiques tècniques exigibles, la classificació d'aquesta mena de vehicles i els assajos als quals han de ser sotmesos per a verificar aquestes característiques. A més estableix l'obligació als fabricants o representants autoritzats a disposar d'un certificat de circulació per a una marca, model i versió concreta.

A més, una de les novetats és que no sols es recullen els requisits tècnics que han de complir els VMP dedicats al transport personal sinó també dels VMP per a transport de mercaderies i altres serveis, les masses i les dimensions dels quals també es detallen en la Resolució.

Entre les característiques que han de complir aquests vehicles destaquen que aconseguiran una velocitat màxima de 25km/h; hauran de disposar de sistema de frenat; comptar amb catadiòptrics frontal (blanc), en tots dos laterals (blanc o color groc acte) i darreres (roig).

Per als VMP per a transport de mercaderies o altres serveis hauran de portar reflectors laterals de color groc acte i darreres de color roig, així com intermitents, retrovisors i assistent de marxa arrere.

Igualment, tots els VMP hauran de comptar amb un sistema d'estabilització en aparcament consistent en una pota de cabra lateral o cavallet central, "amb l'objectiu d'evitar els VMP caiguts enmig dels carrers i guardar un cert ordre a les ciutats". Les rodes hauran de ser de superfície rugosa de manera que permeta l'adherència al terreny; i hauran de disposar d'un sistema de plegat segur.

Així mateix, tots els VMP hauran de comptar amb un marcatge de fàbrica únic, permanent, llegible i situat de forma clarament visible amb informació sobre la velocitat màxima, el número de sèrie, el número de certificat, l'any de construcció i la marca i model.

La resolució entrarà en vigor aquest dissabte 22 de gener de 2022, encara que s'estableix un règim transitori. Així, tots els VMP que es comercialitzen a partir d'aquest dissabte hauran d'haver sigut certificats i apareixeran en la web 'www.dgt.es/vmp'. Si bé, els vehicles comercialitzats fins al 22 de gener de 2024 podran circular fins a la mateixa data de l'any 2027 encara que no disposen de certificat.