25n
25N
25N

Les societats musicals oferiran les seues aules a escoles infantils, col·legis i instituts a partir de setembre

Les societats musicals oferiran les seues aules a escoles infantils, col·legis i instituts a partir de setembre
02/07/2020 -

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) té la intenció d’oferir tota la seua xarxa de 600 centres educatius i les seues societats musicals perquè les seues aules puguen ser utilitzades a partir de setembre en horari de matí per les escoles infantils, de Primària i de Secundària de les respectives localitats.

Així ho ha indicat la seua presidenta, Daniela González, durant la seua compareixença en la comissió per a la reconstrucció econòmica, social i sanitària de Les Corts, en la qual ha alertat de la “situació crítica” perquè travessen les societats musicals valencianes a conseqüència de la crisi de la Covid-19.

Les pèrdues econòmiques patides pel col·lectiu durant els tres primers mesos de la pandèmia es xifren en 5 milions d’euros, una xifra que podria arribar fins als 15 milions en el que queda d’any, ha alertat.

Malgrat que més del 90% d’escoles de música han aplicat la docència online, s’estima que ja s’ha perdut més del 30% de l’alumnat, la qual cosa posa en risc la viabilitat de la majoria d’escoles per al pròxim curs.

“Ens trobem davant un desafiament sense precedents que pot posar en risc la supervivència de les mateixes societats musicals, declarades Bé d’Interés Cultural Immaterial (BIC) en 2018 i principal agent cultural de la Comunitat Valenciana, segons un estudi realitzat per la Universitat de València”, ha indicat la presidenta.

Davant aquest panorama, l’FSMCV ha sol·licitat a ajuntaments, diputacions i Generalitat que atenguen aquesta situació d’emergència i col·laboren per a establir línies d’ajudes, noves vies de col·laboració i alternatives que ajuden a pal·liar aquesta situació.

“Les societats musicals tenim molt per dir i per aportar en aquest context de reconstrucció social”, ha manifestat González, qui ha recordat que aquest col·lectiu ha jugat un paper essencial com annexionador social en els moments més durs de la pandèmia a través d’iniciatives com el ‘Festival dels Balcons’.

MÚSICA I TURISME

Daniela González ha exposat davant els grups polítics una sèrie de propostes a implementar per a contribuir a la reconstrucció des de l’àmbit del turisme, amb “una gran aposta pel turisme cultural en el qual les societats musicals poden i deuen jugar un paper protagonista”.

Ha presentat els nous projectes en la línia estratègica de ‘Turisme i Música’ que duu a terme en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana de manera anual. Entre ells s’inclou la creació d’un circuit de concerts per a incentivar el turisme, tant en zones d’interior com de costa; la creació de rutes turístiques musicals que mostren els enclavaments més rellevants i emblemàtics amenitzats amb música en directe; o el projecte ‘Músics amb Denominació d’Origen’ recentment iniciat l’objectiu del qual és valorar a aquests ambaixadors culturals.

Al seu torn, la Presidenta també ha proposat altres mesures en l’àmbit de l’educació com que el professorat especialitzat de les seues escoles de música puga oferir activitats i assignatures extraescolars canalitzades a través de les societats musicals; cicles formatius amb matèries especialitzades com la gestió cultural, gestió de societats musicals o la propietat intel·lectual o la dotació de mitjans tecnològics per a pal·liar la bretxa digital en zones rurals.

Tot això se suma a la sol·licitud al Consell d’una línia d’ajudes per als alumnes de les escoles de música que no poden accedir a beques públiques per tractar-se d’estudis no reglats.

RECURS CONTRA LA DESPOBLACIÓ

Un altre dels àmbits clau destacats per la presidenta ha sigut la despoblació i ha recordat que l’FSMCV ha començat un projecte que sota el lema ‘Música i despoblació’ pretén convertir a les societats musicals en un recurs contra aquesta amenaça.

“Les societats musicals són un dels pocs moviments culturals que vertebra completament tot el territori de la Comunitat Valenciana, la qual cosa les converteix en un col·lectiu clau per a actuar enfront de la despoblació”, ha asseverat.

Entre les mesures proposades està la de la creació de Bandes Juvenils Comarcals; activitats com a “parc musical” i concerts per a xiquets; acostar els cursos que ofereixen des del Centre d’Estudis de Federació a comarques d’interior; la creació de cicles de formació musical per a majors de 55 anys o la creació d’itineraris formatius especialitzats en música dirigits a aturats.

RECURS PER A la INCLUSIÓ SOCIAL

Finalment, en l’àmbit d’inclusió social, ha defensat que les societats musicals “constitueixen un exemple d’integració tant per a persones que venen de fora com per a persones que per qualsevol circumstància, són diferents o compten amb habilitats especials”.

I ha reiterat l’oferiment d’ajuda per part del col·lectiu de les societats musicals a través recursos com els més de 5.300 professors de centres educatius propis de les societats musicals per a impartir cursos i jornades musicals en projectes d’inclusió social.

“Podem portar la música a centres d’acolliment de menors, centres penitenciaris, grups de teràpia diversos, persones amb alzheimer i altres malalties, residències per a majors i amb això treballar per la inclusió social i contribuir, entre tots, a crear una nova realitat una mica millor”, ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − huit =

bombers
bombers