Fulgencio diu que "ningú va dictaminar una situació de risc" de suïcidi de l'intern mort en el *CIE de Sapadors

Guardar

CIE Europa Press
CIE Europa Press

El delegat del Govern en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, ha afirmat que la Policia Nacional "va adoptar les mesures per a preservar la vida" de l'intern en el CIE de Sapadors (València) que es va suïcidar dilluns passat. Ha explicat, en aquest sentit, que després de veure's implicat en una baralla, la vigilància "no era sobre l'intern sinó per a protegir-lo d'uns altres", ja que "ningú havia dictaminat una situació de risc que poguera atemptar contra la seua vida" ni "en cap moment es va plantejar que haguera de protegir-lo d'ell mateix, si no, s'haguera actuat amb un altre protocol".

Així ho ha manifestat Fulgencio, en la presentació dels agents en pràctiques per a la província de València, a preguntes dels mitjans sobre si hi ha novetats en la investigació sobre la mort d'un jove marroquí de 25 anys intern en aquest centre. Segons el delegat del Govern, l'home es va suïcidar minuts després de veure's involucrat en una baralla.

Sobre aquest tema, ha comentat que "la informació s'ha posat a la disposició de l'autoritat judicial, que haurà de fer la valoració", al mateix temps que ha volgut "deixar clar a la ciutadania que estem parlant d'un suïcidi, no hi ha cap altra causa". Ha afegit que les crítiques procedents de determinats col·lectius "entren dins de la circumstància de la mateixa existència del centre" i no com a retret a un luctuós.

El delegat ha insistit que "es van adoptar per part de la Policia Nacional les mesures per a preservar la vida d'aquesta persona, que se sentia trista després de l'incident d'aquests interns: se li va intentar protegir perquè se sentia nerviós i fruit d'aqueix nerviosisme potser va decidir posar fi a la seua vida si així ho determina l'autoritat judicial, els enregistraments són clars".

Preguntat sobre el temps que va transcórrer entre la baralla i el descobriment del cadàver, Fulgencio ha precisat que "la vigilància no era sobre l'intern, sinó per a protegir a l'intern, perquè ningú havia dictaminat una situació de risc que podia atemptar contra la seua vida" més enllà de la "tristesa" i havia sigut tractat també pels metges. "El deixar-ho en una habitació era per a protegir-ho dels altres i en cap moment es va plantejar que calguera protegir-lo d'ell mateix, en un altre cas s'haguera actuat amb un altre tipus de protocol", ha postil·lat.

Sobre la possibilitat de tancar aquest tipus de centres d'internament d'estrangers, ha assenyalat que "estan els dos convenciments personals, els polítics i la legalitat". "Els CIE estan regulats, són institucions que han de funcionar, i no correspon a aquest delegat opinar sobre aquesta qüestió, més enllà de la meua pròpia opinió personal, sinó que correspon en tot cas als poders legislatius, el Congrés i el Senat, si això amb la legislació europea fóra possible o no".

"BEN ATÉS"

També se li ha plantejat al delegat si hi ha suficients efectius en el CIE, al que ha respost que "mai" dirà que hi ha suficients mitjans. Ha reconegut que es ve d'una situació de "plantilles deficitàries que ha repercutit en tots els serveis", encara que ha considerat que, "amb les circumstàncies que tenim", el CIE de Sapadors "està ben atés".

En tot cas, ha subratllat que l'Executiu d'Espanya és "conscient que el CIE de Sapadors ha de ser remodelat i està previst en el Pla d'Infraestructures de la Seguretat de l'Estat que si s'aconsegueix aprovar pressupostàriament en algun moment perquè tenim Govern i Pressupostos s'executaria amb absoluta prioritat". "Amb un CIE més modern, les condicions serien molt millors", ha admés,

Destacats