25n
Orgull
Orgull

El sistema universitari valencià, entre els cinc amb major rendiment d'Espanya, segons el Rànquing CYD

La Universitat de València, en la llista de les 15 millors universitats analitzades

El sistema universitari valencià, entre els cinc amb major rendiment d'Espanya, segons el Rànquing CYD
12/05/2021 -

El sistema universitari de la Comunitat Valenciana figura entre els cinc amb major rendiment d’Espanya, segons reflecteix la huitena edició del Rànquing CYD, que s’ha presentat aquest dimecres 12 de maig.

Aquesta classificació, a partir dels 37 indicadors disponibles per a la universitat en el seu conjunt, permet, en una perspectiva basada en les comunitats autònomes, reflectir les diferències territorials quant a dimensió, estructura i resultats de les universitats.

D’acord amb les dades recaptades, cinc comunitats autònomes amb el nombre més elevat d’indicadors de major rendiment són Navarra, Catalunya, País Basc, Madrid i Comunitat Valenciana.

En relació a cadascuna de les dimensions, les regions que obtenen un nombre superior d’indicadors en funció del seu rendiment són: en ‘Ensenyament i aprenentatge’, Navarra, País Basc, Aragó i Catalunya; en ‘Investigació’, Navarra, Cantàbria i Catalunya; en ‘Transferència de coneixement’, la Comunitat Valenciana, Navarra i Catalunya; en ‘Orientació internacional’, Navarra, Catalunya, Madrid i País Basc; i en ‘Contribució al desenvolupament regional’, Catalunya, País Basc, Canàries i Andalusia.

Així mateix, el rànquing ofereix informació per universitats i reflecteix, en aquest sentit, que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i la Universitat de Navarra (UNAV) són les tres millors institucions d’educació superior espanyoles.

En concret, aquestes tres institucions destaquen per tindre un nombre més elevat d’indicadors pertanyents al grup de major rendiment relatiu.

Entre les 15 millors universitats analitzades també es troben: la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Carles III de Madrid (UC3M), la Ramon Llull (URL), la Pontifícia Cometes, la de Barcelona (UB), la Rovira i Virgili (URV), la de Deusto, la Politècnica de Catalunya (UPC), la Internacional de Catalunya (UIC), la Mondragon Unibertsitatea, la de Girona (UDG) i la Universitat València-Estudi General (UV).

En aquesta huitena edició, s’han publicat resultats de 77 universitats espanyoles, 27 àmbits de coneixement (2 nous: Veterinària i Agricultura) i 2.998 titulacions. Les universitats participants representen el 89,5% de les 86 que imparteixen ensenyaments de Grau incloses en el Registre d’Universitats, Centres i Títols (RUCT). D’aquest total, 48 són públiques (el 100% de les universitats públiques) i 29 privades (el 76,3% de les privades).

Els indicadors institucionals del Rànquing CYD s’agrupen en cinc dimensions. En cadascuna d’elles, sobreïxen les següents universitats en les primeres posicions segons el nombre d’indicadors d’alt rendiment.

En ‘Ensenyament i Aprenentatge’, destaca en primer lloc la UAM, seguida de la Pontifícia Cometes, la Francesc de Vitòria (UFV), la Pontifícia de Salamanca (UPSA), Catòlica de València Sant Vicent Màrtir (UCV) i ESIC Universitat.

En l’àmbit de la ‘Investigació’, lidera el llistat la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC), la de Cantàbria (UC), la Pompeu Fabra (UPF), la de Navarra (UNAV) i la Politècnica de València (UPV).

Quant a ‘Transferència de Coneixement’, la que obté millor puntuació és la Politècnica de Catalunya (UPC), al costat de l’Autònoma de Barcelona (UAB), la Rovira i Virgili (URV), la Carles III de Madrid (UC3M), la Politècnica de Madrid (UPM) i la de Barcelona (UB).

En ‘Orientació Internacional’, destaquen la Universitat de Navarra (UNAV), la Ramon Llull (URL), la Carles III de Madrid (UC3M), l’Autònoma de Barcelona (UAB) i la Pontifícia Cometes.

I en ‘Contribució al Desenvolupament Regional’, lidera el rànquing l’Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Màlaga (UMA), la Pública de Navarra (UPNA), la de la Llacuna (ULL) i la Internacional de Catalunya (UIC).

“CAPDAVANTERES” EN CIÈNCIES DE LA SALUT

D’altra banda, el Rànquing CYD destaca l’augment de la demanda per a estudiar Medicina en les universitats públiques, d’un 44%, passant de 44.589 sol·licituds en el curs 2019-2020 a 64.164 en 2020-2021.

Però, segons dades de preinscripció del Sistema Integrat d’Informació Universitària (SIIU) del Ministeri d’Universitats, també han crescut les sol·licituds de matrícula en Infermeria (30%) i altres estudis relacionats amb Ciències de la Salut (13%).

En els 6 àmbits de salut actualitzats en aquesta edició del Rànquing CYD, les 5 universitats que destaquen en cadascun d’ells per tindre un nombre més elevat d’indicadors de major rendiment són: en ‘Infermeria’, la Universitat de Navarra (UNAV), la d’Alacant (UA), la de Cantàbria (UC), la de Màlaga (UMA) i la de Castella-la Manxa (UCLM); i en Medicina, la de Navarra (UNAV), la de Barcelona (UB), l’Autònoma de Madrid (UAM), la de Salamanca (USAL) i la Internacional de Catalunya (UIC).

Quant a ‘Farmàcia’, destaquen la de Navarra (UNAV), la de Barcelona (UB), la de Santiago de Compostel·la (USC), la Cardenal Herrera-CEU i la Complutense de Madrid (UCM), i en ‘Odontologia’, lideren el rànquing la Internacional de Catalunya (UIC), la Complutense de Madrid (UCM), la de València-Estudi General (UV), la de Santiago de Compostel·la (USC) i la de Sevilla (US).

Quant a l’àmbit de ‘Psicologia’, destaquen la Universitat de Salamanca (USAL), la Pontifícia Cometes, la del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU), la Ramon Llull (URL) i l’Autònoma de Madrid (UAM), mentre que en ‘Treball Social’, es posicionen en alts llocs la Universitat Ramon Llull (URL), la de València-Estudi General (UV), la Pontifícia Cometes, la de Deusto i la Rovira i Virgili (URV).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 + 1 =