25n
25N
25N

La innovació es posa al servei del personal sanitari per a evitar nous contagis

La Universitat Miguel Hernández està desenvolupant un sistema robotitzat d’extracció de mostres que evitarà el contacte del personal sanitari amb pacients

La innovació es posa al servei del personal sanitari per a evitar nous contagis
25/05/2020 -

En aquesta crisi de la Covid-19, la Sanitat ha sigut el sector essencial per a combatre la pandèmia. El personal sanitari s’han convertit en els autèntics herois d’aquesta lluita que, a més, han rebut, dia rere dia, la calor de la ciutadania amb els aplaudiments solidaris. No obstant això, també han sigut un dels sectors més perjudicats davant la falta de material sanitari durant els primers dies de la pandèmia.

Ara, des de la Generalitat Valenciana es finançarà un total de 41 projectes d’investigació i innovació per a guanyar la batalla a la Covid-19. Projectes que abordaran la prevenció, la detecció del virus i, per descomptat, la utilització de noves eines per a protegir al personal sanitari. I és precisament un d’aquests projectes el que està desenvolupant l’equip de la Universitat Miguel Hernández.

València Extra ha parlat amb el catedràtic Nicolás García, que lidera l’equip de desenvolupament d’un sistema robotitzat per a l’extracció de mostres. “Aquest robot portarà incorporades unes pinces amb les quals introduirà el bastonet pel nas dels subjectes per a, a continuació, introduir la mostra presa en el tub d’anàlisi”. Per  això, aquest robot disposarà tant d’una “càmera per a detectar la posició del cap del pacient i guiar-li, així, en la presa de mostres, com un sensor de força, que estem provant perquè siga l’adequada i es puga realitza l’extracció de mostres de forma completament segura”, explica Nicolás García.

Actualment, aquest sistema robotitzat es troba en fase de desenvolupament, però l’equip de treball de la Universitat Miguel Hernández ja compta amb una experiència prèvia. “Havíem desenvolupat ja un robot amb característiques similars, per a un projecte europeu, que ajudava les persones amb discapacitat a menjar i a beure”. Llavors, afig, “hem utilitzat aquesta experiència prèvia, provada ja amb pacients, i ho hem extrapolat a la necessitat actual”.

Els avantatges per al personal sanitari estan més que clars. I és que com apunta Nicolás García, quan aquest sistema comence a funcionar, “el personal sanitari no entrarà en contacte amb les persones a les quals se’ls practique la prova de diagnòstic i, per tant, s’evitarà un possible contagi de Covid-19″. Així mateix, si Espanya tinguera la capacitat de realitzar milers de tests diaris, “aquest robot seria de gran utilitat”.

S’espera que en el termini de 4-5 mesos, ja es dispose d’un prototip per a poder provar-lo amb els subjectes perquè “un dels objectius d’aquest programa finançat per la Generalitat és que els projectes es desenvolupen en un termini màxim de sis mesos”. A continuació, caldria esperar a la seua certificació perquè aquest sistema robotitzat d’extracció de mostres començara a funcionar en els diferents centres sanitaris.

La Comunitat Valenciana, amb el suport de la Generalitat, s’està preparant per a véncer al virus, però també per a contenir un possible repunt de la Covid-19, fent ús de la innovació per a millorar els processos de prevenció, detecció i atenció de pacients.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × tres =