25n
25N
25N

El sistema de atención a la dependencia asiste a casi 84.000 personas en la Comunitat

El sistema de atención a la dependencia asiste a casi 84.000 personas en la Comunitat
15/09/2019 -

El sistema d’atenció a la dependència assisteix a quasi 84.000 persones en la Comunitat

El sistema d’atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana atén actualment un total de 83.991 persones a través d’algun tipus de servei o prestació econòmica, segons es desprén de l’informe que la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives elabora tots els mesos.

Durant el mes d’agost passat s’han tramitat 1.574 expedients, una dada que si es comptabilitza des de juliol de 2015 aconsegueix la xifra de 78.089 persones els expedients de les quals han sigut introduïts dins del sistema d’atenció a la dependència, ha informat la Generalitat en un comunicat. Respecte al nombre de sol·licituds presentades, des de principis d’any s’han registrat 29.906 noves sol·licituds, 3.154 el mes d’agost.

A més, el nou sistema de valoracions implantat per Igualtat ha permés incrementar també de forma constant i progressiva el nombre de valoracions. Així, des de gener d’enguany s’han realitzat 25.563 valoracions, 2.032 d’elles durant l’últim mes.

Aquest increment “respon a la bona gestió dels equips dels serveis socials municipals”, segons han assegurat des de la Generalitat. Així, han ressaltat que “quasi tots els municipis de la Comunitat amb menys de 10.000 habitants tenen un grau d’execució pròxim al 100% en expedients resolts”.

Dels municipis de 10.000 i 50.000 habitants, els que tenen major nivell d’execució són Bétera, Godella i Aldaia a la província de València, Teulada, Alfàs del Pi i Rojals a Alacant i Almassora, Benicàssim i Borriana a Castelló, tots ells amb al voltant del 90% executat.

Entre els municipis de més de 50.000 habitants, lideren el llistat d’execució les localitats d’Oriola, Alcoi i Benidorm a Alacant, Sagunt, Paterna i València a la província de València i Castelló de la Plana i Vila-real a Castelló.

Respecte al cost de les prestacions econòmiques, la Conselleria ha abonat enguany un total de 216,7 milions d’euros en concepte de nòmines ordinàries mensuals, endarreriments i retroactivitat. Per part seua, l’import de la nòmina d’agost ascendeix a 28,4 milions.

CANVIS EN EL MODEL D’ATENCIÓ

La Generalitat ha destacat que els avanços en valoracions i resolució d’expedients “són resultat dels canvis introduïts durant la passada legislatura en la gestió del sistema d’atenció a la dependència”.

Així, han defensat que “en matèria de personal no solament s’han reforçat els serveis de dependència de la Conselleria amb nous funcionaris, sinó també els serveis municipals amb un important increment pressupostari per a crear una xarxa professional que permeta als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d’expedients”.

No obstant això, han recordat que els pagaments mensuals que es realitzen no solament per les nòmines, sinó també els corresponents al pagament de la retroactivitat i a hereus s’abonen durant els primers 5 dies hàbils de cada mes.

Aquests avanços han sigut avalats per l’Observatori de Dependència, que en el seu últim informe presentat en 2018 per l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials constata la “bona marxa en la gestió d’aquestes ajudes en la Comunitat Valenciana”, i la situa com “una de les autonomies on més va continuar avançant el sistema d’atenció a la dependència”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + huit =