La Sindicatura de Comptes no detecta responsabilitats comptables en el Compte General de 2017

L'informe destaca que per primera vegada des de l'inici de la crisi s'ha reduït l'endeutament en percentatge del PIB

Guardar

sindicatura_cuentas
sindicatura_cuentas

El síndic major de Comptes, Vicent Cucarella, ha destacat aquest divendres que l'informe de fiscalització del Compte General de la Generalitat corresponent a l'exercici 2017 no ha detectat "cap situació de la qual es puga derivar responsabilitat comptable".

Així ho ha indicat Cucarella durant el lliurament de l'informe a la vicepresidenta primera de les Corts, Carmen Martínez, en la qual ha destacat que, per primera vegada des de l'inici de la crisi, "s'ha reduït l'endeutament en percentatge del PIB", alguna cosa que el síndic ha qualificat de "punt d'inflexió".

De fet, l'òrgan ha reconegut "el bon comportament dels ingressos i tributs cedits" que "van permetre un increment de 1.236,3 milions d'euros en els ingressos de la Comunitat", però ha subratllat que el sistema de finançament autonòmic "continua perjudicant la Comunitat Valenciana de manera significativa".

Així mateix, els fons propis negatius amb els quals la Generalitat va tancar 2017 van ser de -29.294,8 milions d'euros, i el deute financer va pujar fins als 45.604,8 milions. En total, el resultat negatiu de l'exercici 2017 va ser de 1.368,2 milions d'euros (14.535,9 milions d'euros de despesa i 13.167,7 milions d'ingressos), "una xifra similar a la reivindicada amb una reforma equitativa del model de finançament autonòmic".

Referent a l'evolució del capítol d'ingressos, malgrat que Cucarella ha destacat que en 2017 ha seguit "una bona evolució", que és el que "ha ajudat a reduir el dèficit", ha instat a la Generalitat a "no confiar" que hi haja uns "ingressos creixents contínuament".

Per això, ha convidat a l'administració pública a augmentar l'eficiència i l'eficàcia en la despesa pública, així com implantar anàlisis prèvies de cost-efectivitat i establir prioritats de despesa pública, no solament tenint en compte el seu finançament actual, sinó també preveient el seu posterior manteniment en situacions adverses.

Un altre dels punts que destaca l'informe és que "s'ha observat que les consignacions pressupostàries són insuficients per a pagar les subvencions que es degueren haver concedit durant l'exercici i es constaten nivells de pagament molt baixos en algunes línies de subvencions".

La Sindicatura ha indicat que en el pressupost només han d'incloure's les previsions d'ingressos que s'espera obtenir de manera raonable, "malgrat els anuncis sobre la modificació del model de finançament autonòmic".

Per això, Cucarella ha assenyalat que l'administració "hauria de ser més realista a l'hora de pressupostar els ingressos". No obstant això, ha dit "ser conscient" dels problemes del sistema de finançament: "Entenem aqueix argument, que s'havia promés que es resoldria el nou model de finançament en aqueix exercici --en referència a l'acord en la Conferència de Presidents Autonòmics per a canviar el model de finançament en 2017--, però hem de continuar recomanant que es continue realista en el pressupost", ha manifestat.

L'informe adverteix que l'elevat deute públic condicionarà "negativament el desenvolupament futur dels serveis públics valencians, llevat que s'adopten mesures de reestructuració del deute o de rescabalament de la infrafinanciación autonòmica patida durant els últims anys".

FISCALITZACIÓ DE LA CONTRACTACIÓ

En matèria de contractació, la Sindicatura ha identificat alguns "incompliments concrets". Entre ells han destacat la "indeterminació dels preus, la falta de preponderància real dels criteris objectius en els processos de contractació o la falta de documentació acreditativa de la solvència econòmica i financera dels licitadors".

Igualment, s'ha identificat que diferents institucions no han comunicat al Registre Oficial de Contractes de la Generalitat determinats contractes menors ni altres pagaments efectuats pel sistema de caixa fixa.

D'altra banda, la institució fiscalitzadora també ha indicat que el declivi de l'energia procedent dels combustibles fòssils i la lluita contra el canvi climàtic condueixen a una "menor disponibilitat d'energia per habitant i, per tant, a una enorme dificultat per a mantenir el creixement econòmic".

L'informe destaca, entre altres qüestions, que encara queden 36 liquidacions anuals pendents d'aprovació o contra les que s'ha interposat recurs en els contractes de concessió administrativa per a la prestació del servei d'assistència sanitària integral (els departaments de salut d'Alzira, Torrevella, Dénia, L'Horta-Manises i Elx-Crevillent).

A més de la fiscalització del Compte General, l'informe recopila la fiscalització d'entitats específiques de l'administració valenciana, els informes específics de la qual ja han sigut publicats al llarg del segon semestre del 2018.

Entre ells, es troben l'Institut Valencià de la Joventut, el Circuit del Motor i Promoció Esportiva, S. a., la Ciutat de les Arts i de les Ciències, S. a., la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació de la Comunitat Valenciana, la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica, la Fundació Palau dels Arts Reina Sofia, el Consorci "Alacant 2011, 2014 i 2017. Volta al Món a Vela" o el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló (CHPC).

UNIVERSITATS

Referent als comptes de les universitats, tampoc s'han realitzat recomanacions específiques sobre l'exercici fiscalitzat, però s'ha efectuat un seguiment de les mesures adoptades respecte a les recomanacions d'exercicis anteriors.

Malgrat no realitzar recomanacions específiques, la Sindicatura ha indicat unes conclusions després revisar els aspectes relacionats amb l'adequada formalització, aprovació i rendició de comptes anuals de cadascuna de les universitats.

Entre elles, subratllen que la Universitat de València "no ha reclassificat en el curt termini l'anualitat de l'exercici 2018 del conveni de finançament subscrit amb la Generalitat en l'exercici 2008, modificat l'octubre de 2011 i desembre de 2014 per import de 15.354.764 euros".

També han indicat que la UV "no ha inclòs una referència expressa al compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària i de deute públic en la liquidació del pressupost perquè considera que computa en el càlcul de la Comunitat Autònoma Valenciana".

Així mateix, no s'han remés a la Sindicatura els comptes anuals de la Fundació Universitas --dependent de la Universitat Miguel Hernández (UMH)--, la Fundació Agromuseu de Vera --depediente de la Universitat Politècnica de València (UPV)-- i la Fundació Parc Científic de la UV.

Destacats