25n
25N
25N

CCOO PV i UGT-PV recorden en el Dia de la Salut Laboral a contagiats i morts exposats per treball

CCOO PV i UGT-PV recorden en el Dia de la Salut Laboral a contagiats i morts exposats per treball
28/04/2020 -

CCOO PV i UGT-PV dedicaran aquest 28 d’abril, Dia Mundial de la Seguretat i Salut Laboral, a recordar a les persones contagiades per la Covid-19 i les mortes, especialment a les exposades per motius de treball. Tots dos sindicats reivindiquen com a full de ruta d’eixida de la crisi tant l’Agenda 2030 com el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), entre ells que la igualtat de gènere, el treball decent i els entorns segurs “siguen prioritàries en qualsevol decisió empresarial i política”.

Segons apunten en un comunicat, la celebració de 2020 estarà marcada per una pandèmia que ha provocat la mort de més de 1.000 persones en la Comunitat Valenciana i més de 10.500 contagis. CCOO i UGT denuncien que la pandèmia de Covid-19 ha acabat per “arrasar” la prevenció a Espanya.

El secretari de Salut laboral de CCOO PV, Daniel Patiño, ha expressat la voluntat sindical d'”homenatjar-les” i de “recordar a totes aquelles persones que des dels seus llocs de treball s’han convertit en el principal baluard de defensa enfront de la malaltia, posant en risc la seua salut i les seues pròpies vides. Persones de classe treballadora que han demostrat ser la clau per a garantir les necessitats i drets més bàsics de la ciutadania”.

En aquest sentit, la salut laboral “forma part de manera indissociable de la salut pública, com ha evidenciat la pandèmia de Covid-19, i com tots dos han defensat durant anys”. UGT i CCOO subratllen que han denunciat reiteradament el manteniment d’un model productiu “que preval l’obtenció de beneficis empresarials a costa de la salut de les persones treballadores” i que “les polítiques ascaricides després de la recessió de 2008 van provocar retallades en els serveis públics imprescindibles”.

“A aquest dèficit s’ha sumat la reducció d’inversions empresarials en prevenció de riscos i la falta de finançament de polítiques públiques actives”, denuncien, per a assegurar que en l’última dècada “han repuntat els accidents de treball, l’ocultació i subregistre de les malalties professionals”, mentre que el lema ‘La precarietat laboral mata’ ha sigut recurrent en les campanyes sindicals de denúncia.

XIFRES DE MORTS EN 2019

Com a exemple, indiquen que l’any passat en la Comunitat Valenciana van morir 83 persones a conseqüència del seu treball, i es van comptabilitzar 52.454 accidents laborals.

Per a Marisa Baena, secretària de Salut Laboral, Medi Ambient i Cooperació d’UGT-PV, “el sistema preventiu espanyol ja es trobava en una situació d’extrema feblesa, que ha impedit l’aplicació efectiva de Llei de Prevenció de Riscos Laborals, que enguany compleix els seus 25 anys”.

“Unes resistències basades en la configuració de la prevenció com un negoci i no un dret, externalitzant la seua gestió, aprofitant la impossibilitat d’articulació sindical en un univers de pimes i micropimes, i en un entorn institucional d’actuació pública que a penes regula mínimament el ‘mercat de la prevenció”, ha denunciat.

En aquesta crisi sanitària, els sindicats consideren que els serveis de prevenció, “indispensables per a la integració de l’activitat preventiva en les empreses, van mostrar tremendes limitacions” per a “limitar l’exposició al virus, convertint en paper banyat les instruccions de les autoritats sanitàries” i sosté que aquesta “incapacitat” en els serveis de prevenció aliens “ha aconseguit cotes escandaloses”.

I adverteixen que la càrrega de treball del personal tècnic, “subjecte a criteris mercantilistes, impossibilita desenvolupar una activitat de qualitat, incompatible amb la seua pròpia salut. Alguns “fins i tot van arribar a sol·licitar ERTO per a part de les seues plantilles o a oferir test als seus clients a preus astronòmics”.

DESPROTECCIÓ “DEMOLIDORA” EN SERVEIS ESSENCIALS

CCOO PV i UGT-PV també critiquen la falta de mitjans humans i materials mitjans, tant de l’Invassat (Institut Valencià de la Seguretat i la Salut en el Treball) com de la ITSS (Inspecció de Treball i Seguretat Social), “demolidora en la protecció del risc a professionals de serveis essencials”.

“La renúncia de l’organisme estatal de la ITSS a paralitzar activitats per risc greu i imminent de contagi davant el coronavirus o a proposar sancions ha provocat moltes situacions d’indefensió professional”, denuncien.

Per tot això, Comissions Obreres i la Unió General de Treballadors creuen que la integració de la salut laboral en la salut pública resulta incompatible amb la reculada de les institucions que haurien de liderar el procés, com l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball que “no ha deixat de veure reduïda la seua plantilla i el seu pes en la presa de decisions”.

Aplaudeixen que, en aquest context, “el sindicalisme majoritari de classe ha afrontat aquesta crisi defensant a les persones treballadores i milers de representants sindicals s’han adaptat a l’extrema dificultat per la limitació de moviments per a continuar atenent consultes, negociant mesures col·lectives i denunciant els abusos”.

En coherència, reclamen polítiques públiques que responguen a les necessitats del conjunt de persones i el medi ambient i insten a la Generalitat i a la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) a comprometre’s a negociar en l’àmbit del diàleg social mesures de protecció per als treballadors, així com del canvi de model productiu en el qual es respecte la sostenibilitat mediambiental.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit + un =