25n
25N
25N

El Sindicat Mèdic es querella contra Barceló i altres cinc alts càrrecs per la seua gestió de la pandèmia

El Sindicat Mèdic es querella contra Barceló i altres cinc alts càrrecs per la seua gestió de la pandèmia
26/05/2020 -

El Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana CESM-CV ha interposat una querella contra la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, “per haver incomplit la seua obligació de dotar de material sanitari adequat als metges i sanitaris durant la gestió de la pandèmia provocada per la Covid-19”.

La querella s’ha interposat per un presumpte delicte contra els drets dels treballadors i infracció de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals davant la Sala penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, segons ha anunciat el sindicat en un comunicat.

La querella es fa extensiva a cinc alts càrrecs de la Conselleria de Sanitat: Isaura Navarro, Secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic; Amparo García Layunta, directora General d’Assistència Sanitària; Ofelia Gimeno, directora general de Salut Pública i Addiccions; David Fernández, Sotssecretari de la Conselleria i Carmen López Delgado, directora General de Recursos Humans.

Així mateix, es fa extensiva a tots aquells comandaments que a conseqüència de les investigacions que se sol·liciten “resulten responsables de la gestió realitzada amb caràcter previ, coetani, i vigent de la crisi sanitària de la Covid-19”.

Segons Andrés Cánovas, secretari general del CESMCV, el sindicat ha considerat la necessitat de presentar una querella tant contra la consellera com tots aquells càrrecs “que van prendre mesures ineficaces i ineficients per a atendre l’emergència sanitària malgrat les recomanacions de les autoritats sanitàries europees, i la mateixa OMS”.

“Aquestes mesures han afectat molts professionals sanitaris i metges, i alguns dels nostres companys han mort a conseqüència d’elles”, ha afegit Cánovas, qui ha assenyalat que tots aquells professionals mèdics que ho consideren “podran conjuminar-se a la causa, de manera gratuïta”.

“ATZAGAIADA”

Segons s’assenyala en la querella, “tal ha sigut l’atzagaiada que la Conselleria ha provocat amb el seu negligent actuar, la seua falta de previsió, i la seua ignorància sobre les obligacions que com a empresa tenia de protegir als seus treballadors, que en un evident incompliment de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, ha provocat que aquests, desproveïts de qualsevol mínima protecció cap a la seua integritat i salut, sense Equips de Protecció Individuals hagen hagut de prestar el seu treball, en primera línia, enfrontant-se a una malaltia altament contagiosa, la qual cosa ineludiblement ha provocat, una alta taxa de contagi”.

En aquesta línia, afig que el Reial decret 463/20 del 14 de març que va declarar l’estat d’alarma, “en cap moment va limitar les obligacions, ni les potestats de la Generalitat Valenciana respecte de les seues obligacions i drets competencials sobre la protecció dels seus empleats, sobre l’organització sanitària, ni sobre l’adquisició de material de protecció i la seua distribució”.

Durant aquest període, el nombre de professionals contagiats pel coronavirus “va estar molt per damunt de la resta de comunitats autònomes i uns altres països de la Unió Europea”.

Des del començament de la pandèmia, el Sindicat Mèdic va demanar diverses vegades als tribunals que dictaren mesures cautelars i que la Conselleria subministrara als mèdics bates, EPI, mascaretes FPP2 i FPPP3, ulleres de protecció o contenidors grans de residus mèdics i ha denunciat “la manera ineficaç la manera en la qual s’ha gestionat la situació”.

El sindicat recorda que, segons dades de la Conselleria de Sanitat, durant la pandèmia, i a data d’ahir, s’han contagiat de coronavirus 4.859 membres del personal sanitari, als quals cal sumar 305 persones que estan actualment en quarantena, pendents de diagnòstic. D’ells, 1.540 són mèdics, més 81 que estan en quarantena.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × tres =