El Síndic demana a l'Ajuntament que evite la deterioració de l'Alqueria de Falcó

Guardar

alqueria-falco
alqueria-falco

El Síndic de Greuges ha recomanat a l'Ajuntament de València que "accelere" l'adopció de totes les mesures necessàries per a "frenar la deterioració" de l'Alqueria de Falcó, que és un bé públic des del 21 de juny de 2017, i "mantenir-la en un adequat estat de conservació".

Aquesta petició sorgeix arran de la queixa del president de l'Associació Cercle per la Defensa i Difusió del Patrimoni Cultural en la qual va manifestar la seua disconformitat amb "la falta de compliment" de la recomanació que el Síndic va formular el passat 16 de juny de 2018, que va ser acceptada per l'Ajuntament, en la qual ja li demanava que adoptara "amb rapidesa" totes les mesures necessàries per a reduir la deterioració d'aquesta Alqueria.

L'Ajuntament ha respost que, des de finals de 2015, el Servei d'Arquitectura ha realitzat un pla d'intervenció en edificis municipals amb valor patrimonial i social amb la finalitat de reduir la seua deterioració, i que l'Alqueria Falcó es troba dins del llistat d'actuacions previstes a intervenir.

Així, el 'cap i casal' ha assenyalat que, després de diverses inspeccions, s'ha observat la necessitat de realitzar una intervenció de reducció de la deterioració i anàlisis estructurals prèvies per al Projecte de Rehabilitació.

A més, des d'aquest Servei, i basant-se en un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i la Universitat Politècnica de València, s'ha realitzat "l'aixecament de l'estat amb la finalitat d'obtenir la màxima documentació prèvia a qualsevol redacció del projecte de rehabilitació".

Sobre aquest tema, ha afirmat que la intervenció en l'Alqueria Falcó ha sigut considerada "important des del principi" i, per això, forma part també de les propostes de Participació Ciutadana 'Decidim'.

Així mateix, ha assenyalat que existeix partida pressupostària punt per a les anàlisis estructurals prèvies que complemente la documentació abans citada i permeta la intervenció de conservació i reducció de deterioració en 2019, així com iniciar la licitació de la redacció del projecte bàsic i d'execució.

La secció d'Obres i Arquitectura del Servei d'Arquitectura i SCT s'encarregaran de realitzar durant enguany una valoració d'intervenció per a poder accedir i assegurar la seua consolidació prèvia, així com l'estudi i anàlisi estructural de la mateixa necessària per a la redacció del projecte, així com els plecs tècnics de redacció del projecte.

UN ANY DESPRÉS

No obstant això, l'Associació Cercle per la Defensa i Difusió del Patrimoni Cultural Ajuntament de València ha replicat que l'Ajuntament ja va assegurar en 2018 que s'iniciaven els tràmits per a "analitzar i estudiar previ a una intervenció de manteniment i reducció de la deterioració, tornant a repetir ara el mateix, però amb més d'un any de diferència".

Sobre aquest tema, el president d'aquesta associació ha recordat que des de la seua primera denúncia han passat ja sis anys i quatre mesos després d'"una dècada llarga d'abandó sense exercir les funcions 'in vigilant' i les actuacions d'ofici quan era privada.

Per part seua, el Síndic ha constatat que el patrimoni cultural valencià és "un dels principals senyals d'identitat del poble valencià i el testimoniatge de la seua contribució a la cultura universal" i que els béns que l'integren constitueixen "un llegat patrimonial d'inapreciable valor, la conservació del qual i enriquiment correspon a tots els valencians i especialment a les institucions i els poders públics que ho representen, en aquest cas, a l'Ajuntament de València".

Destacats