Metrovalencia es manté net de coronavirus durant la pandèmia

L’anàlisi en superfícies i instal·lacions de Metrovalencia ha donat negatiu en presència de COVID-19

Guardar

METROVALENCIA
METROVALENCIA

L'estudi de presència de coronavirus en les instal·lacions i material rodant d'FGV ha passat l'examen i ha tingut un resultat negatiu. Així ho ha anunciat aquest matí el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, que ha animat a la ciutadania a confiar en la seguretat de Metrovalencia davant eixe bon resultat.

Aquest estudi s'ha realitzat entre l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC) i Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) amb l'objectiu d'"analitzar i localitzar la presència del coronavirus i veure l'eficàcia de les mesures aplicades fins hui o la necessitat d'aplicar addicionals", segons ha assenyalat España.

Per a això s'han analitzat mostres de baranes, torns, màquines expenedores, trens i filtres d'aire condicionat de les estacions de Xàtiva i Colón. Un total de 33 mostres preses d'aquestes superfícies i 4 més dels aires condicionats que han donat negatiu en el seu resultat. "No hi ha hagut presència del coronavirus en Metrovalencia, la qual cosa mostra que el treball de prevenció dóna els seus fruits", ha valorat Arcadi.

Gloria Sánchez, investigadora del IATA-CSIC, ha explicat que cada mostra s'ha analitzat mitjançant 3 sistemes de RT-qPCR específics per al SARS-CoV-2 per a veure l'efectivitat de l'anàlisi, introduint ceps del virus de la diarrea epidèmica porcina (PEDV), per la qual cosa "el control del procés ha funcionat correctament".

Davant aquests resultats, el conseller ha demanat confiança a la ciutadania per a utilitzar amb normalitat el servei de Metrovalencia i ha recordat que el coronavirus ha passat de llarg pel metre gràcies a l'ús obligatori de les mascaretes, la neteja amb lleixiu en trens i instal·lacions, la instal·lació d'hidrogel, la senyalització d'itineraris per a moure's dins de les estacions, l'eliminació del pagament en efectiu o la venda de màscares i gel hidroalcohòlic en les màquines expenedores.

En la presentació de l'estudi també ha participat per via telemàtica Xavi Querol, investigador del CSIC, que ha declarat que "el transport públic és molt segur i l'única solució per a tindre ciutats sanes és reduir l'ús del transport privat i fomentar la mobilitat sostenible". Ha afegit, en aquest sentit, que "moltes ciutats ja estaven en aquesta línia, però la crisi ha aconseguit que entenguem que una ciutat sense cotxes és més agradable".

Per part seua, el conseller ha assenyalat la importància de la reducció de la contaminació durant el confinament i la necessitat de continuar en aqueix camí amb el foment de la mobilitat a peu, amb bicicleta i patinet i usant el transport públic.

España ha recordat que per a acabar amb la pandèmia és necessària la corresponsabilitat "entre les autoritats i els usuaris i usuàries, perquè el risc 0 no existeix": "El que nosaltres fem des d'FGV és limitar al màxim el risc, però continua sent obligatori respectar les distàncies de seguretat i les mesures d'higiene".

Sense data per al servei de metro nocturn

El conseller de Mobilitat, Arcadi España, ha informat també que no es reprendrà el servei de metro nocturn fins a un altre avís i ha explicat que aquest personal reforçarà el servei al juliol. Així, ha anunciat que "es milloraran els horaris, ja que malgrat que no tindrem estudiants que acudeixen a la universitat sí que tenim treballadors i treballadores que necessiten aquest servei".

A més, Espanya ha explicat que les desinfeccions continuaran en marxa fins que siga necessari i que hi haurà una presa de mostres dels elements analitzats de manera periòdica per si fóra necessari aplicar mesures addicionals de protecció. Aquest primer estudi també es traslladarà al TRAM d'Alacant pròximament.

Destacats