25n
Orgull
Orgull

Les Sitges, per a perdre's en el graner de València

La visita guiada inclou un passeig per les sis sitges subterranis que estan comunicades

Les Sitges, per a perdre's en el graner de València

L’arquitectura civil juga un paper molt important en la vida diària d’una societat, no obstant això, amb el pas dels anys eixe edifici que tenia la seua funció pot caure en desús a causa dels canvis i l’evolució de la societat en si. I açò és el que li va passar a les Sitges de Burjassot. El graner de València va caure amb els anys en ‘desgràcia’ però la veritat és que el turisme li ha retornat la seua esplendor sent Patrimoni Històric Artístic de caràcter nacional des de 1982.

interior_silosEntrant en les Sitges, cedits a l’ajuntament de la població en 1975, s’entén la importància del blat doncs constituïa la base de l’alimentació de tota la població i la seua escassetat provocava importants altercats socials. Va ser en el segle XVI quan es va començar la construcció d’esta emblemàtica edificació, que va quedar completament acabada en 1788. En eixos moments, el Almudín es quedava xicotet per a la quantitat de blat importat per a proveir a la població, que havia augmentat considerablement, de la mateixa manera va tenir lloc algun període perllongat de fam i fluctuacions en el canvi del preu del blat… pel que es va optar per esta solució i es va cercar un lloc proper a la ciutat i que complira amb les condicions òptimes per al magatzematge d’este aliment clau.

Va ser a mitjan 1573 quan s’excaven tres sitges com a prova amb les parets recobertes per morter de calç i arena. Els resultats van ser satisfactoris pels quals el Consell decideix construir més sitges en el mateix emplaçament fins a un total d’aproximadament 40 sitges doncs els experts no es posen d’acord respecte a quants hi ha realment. Burjassot va ser el graner de València fins a aproximadament 1907, any en el qual es van deixar d’utilitzar amb el seu inicial propòsit. Va ser en la Guerra Civil quan es van realitzar perforacions i es van comunicar varis de les Sitges per a usar-ho com a magatzem militar i com a refugi antiaeri per a protegir a la població civil. Esta acció va suposar un dany considerable al monument però gràcies a la qual cosa avui dia es poden visitar i conéixer des de dins.

 

Una visita al cor de Burjassot

explanadaLa visita al cor de Burjassot està més que justificada. Entre setmana, de forma gratuïta, o entre setmana al preu d’1,5 euros i després de sol·licitar-ho, es poden visitar les Sitges de Burjassot. Este racó turístic està compost per l’esplanada amb els ‘pilones’ on es poden veure les tapes dels 41 sitges visibles; L’Embarronat, l’Ermita de Sant Roque, el pou i la Creu Central, a més de les sis sitges subterranis i comunicats pel que es pot passejar tranquil·lament. A més, la visita inclou un visionament d’audiovisuals explicatius i l’exposició “Els Sitges de Burjassot”, elaborada per la Universitat Politècnica de València. També està contemplat l’accés a l’antiga Escola d’Arts i Oficis de València, que a l’origen servia com a magatzem per a guardar el cereal i, finalment, el pati exterior on es gaudeix de la panoràmica del monument.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × tres =