25n
25N
25N

Els Sitges de Burjassot avancen en la reparació del mur davant la necessitat d'una "intervenció general urgent"

Des de l’Ajuntament assenyalen el bon treball en la reconstrucció del mur, però esperen que després de la configuració de la Nau i el Botànic s’aborde de nou la seua restauració

Els Sitges de Burjassot avancen en la reparació del mur davant la necessitat d'una "intervenció general urgent"
08/07/2019 -

Hui dia estan en el cast històric de la localitat. Quan es van construir, en el Segle XVI, quedaven lluny de l’encara xicoteta localitat de Burjassot. La ciutat de València va decidir construir en una xicoteta elevació pròxima a la ciutat, lluny del mar -i qualsevol atac- i en un lloc sec, tres sitges subterrànies que permeteren mantenir controlat el proveïment de blat per a la ciutat. Un monument que, amb els segles i l’augment de Burjassot, s’ha convertit “en l’ànima” de la localitat. I això, malgrat que la titularitat és de qui ho va construir en el seu moment, l’Ajuntament de València.

El 18 de setembre del passat any, després d’un enorme aiguat, el mur del Pati dels Sitges va saltar a l’actualitat. Aquest es va esfondrar a causa d’acumulacions d’aigua i va posar de manifest, com reclamava l’Ajuntament, la necessitat urgent de restaurar tot el conjunt. Un monument que, propietat de València, Burjassot no podria assumir pel seu alt cost: s’acostaria a la meitat del total del seu pressupost anual.

muro_silos_burjassot

Des de l’ajuntament de la localitat relaten que “durant anys i anys” de governs de Rita Barberà, es va intentar que aquesta visitara el conjunt i intentar abordar una restauració, però “no va ser possible”. Amb el canvi de govern, Joan Ribó si que va visitar el conjunt, i encara que coincidia en la necessitat de la seua reparació, no va arribar a temps per a evitar la caiguda del mur.

Finançament particular

Després de l’ensulsiada, tant Ribó com el President de la Generalitat, Ximo Puig, van visitar el monument i es van comprometre a la seua reparació. La reconstrucció del mur va començar i contínua ràpida, ja a la seua altura normal encara que mancant reforçar l’estructura. No obstant això, la “necessària” intervenció general encara no està a prop. Des de l’ajuntament assenyalen el compromís donat pel ministre Àbalos, en una visita durant l’estiu, d’incorporar la seua restauració mitjançant “finançament particular” en els Pressupostos Generals de l’Estat. Uns pressupostos que, no obstant això, van ser tombats per una majoria del congrés.

L’alcalde de la ciutat, Rafa García, va celebrar des de llavors el nou interés despertat per als Sitges de Burjassot. Ara, des del Consistori -en el qual ha tornat a revalidar-, esperen que es configuren tots els càrrecs de l’Ajuntament de València i la Generalitat per a tornar a abordar-lo. “Hem treballat molt, hem barallat amb molts fronts. Esperem que per fi, ben aviat, la realitat d’un Pati dels Sitges recondicionades siga una realitat”, va assenyalar. Ara, amb la situació complicada a Madrid, depositen més esperances en la Generalitat.

Calculen que encarregar el Projecte Director -que detalla totes les actuacions a escometre- costaria entorn dels 500.000 euros. La rehabilitació en si “entre set i huit milions”. En total creuen que podria arribar als deu. “És una suma molt elevada per a un consistori amb un pressupost de 21 milions d’euros. Pot ser que fins i tot per a València també”, assenyalen. Esperen que, quan la política es calme, els Sitges tornen a la primera línia i puguen ser restaurats i, fins i tot, trobar nous usos en benefici de la societat de Burjassot.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc + 19 =