Segueix l'extinció de l'incendi en l'"abocador històric" de Sollana per a evitar danys a L'Albufera

Guardar

incendio_sollana
incendio_sollana

Els bombers continuen en l'incendi de la fàbrica abandonada de Sollana, actiu des de dissabte, controlant la quantitat d'aigua per a minimitzar l'impacte mediambiental en el parc natural de l'Albufera. "És un abocador històric i l'extinció és bastant complicada", ha explicat a Europa Press el sergent cap del Consorci Provincial de Bombers de València, Marcelí Rosaleny.

Aquest dimecres, els efectius de bombers segueixen refrescant la zona afectada mentre una unitat mòbil de mesurament de la qualitat de l'aire, de la Conselleria de Medi ambient, monitoritza l'evolució dels valors de les emissions. La Policia Local de Sollana també manté un seguiment preventiu de l'incendi, detalla el Centre de Coordinació d'Emergències 112 de la Generalitat.

Des que el foc es declarara en la vesprada del passat dissabte, 22 de desembre, els bombers van comprovar que "no hi ha víctimes ni persones en risc", ha assegurat el responsable de bombers. Com la zona afectada està dins del parc natural, "totes les operacions van amb la sensibilitat de minimitzar en la mesura que siga possible l'impacte mediambiental en l'Albufera i els voltants".

Ara, després de més de tres dies actiu, bombers i responsables d'Emergències estudien la situació meteorològica i l'evolució de les flames perquè repercutisquen "al mínim al medi ambient". "No és convenient apagar-ho i tirar aigua perquè significaria un residu i una contaminació paral·lela en el parc natural", ha assenyalat el sergent.

Per açò, els efectius se centren a "jugar d'alguna manera amb el règim del vent" perquè el fum no afecte les poblacions properes. A l'hivern, el vent sol ser de ponent amb la proximitat del mar, la qual cosa suposa un "avantatge" per a l'extinció.

En qualsevol cas, el responsable de bombers ha reconegut que la gestió de l'incendi és "bastant complicada" i que necessiten maquinària i tirar aigua sobre el foc. "El fum és una cosa inevitable, són danys col·laterals i se'l porta el vent, una altra cosa és el que significaria un aigua contaminada", ha subratllat, i ha descartat danys en els camps perquè no produeixen aliments en aquesta època de l'any.

"PERILL LATENT"

Per la seua banda, l'alcalde de Sollana, Juan Roda, ha recordat que la nau abandonada ja va patir un incendi de major gravetat el passat mes de juliol i ha detallat que els terrenys pertanyen a l'empresa que la gestionava, per la qual cosa no ha pogut fer una estimació de la superfície afectada.

L'Ajuntament va tancar aquesta fàbrica fa tres anys i va calcular aleshores que la quantitat de residus en els terrenys arribaven a les 19.000 tones. "Era un perill latent i sabíem que aquesta empresa s'estava burlant un poc. Els residus no són d'ara, són de 20 anys en els quals s'han estat amuntegant", ha afirmat el primer edil.

I ha recalcat: "Quan va entrar la corporació en 2015, vam dir 'ja està bé, volem viure de cara al parc natural, no d'esquenes, i que millorara la seua imatge. El primer que vam fer va ser clausurar l'empresa i contractàrem un advocat especialitzat en medi ambient".

Aquesta companyia es dedicava al reciclatge de fusta i "després va traure una llicència per a reciclar tot tipus de residus. Els trituraba i servia de combustible per a les cimenteres". "Quan es va acabar el 'boom' immobiliari ja no feia eixe tractament, però continuava arreplegant tot tipus de materials i els anava acumulant perquè se suposa que igual tindria subvencions per a poder arreplegar. Ha anat amuntegant i no treia gens fora: es va convertir en un abocador incontrolat", ha lamentat l'alcalde.

En l'actualitat, ha explicat que l'empresa està en concurs de creditors i ha garantit que l'Ajuntament de Sollana va a "barallar perquè l'advocat que porte el concurs tinga part de responsabilitat".

Els residus de l'incendi de juliol van ser traslladats a uns terrens propietat d'aquesta companyia i la seua retirada es va valorar en fins a 800.000 euros, sobre el que el primer edil ha assegurat que la Conselleria de Medi ambient té constància i "van a posar-se a la feina per a retirar-ho". "Estic indignat com a alcalde i com a veïns perquè són molts anys", ha manifestat.

Destacats