25n
25N
25N

Un segle de passió per la ceràmica

Un segle de passió per la ceràmica
15/06/2018 -

“La conservació dels màxims processos productius tradicionals és l’aspecte diferenciador de la nostra empresa, un procés que no ha canviat en la nostra fàbrica des dels temps de José Gimeno Martínez”. Amb aquestes paraules es defineix la Fàbrica–Museu de la Ceràmica Valenciana José Gimeno Martínez, un important enclavament econòmic i turístic situat en el municipi valencià de Manises i que porta prop d’un segle treballant la ceràmica de manera artesanal.

La Ceràmica Valenciana, com així es diu l’empresa familiar dedicada a la fabricació de ceràmica artesanal, va ser fundada a principis del segle XX per José Gimeno Martínez, fill d’una família modesta d’artesans. Al llarg dels anys i generacions, aquest emblemàtic punt de la ciutat ha mantingut el seu caràcter tradicional de producció, adequant-ho a les necessitats actuals i obrint les seues portes al públic amb el propòsit de contribuir a la conservació, coneixement i divulgació de la ceràmica valenciana, així com de la història i cultura de la ciutat de Manises.

“Estic impressionat amb el resultat d’eixe treball”, expressava el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, en la seua última visita a aquesta localitat de l’Horta Sud, en la qual ha aprofitat per a conèixer les instal·lacions de la fàbrica–museu. “És sorprenent veure com al llarg de pràcticament 100 anys d’història aquesta fàbrica ha anat acumulant autèntiques joies, i com eixa capacitat econòmica perdura en el temps i fa que una fàbrica tradicional com aquesta puga tenir vigència hui dia”, manifestava el president.

“Aquesta visita es produeix perquè ens interessa que una fàbrica com aquesta, que és de les poques que queden a Manises amb el tipus de producció amb el qual s’ha fet la ceràmica sempre, es puga mantenir en funcionament”, explicava per la seua banda l’alcalde de Manises, Jesús Borràs. “Però volem anar més enllà”, anunciava després, “perquè el nostre interès és que açò es convertisca en un museu, perquè és un museu que complementaria el Museu de la Ceràmica d’ací, de Manises”.

“En aquest cas el que volem és mantenir la fàbrica tal com està perquè és una fàbrica en la qual hui dia es produeix, i deixar la part de dalt com a museu”, detallava. “Volem que siga una fàbrica en la qual es veja com es feia la ceràmica a Manises des de principis del XIX”, recalcava Borràs.

“Hem de posar en valor aqueixa història de la ceràmica, que és una part essencial de Manises i ha de ser coneguda i ser un pol d’atracció, no solament per a l’activitat econòmica sinó també la turística”, afegia el president de la Diputació, Jorge Rodríguez, qui destacava l’interès i l’ímpetu amb el qual des de l’Ajuntament de Manises es defensa aquest “reclam turístic”, “una autèntica obra d’art que es fa aquí mateix”.

Inversions a Manises

La implicació de la Diputació de València amb la ceràmica de Manises ja s’ha materialitzat a través del suport a esdeveniments com la Biennal Internacional de Ceràmica. Una ajuda econòmica a la qual ara se suma una inversió de 75.000 euros per a rehabilitar l’antiga estació de tren de Manises i transformar-la en una nova oficina turística al costat de la parada de metro en la qual abordar als passatgers que arriben per a saber una mica més sobre l’ús i història de la ceràmica en el municipi.

També en l’àmbit cultural, la corporació provincial ha contribuït a la reparació de la Casa de la Cultura de Manises amb una subvenció de 50.000 euros i ha ajudat a reformar la façana i el claustre de la Societat Musical L’Artística Manisense. En el terreny de l’educació, la institució que presideix Jorge Rodríguez també ha impulsat obres de dignificació, manteniment i millora d’espais educatius, amb una quantitat total d’ajudes que s’apropa al mig milió d’euros.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset + un =

bombers
CCCC
bombers
Valencia activa