Les set grans ciutats espanyoles reclamen al Govern central interlocució directa i disponibilitat dels romanents municipals per a fer front a la Covid-19

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha defensat polítiques que garantisquen «una eixida de la crisi basada en l'equitat social i la sostenibilitat mediambiental».

Guardar

0414 Ribó videoconferència (3)
0414 Ribó videoconferència (3)

València ha subscrit una declaració conjunta amb les ciutats de Madrid, Barcelona, Sevilla, Saragossa, Màlaga i Múrcia en defensa de la «unitat, la responsabilitat, la solidaritat i la cooperació com a elements essencials per a superar el repte de major envergadura que ha patit la societat espanyola en la seua actual etapa democràtica». Les 7 ciutats reclamen un canvi en el marc financer global que els permeta disposar dels romanents acumulats «sense cap mena de limitació per a protegir els més febles i participar en la necessària reactivació econòmica».

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha mantingut este matí una reunió via telemàtica amb els seus homòlegs de les ciutats més poblades de l'Estat en la qual s'ha aprovat un text comú de reclamació de «la participació activa dels ajuntaments d'Espanya en els plans estatals i autonòmics relacionats amb esta crisi».

A més de l'ús dels romanents acumulats, la declaració conjunta reclama la suspensió dels terminis de presentació dels Plans Econòmics Financers, mentre dure l'estat d'alarma; la flexibilització dels criteris d'estabilitat pressupostària i la regla de despesa per a augmentar la despesa pública; l'accés dels grans ajuntaments als fons europeus extraordinaris per a la mitigació de la crisi; que s'habiliten fons nacionals per a finançar els grans dèficits de tarifa que s'estan generant en el transport municipal, incrementar la prestació de serveis socials i participar en el desenvolupament de polítiques d'ocupació; i, finalment, que l'Estat permeta als municipis avalar línies de crèdit per a ajudar a autònoms i pimes.

Durant la seua trobada amb els seus homòlegs, Joan Ribó ha plantejat la inclusió en el text de diversos d'ests assumptes per a abordar de manera eficaç la superació de la crisi. L'alcalde de València ha defensat la importància i el paper fonamental dels serveis públics a orientar i definir les línies d'actuació per a aconseguir superar la crisi d'una manera sostenible, eficaç i solidària. Per això, tant Ribó com la resta d'alcaldes han reclamat al Govern central una interlocució directa entre l'Executiu i les ciutats que permeta la col·laboració i millore les actuacions que es duen a terme en els municipis. En este sentit, l'alcalde de València ha subratllat la necessitat que, per part del Govern, s'autoritze un avançament del finançament dirigit a les ciutats, atés que és en l'àmbit urbà on s'efectua l'atenció directa als col·lectius més vulnerables, com a persones sense sostre, persones majors i col·lectius vulnerables, així com mesures fiscals que permeten estimular les xicotetes economies i les economies domèstiques.

Ribó ha subratllat la necessària coordinació entre les ciutats a l'hora d'impulsar accions d'àmbit municipal i intermunicipal. Tal com ha recordat l'alcalde de València, en estos moments, els ajuntaments estan autoritzats a dedicar els seus romanents (fins a un 20%) a temes relacionats amb la crisi actual. «Però creiem que no és suficient; hem de poder augmentar la despesa per a fer front a la COVID-19 en aquells assumptes més importants segons les característiques i necessitats de cada municipi», ha assenyalat. En este context, València també ha reclamat de nou al Govern el retorn a les ciutats de l'IVA pendent de liquidar de l'exercici pressupostari 2017.

Joan Ribó ha destacat també la importància de treballar de manera conjunta de cara a la interlocució amb la UE per a l'accés a fons europeus de diferent caràcter. L'alcalde de València ha posat de manifest la major eficàcia d'acudir a les instàncies comunitàries des de les ciutats espanyoles.

TRANSPORT PÚBLIC I DESPESA SOCIAL

Durant la reunió telemàtica, l'alcalde de València ha posat l'accent principalment en la necessitat que s'aborden les ajudes a les empreses públiques de transport de les ciutats. «Per a València és un assumpte de primera magnitud, atés que fins i tot ens hem vist obligats a plantejar un ERTE, encara que no solucionarà les pèrdues de més del 92% del passatge», ha explicat Ribó. Cal recordar que València té pendent l'ajuda a l'àrea metropolitana per part del govern de l'Estat, i el pagament per part de la Generalitat, per la qual cosa en estos moments ha de fer front a les circumstàncies amb recursos propis.

Un altre dels temes principals que s'ha abordat en la sessió d'alcaldes ha sigut la gestió i resposta dels serveis socials davant la pandèmia. «Els ajuntament estem donant resposta a les necessitats d'assistència de persones majors, de persones sense sostre i en general dels col·lectius més vulnerables, aquells que s'han quedat en els nivells mínims de subsistència per la situació d'alarma en la qual ens trobem», ha recordat Joan Ribó. «Per tant, este aspecte ha d'incloure's entre els recursos a liberalitzar per part del Govern de l'Estat», ha reclamat l'alcalde. En este context, també s'ha parlat sobre els subministraments d'Equips de Protecció Individual (EPI) a les ciutats.

Ribó ha conclòs la seua intervenció amb una defensa de les polítiques que garantisquen «una eixida de la crisi que s'assente sobre l'equitat social i la sostenibilitat mediambiental».

L'alcalde de València ha aprofitat la seua al·locució per a desitjar una ràpida recuperació al seu homòleg malagueny, Francisco de la Torre. Així mateix, els alcaldes s'han emplaçat per a una pròxima reunió, en la qual es comptarà també amb la participació de Bilbao, Ciutat de Palma i Las Palmas de Gran Canària.

Arxivat a:

Destacats