25n
25N
25N

Set detinguts per perpetrar uns 80 robatoris de camions i naus industrials a Madrid, C-LM i València

Set detinguts per perpetrar uns 80 robatoris de camions i naus industrials a Madrid, C-LM i València
22/08/2020 -

La Guàrdia Civil, en el marc de l’Operació ‘Or Nòrdic’, ha detingut a set persones i investiga a altres tres per, presumptament, pertànyer a una organització dedicada al robatori de camions i naus industrials a Madrid, Castella-la Manxa i València. Se’ls considera responsables de quasi 80 delictes en total.

Segons ha informat l’Institut Armat en una nota de premsa, recollida per Europa Press, l’organització blanquejava els diners obtinguts per la venda de la mercaderia robada amb la compravenda de vehicles de segona mà, havent acreditat en la investigació la compravenda entre particulars de 342 vehicles, pels quals haurien obtingut més de 5,3 milions d’euros de beneficis.

El robatori d’un camió que contenia 20 tones del material conegut com a or nòrdic va propiciar la investigació. Aquest material està compost per un aliatge de coure, alumini, zinc i estany.

Les primeres perquisicions van portar als agents fins a una zona dels afores de Madrid, on part de la mercaderia estava sent tallada i cremada per a dissimular la seua presentació original per a posteriorment vendre-la al pes com a llautó.

En paral·lel, els investigadors van detectar un augment de robatoris de camions carregats de mercaderia que responien a un mateix modus operandi, permetent establir que eren comesos pel mateix entramat criminal.

ROBATORI DE CAMIONS

La xarxa recorria els polígons industrials situats entorn de les autovies A2 (Madrid-Barcelona) i A4 (Madrid-Andalusia), tant en la Comunitat de Madrid com a Toledo i Guadalajara, i a vegades també realitzaven els seus desplaçaments a la Comunitat Valenciana.

Així, localitzaven els vehicles que anaven carregats amb mercaderies amb valor i seleccionaven els seus objectius. Per a això, robaven un cap tractor en un altre lloc diferent i es traslladaven fins al remolc triat, simulant realitzar una operació d’enganxament com si d’un professional del transport es tractara.

Una vegada enganxat el remolc a la cabina del tràiler, traslladaven el remolc robat a una zona de refredament, per a deixar-lo estacionat unes hores mentre buscaven i inutilitzaven els dispositius de localització GPS que aquest tipus de vehicles sol portar.

Una vegada net el camió, s’asseguraven que no hi havia cap mena de vigilància sobre ell i el traslladaven als afores de Madrid per a vendre la mercaderia il·legalment obtinguda, abandonant posteriorment el camió en un polígon pròxim.

La mercaderia sostreta era des de productes d’alimentació com a formatge o tauletes de xocolate, a roba, electrodomèstics o tecnologia. La valoració econòmica de cada botí rondava els 100.000 euros en la majoria dels casos.

TAMBÉ EN NAUS INDUSTRIALS

En el cas que no pogueren efectuar el robatori d’un camió, ja siga per no localitzar la càrrega idònia o per ser descoberts pels camioners o les autoritats, els presumptes delinqüents centraven la seua activitat en el robatori d’empreses situades en polígons industrials.

Per a això, després d’estudiar la seguretat del polígon en el qual es trobava la nau seleccionada i establir el perímetre de seguretat, accedien a la mateixa mitjançant el mètode del butró o forçant la porta, proveïts d’inhibidors per a inutilitzar les alarmes.

Després d’entrar a la nau i valorar la mercaderia, un membre de la xarxa es quedava amagat a l’interior, atent a la possible resposta que pogueren donar els serveis de vigilància, mentre que una altra part del grup robava un camió amb el qual tornaven a la nau per a carregar la mercaderia.

Un grup s’encarregava d’establir fins a tres cercles de seguretat orientats a detectar la presència policial mentre cometien els fets delictius. Un segon grup eren els que es desplaçaven en un vehicle robat i entraven en les naus anul·lant els sistemes de seguretat.

Així mateix, amenaçaven i extorquien als camioners que acabaven de robar, requerint-los un rescat a canvi de retornar-los el camió. Ho feien quan ja havien “col·locat” la mercaderia, comminant-li a no denunciar el fet i garantint-li a canvi no tornar a ser víctimes de robatoris per aqueixa organització.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 + quatre =