25n
25N
25N

S'estrena la primera falla de La Fallera Calavera

La comissió El Campanar dedicarà el monument infantil de 2017 al popular joc de cartes

S'estrena la primera falla de La Fallera Calavera

La zombi més valenciana comptarà per primera vegada amb una falla inspirada en les seues aventures. La falla El Campanar de Benicarló ha decidit que tot el seu monument infantil gire al voltant del joc de cartes valencià La Fallera Calavera, un fenomen que ja va tindre protagonisme este estiu en la Gran Fira de València i, per Tots Sants, en el Museu Valencià d’Etnologia.

Més de 20 personatges i objectes directament sorgits de la baralla formaran un conjunt fidelment inspirat en la carta Falla descomunal, ben coneguda pels jugadors de La Fallera Calavera. El monument, que tindrà una alçada aproximada de 2 metres i mig, va a càrrec de l’artista benicarlando Daniel Ballester. Amb 25 anys d’experiència, Ballester va ser precisament qui va proposar construir una falla de La Fallera Calavera, en observar membres de la comissió divertint-se amb el joc de zombis valencians. La falla El Campanar va respondre positivament al suggeriment. “Ens agrada ser innovadors”, asseguren des de la comissió, ja que el monument serà fidel a l’estètica de La Fallera Calavera i, per tant, apostarà majoritàriament pel blanc i el negre, una gama cromàtica poc habitual en falles infantils.

Daniel Ballester utilitzarà el modelat a mà a partir de suro i estructures internes de fusta i buscarà que el resultat siga el més paregut possible a la il·lustració de la carta Falla descomunal. Així, els visitants del monument podran trobar personatges com la Delicà de Gandia, la Dama d’Elx, les monleonetes o el capità Moro, però en versió zombi. I tot això damunt d’una gran paella, element vertebrador del joc de cartes en què s’inspira. Des de la comissió asseguren que el monument, que es plantarà el 12 de març, disposarà d’un innovador sistema de codis QR que permetrà als visitants interactuar amb el mòbil per aprofundir en la història de La Fallera Calavera.

La falla El Campanar, de Benicarló

La comissió és una de les 13 falles que es planten en Benicarló. Es va fundar en 1982 i en 2017 celebra el seu 35é aniversari. Ubicada en la cèntrica Plaça Sant Bertomeu, està formada per 70 comissionats i 130 socis. El Campanar ha guanyat en tres ocasions el primer premi d’infantil i dues vegades el primer premi de la falla gran.

Daniel Ballester, l’artista

Va començar treballant en monuments fallers fa 25 anys en la ciutat de Benicarló. En les primeres etapes ho va fer amb baixos pressupostos i, més tard, amb pressupostos majors, evolució que li va concedir els primers ninots indultats i primers premis. En 2015 va eixir de Benicarló per començar a plantar fogueres de Sant Joan a Alacant i falles a Burjassot.

La Fallera Calavera, la inspiració

La Fallera Calavera és un joc de cartes creat pel denier Enric Aguilar amb il·lustracions d’Esther Mendez que es va publicar per primera vegada en març de 2014. Dos anys després, el joc s’ha consolidat entre el públic valencià, amb 4 edicions publicades i una ampliació titulada La Fallera Calavera 2: els ingredients de la discòrdia. Després de l’èxit del joc, l’editorial Sembra Llibres va animar el creador Enric Aguilar al fet que escriguera una novel·la breu que contara la història de la morta valenciana. El llibre ja ha distribuït sis edicions en un any i mig.

La Fallera Calavera és cada vegada més popular entre adults i xiquets, gràcies al fet que el seu públic no para de recomanar-lo. La seua fama ha crescut tant que l’estiu passat l’Ajuntament de València va programar un macrocampionat del joc amb motiu de la Gran Fira de València.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 5 =