25n
25N
25N

La sessió d'investidura de Puig arranca amb un nou 'preacord' de govern progressista

Demà es votarà la investidura de Puig en segona sessió amb un acord ja signat entre les tres forces del Botànic a Alacant, una pràctica “caudillista” per a Bonig

La sessió d'investidura de Puig arranca amb un nou 'preacord' de govern progressista
12/06/2019 -

Abans d’entrar el gran dubte ja s’havia resolt. Rubén Martínez Dalmau, el tercer però el més clar, confirmava el que Fran Ferri, Oltra i Mata apuntaven: hi ha acord d’investidura i de govern per a la Generalitat Valenciana. El ‘nou Botànic’ se signarà aquesta vesprada a Alacant.

Deu minuts abans de l’hora oficial d’inici gran quantitat de mitjans, ciutadans i turistes s’amuntegaven a les portes de les Corts Valencianes. La primera a arribar dels principals grups polítics ha sigut Mónica Oltra, vicepresidenta en funcions -fins d’ací a unes hores, segons el que es preveu- per Compromís. Ja ha anunciat, en atenció als mitjans, que hi haurà una continuïtat “del canvi polític que van començar en 2015″ amb “tres potes“, una més que l’anterior legislatura. “Hi ha més d’un milió de persones que confien en el canvi que es va iniciar en 2015 i veuran les seues esperances cobertes”, ha assenyalat. Ha sigut la primera a assenyalar-ho de forma explícita: venia d’una “reunió” que avançava “bé”, del qual assegura resultarà “un bon govern”. Alguna cosa que el síndic de la formació, Fran Ferri, ha confirmat després d’ella.

Dalmau, que ha sigut el quart a arribar, ha calgut: “Hi ha principi d’acord. Aquest matí ens hem reunit la senyora Oltra, el senyor Puig i jo, i hem arribat a l’acord d’indicar-li a les comissions negociadores que han d’arribar hui al final de l’acord per a poder investir-se. UP tindrà una segona vicepresidència verda”, ha assenyalat. Així, una de les principals exigències durant les negociacions, que van portar al fet que la formació morada s’alçara ahir de la taula, es complirà. El síndic del PSPV, Mata, ha assenyalat a continuació que aqueix acord ja està “bàsicament tancat, programàtic i fins i tot de distribució de conselleries” els “serrells de les quals es tancaran aquesta vesprada”.

Per a l’actor i líder de Ciutadans, Toni Cantó, aquestes negociacions són “un lamentable espectacle” que “sembla de Pancho Vila en comptes del Botànic”: “Esperem que hui es revele quin és el final d’aquesta lamentable farsa que estan protagonitzant i veure si per fi podem començar el treball”. Una afirmació que, com ja sabien els mitjans i polítics presents, no es faria: el discurs se suspendria fins a l’endemà.

Competències transversals

Les salutacions i passada enfront dels fotògrafs del ple ha portat al fet que es retarde una mica l’inici. Uns moments en els quals els representants de les tres forces progressistes, Puig, Oltra i Dalmau, han escenificat el nou acord aconseguit amb una foto conjunta. Enric Morera, el ‘de nou’ President de les Corts, ha sigut l’encarregat d’iniciar la sessió una vegada només personal i polítics quedaren en l’hemicicle.

Morera ha repassat els assumptes legals que han portat a la sessió d’investidura per a anunciar l’únic punt del dia: “Debat i votació d’investidura del President de la Generalitat”. Un únic punt que, no obstant això, pot dividir-se en dos com assenyala el parlament. “Propose a la cambra el diputat Ximo Puig i Ferrer com a candidat a la Presidència de la Generalitat”, ha repassat Morera abans de donar-li pas.

Puig ha realitzat un discurs, encara que llarg i amb contingut polític, calmat. Una intervenció que ha començat amb el record de l’assassinat masclista d’una dona a Alboraia, la qual confirma les 1.000 dones “assassinades pel terrorisme masclista des de 2003 a Espanya”, ha recalcat. Una reivindicació amb al·lusió a la ultradreta, que no va voler participar en el minut de silenci perquè, assegura, “la violència de tota mena” és condemnable: “L’equidistància és la connivència“, ha asseverat Puig.

El candidat a President de nou ha repassat alguns dels problemes que afronta la Comunitat, com “l’atur al 14%, la pobresa infantil o l’emergència habitacional”. Alguna cosa pel que assegura que continuarà treballant per solucionar, com es desprén que “el 28 d’abril els valencians votaren solidaritat”, en referència a la majoria progressista en vots i escons en l’hemicicle. Diverses línies marcaran, assegura, la següent legislatura: des de la lluita contra la violència masclista en defensa d’una “vertadera igualtat” de totes les persones fins al creixement sostenible: “No hi haurà creixement sostenible si no abordem amb decisió la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica. Créixer sense respectar al medi ambient és suïcida”, ha asseverat. Una línia de govern que té a veure amb el nou acord amb la ‘vicepresidència verda’ d’UP-EUPV, que tindrà competències transversals per a tractar l’assumpte.

Castell o parc

Després del discurs de Puig, Morera ha donat per finalitzada la sessió “fins a les 10 del matí” de l’endemà, i els diputats i diputades s’han alçat. Alguns, per a saludar a Puig, uns altres, per a no creuar-se amb ell, com és el cas de la bancada ultradretana. Ha sigut precisament la portaveu de Vox, Ana Vega, la primera a atendre els mitjans després de la sessió: “Ells són els principals generadors de discriminació. Volen criminalitzar a la meitat de la població“, han assenyalat per l’al·legat missatge de Puig. Creuen, fins i tot, que es “expulsa” a gent de la Comunitat per reconéixer “el requisit del valencià”, alguna cosa que reconeix el dret recollit en l’Estatut de ser atés en qualsevol dels dos idiomes oficials.

Cantó ha assenyalat que “és una autèntica vergonya esperar 24 hores per a debatre i votar” perquè “el tripartit es faça una foto”, en referència al pacte que se signarà aquesta vesprada a Alacant. “Un mercadeig de Conselleries” és per al polític les negociacions de les forces progressistes. Una línia molt pròxima a la d’Isabel Bonig, la líder popular, que ha assenyalat que “no és el pacte del Botànic” sinó “el Pacte de les Butaques“. Ha assegurat, fins i tot, que són “caudillistes” i usen “pel seu interés” les institucions valencianes.

Pels corredors del congrés, mentre es buiden, es confirmava el següent acte que marcarà l’actualitat política: a les “cinc de la vesprada” a “Es Castell de Santa Bàrbara” o el “Parc de Benalua” a Alacant, com ha assenyalat Dalmau, se signarà el nou ‘Botànic II’, mancant conéixer com es ‘rebatejarà’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 4 =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus
mancomunidad horta sud