caixa popular

Servici de prevenció, detecció i tractament de l'absentisme escolar

Servici de prevenció, detecció i tractament de l'absentisme escolar
23/10/2017 -

El servici per a prevenir l’absentisme escolar a la ciutat de València reforça el seu equip i comptarà a partir d’ara amb 11 treballadores i treballadors: 7 educadores i educadors socials i 4 tècnics superiors en Integració Social i oferirà una atenció directa i pròxima als més de 200 centres educatius i 31 IES que requerisquen la seua intervenció. La Junta de Govern Local ha aprovat hui l’adjudicació del contracte de prestació del servici de monitors per a la prevenció, detecció i tractament de l’absentisme escolar en la ciutat de València. De les 7 ofertes admeses, el contracte s’ha adjudicat a l’empresa Auca Projectes Educatius.

La vigilància del compliment d’assistència a l’escola dels i les alumnes és una competència pròpia de les corporacions locals. Tot i això, el govern del Partit Popular va deixar un programa amb molt pocs mitjans humans. En l’actualitat aquest servici sols comptava amb 3 professionals. A més, per a compensar la falta de personal, el protocol d’actuació estava excessivament judicialitzat. La Fiscalia de Menors es trobava obligada a intervenir, i això generava conflictes innecessaris entre les famílies i els centres educatius.

El servici actual suposarà una despesa en professionals de més de 300.000 €, enfront dels 65.000 € dels que disposava el contracte del servici d’absentisme aprovat en l’anterior legislatura. A més, es posarà en marxa un nou protocol d’actuació que promourà la prevenció i el treball coordinat amb els Servicis de Benestar Social i Policia Local, per al desplegament de diferents intervencions de caràcter estrictament socioeducatiu. Paral·lelament s’iniciarà l’activitat de la Comissió d’Absentisme, que comptarà amb la presència dels servicis municipals esmentats i de l’administració educativa autonòmica i els centres educatius de la ciutat.

El nou protocol tractarà d’incidir en les causes que provoquen l’absentisme escolar, interessant-se especialment per tots aquells casos que s’originen per l’abandó, maltractament o abús dels menors; s’incorporarà la perspectiva de gènere, amb dues persones de l’equip específicament formades per a açò; a més, i donada l’especial problemàtica detectada en tots els barris del Marítim, es duplicaran en aquesta zona el personal, que consistirà en dues educadores o educadors i una monitora o monitor.

Segons l’Informe FOESSA 2016, les taxes d’abandó escolar a la Comunitat Valenciana són del 23%, enfront del 15% de l’Estat Espanyol i l’11% de la UE. “Es fa imprescindible per tant, una intervenció decidida en matèria d’absentisme i abandó primerenc de l’escolarització, obligatòria fins als 16 anys. L’absentisme és el símptoma i la causa de molts problemes als barris on les desigualtats alimenten els conflictes. Destinar recursos a aconseguir que la nostra infància i joventut exercisca el seu dret a l’educació és la millor eina per lluitar contra la desigualtat present i futura”, ha explicat la Regidora d’Educació Maria Oliver.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − 13 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats
25n Foios