25n
25N
25N

El Servici municipal d'Emergències Socials ha fet 4.304 atencions des del 2011

El Servici municipal d'Emergències Socials ha fet 4.304 atencions des del 2011
23/09/2019 -

El Servici municipal d’Emergències Socials (SAUS) ha fet un total de 4.304 atencions des del 2011 fins al 2018, any –aquest últim- en què ha realitzat 940 atencions, un 45% més que les 648 de l’anterior, gràcies al nou contracte «que ha millorat significativament les seues prestacions». Són dades que ha donat a conéixer la regidora de servicis Socials, Isabel Lozano, en la vista que ha fet hui a les seues instal·lacions, situades en el carrer Maria Llàcer, en el barri de la Roqueta.

«Este servici atén a tota la població de València els 365 dies de l’any i completa l’atenció que presten els Centres Municipals dels Serveis Socials», ha exposat aquest matí la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano. «Estem molt satisfets amb el resultat perquè s’atén a persones que estan de pas a la ciutat, que viuen al carrer, que tenen una urgència provocada per qualsevol assumpte o per inclemències meteorològiques», ha dit la regidora.

Lozano ha explicat que, «recentment, l’Ajuntament ha introduït diverses novetats en el servici del SAUS, com la millora i l’increment dels materials i els equipaments i la compra d’un nou vehicle amb un escaló elèctric lateral i l’augment de les seues places, fins a un total nou. A més, es compta amb un vehicle extra de cinc places a disposició del servici tot l’any. Quant a l’accés als recursos, el servici té capacitat per a un màxim de 300 esmorzars, 250 dinars, 150 berenars i 300 sopars, incloent-hi menús infantils en tots els casos i menús adaptats a altres condicionants».

El servei SAUS disposa de fins a 50 allotjaments en hotels o pensions per allotjar la població que ho necessita i de 15 places per allotjar a persones grans o dependents. Del global de persones ateses des que es posara en funcionament aquest servici, el 2011, la distribució per sexe està molt igualada, un 55% de les persones eren homes i un 45% dones.

La franja d’edat de les persones a les quals s’ha atés està entre els 31 i els 65 anys i en el 62% de les activacions es tracta de persones de nacionalitat espanyola. Com ha recordat Isabel Lozano, les causes de necessitat són molt diverses, «des de persones que passaven per la ciutat fins a persones que es queden sense recursos i se’ls proporciona allotjament, manutenció i orientació».

Des de 2011, el servici realitza rutes de carrer per detectar, estudiar i valorar les necessitats i problemàtiques de la ciutat, a més de per fer un seguiment continuat de col·lectius. La finalitat del servei SAUS és donar resposta a totes les situacions de crisi provocades per un fet inesperat que requerisquen una intervenció i suport psicosocial immediat, en horaris en els quals els recursos socials de la xarxa municipal es troben fora de servici.

Al llarg dels sis anys d’història del SAUS, les actuacions que més s’han realitzat són d’orientació i atenció (705 atencions), seguides de les d’atenció a persones en trànsit (447), i en tercer lloc les actuacions relacionades amb les persones sense llar a urgència social (397).

Però hi ha altres casos als quals també s’atén i es presta ajuda com la pèrdua o desorientació de persones (106 atencions), solitud sobrevinguda (57), persona dependent en situació d’abandonament (18), pèrdua greu de l’autonomia funcional (241), abandonament de menor (1), menors en risc (49), agressió física (9), violència sexual (5), violència de gènere (127), violència intrafamiliar (210), crisi psiquiàtrica aguda (105), robatori i pèrdua de pertinences (15), gestió de conflictes (81), pèrdua sobtada d’éssers estimats (115), intent de suïcidi (22), mort de persones sense recursos econòmics (3), comunicació de males notícies (5), persones amb abús de drogues (20) i atenció a refugiat o asil polític (39).

El SAUS està format per un equip d’onze persones, a raó d’una coordinadora, tres psicòlogues, tres treballadors socials i quatre tècnics d’integració social. Actualment, actuen 24 h els caps de setmana i festius laborals, i durant la setmana atenen quan els Centres Municipals de Servicis Socials es troben fora de servici. Tal com ha explicat Lozano, «és un objectiu d’aquest mandat continuar ampliant el seu horari fins a les 24 hores cada dia de l’any».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − 9 =