La Senyera, emblema de poble valencià

La Processó Cívica del 9 d'octubre fa un homenatge a la Senyera des de 1338

Guardar

senyera 9 octubre
senyera 9 octubre

Per tots és sabut què es celebra el 9 d'octubre a la Comunitat Valenciana. Aquest mateix dia en 1238, el rei Jaume I va entrar a València, proclamant així la victòria davant els musulmans. Aquesta data, dia de Sant Dionís, es va començar a commemorar a partir del primer centenari, en 1338, però se celebra quasi ininterrompudament des del segle XVII.

La baixada de la Senyera i la seua història

Un dels principals actes dels quals es té constància des del segle XIV és la Processó Cívica del matí del 9 d'octubre a la ciutat València. Després de la recepció de convidats i autoritats en el consistori, i la lectura del decret de l'Alcaldia, es procedeix a la baixada de la Senyera des de la balconada de l'Ajuntament. Per què així? Perquè des de 1365 i gràcies a la concessió feta pel rei Pere el Cerimoniós, la Reial Senyera no pot inclinar-se "davant res ni davant ningú". Sota aquesta premissa, i donada la impossibilitat de traure-la per la porta principal de l'edifici per les seues dimensions, es despenja mitjançant cordes des del balcó. Tot això, davant la gran expectació del públic i mentre sona l'himne regional.

A continuació, la Senyera es trasllada fins a la Catedral per un representant triat per l'Ajuntament, en una Processó Cívica integrada per autoritats civils, entitats professionals, autoritats militars i organitzacions socials, acompanyades pels timbalers de l'Ajuntament. Allí era rebuda per l'arquebisbe de l'arxidiòcesi i col·locada dins de la Catedral, on es celebrava un Te Deum (un himne religiós d'acció de gràcies). I és passat perquè, des de 2015, el consistori va decidir suprimir aquesta acció, en considerar que margina a altres religions de la festivitat.

Des de la Plaça de la Reina, la bandera es porta fins al Parterre, on es realitza una ofrena de corones de flors i de llorer a la figura eqüestre del rei conqueridor En Jaume I. Ací, també és tradició que la Banda Municipal de València interprete, de nou, l'himne regional. Després, la Reial Senyera és retornada a l'edifici del consistori, on es repeteix l'inici de la Processó, però en sentit contrari: pujada de la bandera verticalment amb cordes pel balcó, al són de l'himne de València.senyera 9 octubre

Un poc més sobre la Reial Senyera

Aquesta Processó Cívica té com a element fonamental un dels símbols més importants de la nostra regió: la Senyera. L'actual bandera que recorre els carrers cada 9 d'octubre data de 1928. La Fàbrica de teixits de Seda d'Eduardo Sanchis Romero, a l'assenyalat Carrer Quart de la ciutat, va haver de fabricar aquesta nova pel mal estat en el qual es trobava l'anterior, del segle XVI.

Curiosament, Eduardo Sanchis va fabricar dues banderes més, a més de l'oficial. Una d'elles per ser col·locada a França, en el fèretre de l'il·lustre Vicente Blasco Ibañez, mort aquest mateix any; i l'altra, que resideix en el Col·legi de l'Art Major de la Seda de València.

Fa més de dues dècades, en 1994, el Col·legi va procedir a una restauració de la Real Senyera, i en 2008, es va tornar a dur a terme aquest procés per retornar-li el color i la lluentor original. El seu masteler, que mesura 3.30 metres, sustenta la bandera, les dimensions de la qual són de 2.50 x 1.55 metres.

 

Destacats