Sense investidura o discriminació de la Comunitat Valenciana fins, almenys, el primer trimestre de 2020

[:es][:ca][:]

Guardar

Congreso vacío
Congreso vacío

La setmana passada va haver-hi dos intents fallits d'investidura del socialista Pedro Sánchez. Ara, del "investidura al juliol o eleccions" s'ha passat a "toca explorar altres situacions per a evitar eleccions", segons deia el dijous passat la vicepresidenta Carmen Calvo. Si no s'aconsegueix la investidura d'un candidat abans del 23 de setembre, la Comunitat Valenciana no tindrà més remei que continuar amb la seua discriminació financera fins a, almenys, febrer de 2020 -si tot isquera 'a la primera'-.

El dilluns 23 de setembre finalitza el termini perquè un candidat aconseguisca ser investit en la Cambra Baixa. Si no, es convoquen automàticament eleccions, que serien el diumenge 10 de novembre. Unes eleccions molt pròximes a cap d'any que suposen, de nou, un problema per a una de les possibles solucions o 'pegats' per a l'infrafinançament valenciana: els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE).

Pressupostos

Els PGE han de ser proposats a les Corts, tal com assenyala la Constitució del 78, tres mesos abans que finalitzen els anteriors, és a dir, a l'octubre. Si no s'aconsegueix aprovar uns pressupostos abans del 31 de desembre de l'actual curs, es prorroguen actualment els pressupostos anteriors. És la situació actual, amb els pressupostos de Mariano Rajoy prorrogats per coincidir amb la moció de censura. Ara, no obstant això, la falta d'investidura complica de nou que puguen traure's uns nous pressupostos; 2020 arribarà, probablement, amb uns pressupostos de 2018.

La proposta de Compromís per a obtenir el sí en la seua investidura es resumia en dos eixos principals: una calendarització de la reforma del sistema de finançament i una compensació pel "deute il·legítim" fins que es faça aquesta reforma. Una compensació que podria afegir-se als Pressupostos mitjançant la Llei d'Acompanyament. Alguna cosa que Sánchez va respondre amb el Fons de Liquiditat Autonòmica: un sistema que obliga a endeutar-se a la Comunitat per a oferir els seus serveis socials als valencians, malgrat que aqueixes competències haurien d'estar 'pagades' per un correcte finançament respecte al pes poblacional.

Menystinc

En una carta oberta a Sánchez a través d'eldiario.es i en diverses respostes als mitjans de comunicació, Baldoví ha assenyalat la "falta de responsabilitat que suposa trencar amb mesures" que el mateix PSOE s'havia compromés. Assenyala que, per "acció o per omissió", s'ha negat a aquesta calendarització.

El PSOE nacional, encapçalat per Sánchez, s'ha negat a abordar el que la seua federació valenciana, amb Ximo Puig al capdavant, ha signat en l'Acord del Botànic II: la demanda d'un finançament just per a la Comunitat valenciana i "totes les Comunitats Autònomes". L'Estat deu a la Comunitat, a més, milions d'euros per la Dependència: només paga un 12% d'aquesta malgrat que, segons la legislació actual, hauria de contribuir amb un 50%.

Baldoví recorda que la Generalitat haurà de continuar endeutant-se per a pagar uns serveis públics que l'Estat ha delegat, un "menystinc" a les valencianes i valencians.

Destacats