Una de les majors expertes a Espanya respecte a la tendència i anàlisi de la pandèmia del coronavirus és la viròloga Margarita del Val. La madrilenya, investigadora en el Consell Superior d'Investigacions Científiques ha posat data a l'arribada de la quarta ona de coronavirus a Espanya: a la fi de març. La flexibilització de les mesures anticovid referents a la mobilitat és una de les raons més contundents per les que es dispararan, previsiblement, les xifres de positius.
L'inici del mes de març ha significat per a la Comunitat Valenciana un respir quant a les mesures restrictives es refereix. Després d'un mes de febrer sense poder eixir de les ciutats de més de 50.000 habitants en cap de setmana, reunions limitades a convivents i amb els bars i restaurants tancats, es preveu que aquesta flexibilització de les mesures comporte a un major contacte social, la qual cosa es pot traslladar a un major nombre de contagis. Cosa aplicable en la resta de les comunitats autònomes, en les quals s'han relaxat les restriccions amb l'inici d'aquest mes.
No obstant això, un altre factor determinant perquè aquesta quarta ona es materialitze d'ací a poc és l'expansió de la variant B.1.1.7., més coneguda com a soca britànica. La seua major capacitat de transmissió ha permés que aquesta variant haja guanyat terreny i represente un de cada cinc casos en la Comunitat Valenciana, tal com asseguren dades del Ministeri de Sanitat. Concretament, un 19,7% de les mostres analitzades amb la PCR específica per a trobar aquesta mutació ha donat positiu.
La presència d'aquesta soca no és qüestió exclusiva de la Comunitat Valenciana, ja que en altres regions com Astúries ja representa el 64% dels casos. Molt prop d'aquestes dades es troben Cantàbria i Navarra amb un 61% i un 58,5%, respectivament.
Tal com alerta un estudi publicat en la revista Science, la soca britànica ja és dominant a Espanya i "pot provocar grans brots si no es mantenen les restriccions". Malgrat ser més transmissible, aquesta soca no sembla que fuita a la immunitat adquirida després d'infecció natural o vacunació amb variants prèvies, almenys no de manera important.