Les 10 principals metes del Consell per a aquest semestre

La conclusió del cinquè seminari del Consell celebrat en Vinarós i Benicarló llança els principals objectius: la qüestió de gènere, la bretxa digital i més programes socials

Guardar

FOTOOLTRASEMINARIO
FOTOOLTRASEMINARIO

Diumenge passat, el Consell va clausurar el seu cinqué seminari semestral a Vinaròs i Benicarló per a avaluar el compliment de les actuacions del Govern del Botànic i marcar-se noves metes fins al pròxim estiu. Mentre que en les primeres trobades celebrades a Morella (I) i Torrevella (II) moltes de les metes que es van fixar eren quasi inassolibles a curt termini, ja en els seminaris de Sagunt (III) i Ademús (IV) el Govern valencià va adoptar una línia més cautelosa i realista, que li ha permés complir una gran quantitat d'objectius.

Des del seminari d'Ademús, celebrat el juliol passat de 2017, s'han complit el 88% dels compromisos adoptats des de les diferents conselleries. Ara, el Consell fixa nous compromisos entre els quals destaquen la lluita contra la violència de gènere, el desenvolupament d'una línia més municipalista centrada a tancar la gran bretxa digital i nous programes socials i de memòria històrica. A València Extra arrepleguem les 10 propostes de major importància.

Violència de gènere

Pacte contra la Violència Masclista

Si en setembre del passat exercici, la Generalitat subscrivia el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista i el va dotar de 12 milions d'euros en els pressupostos per a 2018, ara es proposa posar-lo en marxa. Per això, d'aquest seminari, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives encapçalada per Mónica Oltra ix amb el compromís d'equiparar les víctimes de la violència masclista a les del terrorisme, tal com estableix el Pacte. D'aquesta manera, la indemnització per un assassinat masclista ascendirà des dels 6.000 euros actuals als 75.000, com ocorre en casos de terrorisme.

També Vicent Marzà i Gabriela Bravo, conseller d'Educació i consellera de Justícia, tracen aquesta línia. El primer presentarà durant els primers mesos de 2018 un Pla Director de Coeducació per a avançar cap a una escola "coeducativa, inclusiva i igualitària". La segona, per la seua banda, es compromet a encarregar a un grup d'experts la revisió dels protocols d'actuació institucional en els casos de violència de gènere per a millorar-los.

Sobre el despoblament

Des de Presidència de la Generalitat, Ximo Puig s'encarregarà de combatre la bretxa digital a través de l'Agenda AVANT contra el despoblament. Una de les principals actuacions previstes és acabar amb les "zones blanques", és a dir, aquelles que no tenen accés a banda ampla. En aqueix sentit, Presidència té mig camí recorregut, ja que fa tan sols una setmana, la Generalitat va concloure l'elaboració del Mapa de Banda Ampla de la Comunitat, amb més de 71 ajuntaments i 410 polígons afectats. La segona fase consisteix a atacar l'arrel del problema, per la qual cosa el compromís és "suprimir les zones blanques i arribar al 100% de les llars connectades a una banda ampla". El pressupost per a la partida de l'agenda AVANT ascendeix a 3 milions d'euros.

La reversió del 'model Alzira' i la protecció del personal sanitari

Hospital de La Ribera

Com ja s'havia anunciat, a partir d'abril el departament de salut de la Ribera passarà a ser exclusivament públic. El centre funcionava en un règim mixt públic-privat a través d'una concessió a la companyia Ribera Salut, però la Conselleria de Sanitat, dirigida per Carmen Montón, ha decidit no prorrogar el contracte vigent des de 2003. Una mostra de "l'aposta" que fa el Consell "per una gestió del sistema sanitari públic mitjançant la fórmula de gestió directa". Els pressupostos havien previst ja 5,7 milions d'euros per a fer front a les despeses, però finalment es dedicaran 7 milions d'euros.

Una altra meta en aquesta Conselleria és acabar amb les agressions al personal sanitari. Per això ha adquirit el compromís d'elaborar un nou pla de prevenció en el qual, a més, també es tindrà en compte la perspectiva de gènere.

L'Institut Valencià de Memòria Democràtica

L'any passat es va aprovar en les Corts Valencianes la Llei de Memòria Democràtica i per la Convivència de la Comunitat Valenciana. En ella es preveia l'impuls de l'Institut Valencià de Memòria Democràtica, un organisme autònom encarregat de fer els estudis i recerques necessaris i d'impulsar les mesures establides en la normativa. Així, la Conselleria de Gabriela Bravo preveu posar en marxa l'organisme elaborant el reglament per al seu funcionament.

L'Institut, que tindrà la seua seu a Alacant, comptarà amb 400.000 euros pressupostats destinats a pagar l'adquisició de l'equipament mobiliari, l'espai de treball, les despeses de funcionament i la provisió d'un nombre mínim de llocs de treball. Altres 800.000 euros es destinaran a pagar les labors tècniques de localització, verificació, exhumació i identificació de les fosses comunes i les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Desenvolupament de la Llei Trans i la Renda d'Inclusió

Ambdues regulacions es van aprovar en 2017, i ara Igualtat es fixa com a objectiu aprovar sengles decrets per a desenvolupar-les. El de la Llei Trans regularà l'expedició dels documents administratius reconeixent la identitat de gènere de les persones trans i desenvoluparà la creació del Consell Consultiu Trans on estaran representades associacions i administracions competents, entre altres mesures.

La Renda Valenciana d'Inclusió és una prioritat, per la qual cosa es preveu finalitzar el decret que desenvolupa la llei. No obstant això, l'aprovació del decret pot produir-se més tard de l'entrada en vigor de la mateixa llei, per la qual cosa la Conselleria d'Igualtat es compromet a dictar les instruccions necessàries perquè es puga començar a aplicar.

El primer conveni d'actors i actrius

Vicent Marzà, conseller de Educación y Cultura

Des de Cultura, la signatura d'un conveni col·lectiu dels actors i actrius valencians per a millorar les seues condicions laborals és primordial, ja que el sector "influeix en l'economia valenciana" i "és un pilar bàsic del nostre entorn, que fa falta que siga fomentat i especialment protegit". Es tractaria del primer conveni col·lectiu en aquest sector, per la qual cosa la conselleria de Vicent Marzà, a través de l'Institut Valencià de Cultura, impulsarà la seua signatura i garantirà l'aplicació en els espais públics propis.

La Llei de Govern Obert

El conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, preveu aprovar una nova regulació en aquest camp amb l'objectiu de millorar el dret de lliure accés a la informació publica, el "diàleg permanent amb la ciutadania i amb les organitzacions de la societat civil" i d'apostar per la integritat institucional i l'associacionisme. Es pretén dotar de total autonomia i independència al Consell de Transparència, Informació Pública i Bon Govern.
Destacats