25n
25N
25N

La 4a Setmana de l'AgriCultura de Torrent retrà homenatge a la garrofera

Entre el 24 i el 28 de setembre Torrent promourà el seu patrimoni agrícola amb xarrades i tallers relacionats amb el passat, present i futur de la nostra agricultura

La 4a Setmana de l'AgriCultura de Torrent retrà homenatge a la garrofera
18/09/2019 -

Per quart any consecutiu, Torrent celebra la Setmana de l’AgriCultura 2019, amb l’objectiu de difondre i promoure el patrimoni agrícola i la riquesa mediambiental del municipi. Durant una setmana, s’organitzen diverses xarrades, tallers i activitats per a públics de totes les edats en relació a les arrels històriques de Torrent en el sector agroalimentari. Enguany, és el torn de la garrofera, una espècie originària del Mediterrani que ha cobert els camps de la Comarca de l’Horta Sud durant dècades. Sota el lema “Garrofera, l’ombra del mediterrani“, Torrent valorarà la seua història la setmana del 24 al 28 de setembre.

Aquest matí, han sigut Susi Ferrer, regidora de l’àrea de Cultura de Torrent, al costat de Clara Pérez, directora del Museu Comarcal de l’Horta Sud, les encarregades de presentar la programació d’aquesta setmana. Pérez ha explicat que les activitats giren entorn de tres vessants. En primer lloc, les exposicions, que obriran les seues portes el dimarts 24 a partir de les 19.30 hores. Seran “Garrofera, l’ombra del mediterrani” i “Mostra de pintura de Torrent d’Art”. Durant els següents dies, de dimecres a divendres, l’alumnat de diferents col·legis visitarà aquestes exposicions al matí.

Programació de la setmana de l’agricultura 2019

També el dimarts 24 tindrà lloc la primera ponència a les 16.30, sobre la venda de productes primaris i agroalimentaris de proximitat. Participaran María Carmen Chinillach i Juan José Lliso. Clara Pérez ha explicat la importància d’aquest tema per a entendre l’actualitat de l’agricultura valenciana.

Finalment, el vessant divulgatiu que es desenvoluparà mitjançant tallers per a adults cada vesprada després de les taules redones, així com tallers infantils en els col·legis. D’altra banda, s’ha organitzat una visita per les garroferes centenàries ornamentals de Torrent, una activitat en la qual la ciutadania passejarà pels camps de garroferes que segueixen en producció i els que estan abandonats, vivers i magatzems de garrofes, etc. Serà el dissabte 28, de 9.30 a 13 hores, i requereix inscripció prèvia al telèfon 961 588 221.

Durant els dies 25, 26 i 27 de setembre es realitzaran taules redones a les 19 hores, seguides d’un taller per a adults amb activitats relacionades amb la garrofera, les seues varietats i usos. En primer lloc, el dimecres arrancaran les xarrades amb “La garrofera. Passat, present i futur d’aquest cultiu”. Amb els ponents Lluis Fresquet i J. Simó “Cucala”, es podrà aprendre sobre la importància d’aquest cultiu en el passat de Torrent, i la seua evolució fins ara, així com possibilitats del sector en el futur. També participaran Ramón Merino i José Vilanova.

Després, a partir de les 8 de la vesprada començarà el primer taller, que es dedicarà a explicar els diferents tipus de garrofes. El dimecres, a més, també hi haurà una activitat escolar al matí sobre alimentació saludable i agricultura sostenible.

Per al dijous, la taula redona tractarà l’actualitat de l’agricultura valenciana. En ella, Víctor Marínez, director de la Càtedra d’Estudis Agraris de la UPV; Carles Peris, secretari general de la Unió de Llauradors i Cristòbal Aguado, president de l’AVA, parlaran sobre els acords de lliure comerç amb Sud-àfrica, Egipte o el Marroc, i les conseqüències que tenen per a l’agricultura valenciana. Intentaran respondre a preguntes sobre com evitar la crisi i la desaparició dels llauradors locals.

En el taller del dijous s’aprendrà a fer farina a partir de la garrofa, i els tiquets es podran recollir en el Museu a partir de les 19.30. Per als més xiquets també s’ha preparat una activitat sobre estalviar aigua a les 19 hores: “AiguaJocs, el cicle de l’aigua” en la plaça Moralets.

I el divendres a les 18 es podrà acudir de nou al taller “Com fer farina de garrofa”, abans de la taula redona a les 19 hores. Per a aquesta ponència final, es parlarà del futur de l’agricultura valenciana i els reptes que haurem d’afrontar. Comptarà amb la participació de Vital García-España, director de l’Escola de Capatassos Agrícoles de Catarroja; Helena Cifre, coordinadora de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica; Regina Monaslve, presidenta del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles; Vicente Muñoz, representant del Consell Agrari de Torrent; Sonia i Bernat, tècnics d’ACCO-Manco Horta Sud; i Enrique Torrent Medica, agricultor. Es finalitzarà amb el taller de cosmètica amb productes de la garrofera.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 1 =