caixa popular

Seinfeld: torna el gran heroi de l'humor americà, o no?

Seinfeld: torna el gran heroi de l'humor americà, o no?
02/10/2017 -

Jerry Seinfeld és un nom que alguns coneixen i a d’altres els sona, però que el públic en general desconeix. Açò és ací, perquè als Estats Units Seinfeld és el rei indiscutible de la comèdia. La sèrie que es titulava igual que el seu cognom és tot un fenomen televisiu en països de parla anglesa, especialment per als nord-americans.
Seinfeld va marcar un abans i un després en la televisió, tant pel seu impacte en les sèries com en el gènere de la comèdia. L’argument resulta ara, quasi 30 anys després que s’emetera la seua última temporada, més que quotidià: el dia a dia de Jerry Seinfeld i el seu grup d’amics. L’humor del qual fa gala la sèrie també ens sona: la trama es basava sovint en la mateixa vida dels seus guionistes, que cercaven el costat còmic de situacions comunes i quotidianes. La crítica s’ha referit sovint a Seinfeld com l’art de fer comèdia de res.

L’actor Jerry Seinfeld és un dels dos cervells darrere d’aquesta fórmula que va revolucionar les sèries de televisió i que per a molts converteix a Seinfeld en el millor programa dels anys 90. L’altre creador va ser Larry David, qui va deixar la sèrie per a protagonitzar la seua pròpia, Curb Your Enthusiasm, on com ja fera en Seinfeld bàsicament s’interpreta a si mateix. No obstant això, Jerry Seinfeld ha fet molt poc treball d’interpretació des que deixara la sèrie.

larrydaviddec09

Les seues escasses aparicions televisives no han impedit que Jerry Seinfeld fora fa amb prou faenes tres anys l’actor millor pagat del món; la seua fortuna s’estima per sobre dels 600 milions d’euros.

Fa amb prou faenes uns dies Jerry Seinfeld tornava a fer caixa amb una aparició en la plataforma Netflix. Es tracta d’una volta als seus orígens, a la “stand up comedy”. Un monòleg d’una hora des del The Comic Strip, un local de Nova York del que van eixir molts còmics que després s’han fet molt famosos, com els actors Eddie Murphy i Tom Hanks o el presentador Jimmy Fallon. En aquest espectacle titulat “Jerry before Seinfeld” (Jerry abans de Seinfeld), el còmic parla dels seus començaments i les penúries d’aquell grup de joves que intentaven obrir-se camí a la fi dels anys 70. Segueix la fórmula de l’humor del quotidià, encara que Jerry Seinfeld ja no tinga gens de tipus corrent.

A Espanya Seinfeld es va emetre en els primers anys de Canal+ però el seu èxit va ser relatiu, res comparat amb el qual segueix tenint a Estats Units. Segurament és perquè aquesta comèdia confia molt en com el públic se sent identificat amb els personatges, alguna cosa molt més fàcil per a un nord-americà. La sèrie compta amb moments molt recordats, igual que ací ho són alguns sketches de Gila, Martes y 13 o Muchachada Nui, i és comú veure-la coronar rànquings de coses com “101 motius pels quals els 90 van ser grans” (de la cadena nord-americana I!) o “les escenes més divertides de pòquer en televisió”, que tenen sentit per a un públic americà però no amb la nostra tradició. Per aquest motiu és possible que Seinfeld atraga més a les noves generacions, més acostumades al contacte tant amb la cultura americana com amb l’idioma anglés.

Larry David també torna amb la sèrie més longeva de HBO. Seinfeld ha tingut una enorme influència en sèries i còmics que van venir després. Actors com Byan Cranston i Anna Gunn, que després es van fer mundialment famosos amb Breaking Bad, van aparéixer en la sèrie dels 90. I encara que Seinfeld s’ha cuidat molt de les aparicions públiques, alguns dels seus companys sí s’han convertit en rostres omnipresents del món de l’entreteniment.

L’actriu Julia Louis-Dreyfus, una de les protagonistes, segueix triomfant i sent la reina de la comèdia als Estats Units. Amb la sèrie Veep ha guanyat sis premis Emmy a la Millor Actriu Principal de Comèdia, l’últim aquest mateix any. L’altre rei que ha eixit de Seinfeld és Larry David, quasi un còmic de culte a Europa però tot un referent per als seus companys de professió.

En uns dies s’estrenarà la novena temporada de Curb Your Enthusiasm, sis anys després de l’últim capítol emés fins ara. Diumenge que ve 1 d’octubre torna Larry David per a alegria de molts. Mai és tard per a deixar-se seduir per l’ “univers Seinfeld” i començar a gaudir de Curb Your Enthusiasm.

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 1 =

sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
Semana mobilidad Valencia 2018
decidim vlc
festes xirivella 2018