La seu electrònica de l'Ajuntament de València registra el triple de nous usuaris en el primer trimestre de 2021

Pere Fuset ha destacat la “solidesa” de la seu després del pic de demandes produït per l'evolució de la pandèmia

Guardar

El regidor d'Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset.
El regidor d'Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset.

L'evolució de la pandèmia ha vingut acompanyada d'una sèrie de restriccions que ha ajudat al fet que molta gent comence a realitzar els seus tràmits des de casa, via internet. Aquest ha sigut un dels factors pels quals la seu electrònica de l'Ajuntament de València ha vist augmentat per tres el seu nombre d'usuaris en el primer trimestre de 2021, aconseguint un total de 17.650 nous usuaris, pels 5.687 de l primer trimestre de l'any anterior.

El regidor d'Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset, ha fet balanç d'aquests primers mesos de 2021 i ha posat especial recalcament en com la seu electrònica ha aguantat la gran quantitat de demandes que s'han produït en aquests últims mesos. L'any passat 2020, es va batre el rècord en aquest sentit i des de 2014, amb les dades actuals, s'ha multiplicat per 65 l'ús de la seu electrònica.

El Servei de Tecnologies de la Informació i Comunicació (SerTIC) de l'Ajuntament de València, responsable d'assegurar el correcte funcionament dels tràmits per internet ha permés que cada vegada més gent utilitze el servidor web en comptes d'acudir de manera presencial. "Gràcies a aquesta seu electrònica s'ha pogut tramitar 14 milions d'euros en relació a les ajudes del Pla Resistir a sectors afectats per la pandèmia", ha assenyalat Fuset.

Entre les xifres que ha anunciat l'ajuntament de la capital valenciana, cal destacar l'augment del 136% de les instàncies tramitades en la seu electrònica que fa un total de 56.367 tràmits en aquest primer trimestre. Si bé els nous usuaris en aquests primers mesos han sigut de 17.650, l'augment ha suposat un 210%, és a dir, més del doble que l'any anterior, per la qual cosa ja hi ha en total 191.923 usuaris registrats en aquesta web.

Les visites a la seu electrònica han augmentat un 174% respecte al primer trimestre de l'any anterior, això suposa un total de 636.841 visites en comparació amb les 230.000 registrades en els primers mesos de 2020. Les instàncies electròniques ja suposen la majoria de les instàncies presentades a l'Ajuntament de València, ja que si l'any passat la majoria es van realitzar de manera presencial (68% enfront de 23%), aquest primer trimestre la situació s'ha revertit (53% seu electrònica enfront de 47% presencial). En 2014, el 98% de les instàncies es realitzava de manera presencial i només un 2% de manera en línia.

"Hem fet canvis en la seu aprofitant la renovació de la web municipal amb l'objectiu de localitzar tràmits que parteix de la ciutadania usa com una millora de la compatibilitat per a usuaris de iOS (Apple)", ha afirmat Fuset, qui ha afegit després de les bones dades que "volem continuar consolidant aquests resultats per a avançar en la transformació digital de l'Ajuntament de València".

Estalvi gràcies a la seu electrònica

Si bé aquestes dades condueixen al fet que cada vegada són més les persones que decideixen realitzar els seus tràmits administratius a través de la seu electrònica, això comporta una sèrie d'avantatges que, segons Fuset, ajuden a estalviar, tant al ciutadà com al mateix ajuntament, temps i recursos. "Aquesta és una organització oberta les 24 hores per a la ciutadania que pot realitzar els seus tràmits sense haver de desplaçar-se i sense cita prèvia", ha assegurat el de Compromís .

Segons les dades presentades pel regidor, que cada vegada hi haja més tràmits que es realitzen a través de la seu electrònica, suposa un estalvi per al ciutadà estimat de 4.227.375 euros i de 129.764 euros d'estalvi per a l'ajuntament pel servei postal. Aquests càlculs són a càrrec de la Federació Valenciana De Municipis I Província (FEMP). València continua així apostant per tindre una de les administracions millor digitalitzades de tota Espanya.

Així i tot, molta gent no té accés a aquests tràmits en línia, ja siga per falta de coneixements o per no tindre certificat digital. Amb la condició de reduir la bretxa digital, l'Ajuntament de València posa a disposició un servei perquè persones que sí que tinguen aquestes capacitats puguen realitzar aquests tràmits en nom d'aquestes persones que no tenen aqueixa facilitat d'accés.

"Vull agrair el gran esforç, moltes vegades invisibles de la gent treballant en l'àrea digital i continuarem treballant en els pròxims mesos perquè aquesta situació de pandèmia ha anat accelerant aquest procés. La digitalització ha de tractar de no deixar a ningú arrere i incloure a tothom possible", ha conclòs Fuset.

Destacats