25n
25N
25N

Soler anuncia que s'han aprovat ja 1.046 préstecs bonificats per import de 69,1 milions de la línia Horeca

Soler anuncia que s'han aprovat ja 1.046 préstecs bonificats per import de 69,1 milions de la línia Horeca
14/04/2021 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha anunciat aquest dimecres que s’han aprovat ja un total de 1.046 préstecs bonificats per import de 69,1 milions d’euros de la línia Horeca, orientada especialment a autònoms, pimes i micropimes dels sectors de l’hostaleria, la restauració, el turisme i l’oci dins del pla de xoc ‘Resistir’. L’ajuda mitjana de cada préstec bonificat s’eleva fins als 66.051,7 euros.

Soler s’ha mostrat satisfet amb l’acolliment que està tenint aquesta línia de finançament, destinada a les empreses més afectades per les restriccions sanitàries per a frenar l’avanç de la pandèmia i per a la qual s’han rebut ja prop de 4.000 sol·licituds per import total de 220 milions d’euros.

De fet, malgrat que la dotació inicial d’aquesta línia era de 50 milions, Soler ha confirmat que “s‘ampliarà quant siga necessari per a donar cobertura a les empreses que complisquen els requisits“. “En tot just dos mesos ja hem sobrepassat en quasi 20 milions la dotació inicial, i continuarem augmentant els recursos per a cobrir la demanda”, ha confirmat.

Soler ha realitzat aquestes declaracions durant la seua compareixença en la comissió d’Economia i Hisenda de Les Corts Valencianes, on ha donat compte de l’estat de les ajudes del Pla Resistir que depenen tant del departament que dirigeix, com de Presidència de la Generalitat. En concret, la línia Horeca de l’Institut Valencià de Finances; les ajudes Parèntesis destinades als ajuntaments de la Direcció General d’Administració Local; així com les ajudes directes per als allotjaments turístics i les específiques per a l’oci nocturn de Turisme Comunitat Valenciana.

Vicent Soler ha tornat a posar en valor el caràcter “ambiciós” del Pla Resistir “pioner a Espanya perquè cap altra comunitat autònoma ha desplegat semblant volum d’ajudes directes i sense el qual la situació del nostre teixit productiu seria fins i tot pitjor” i ha recordat que és un programa d’ajudes “dinàmic i obert que va començar amb una dotació inicial de 340 milions d’euros i ja supera els 400 milions d’euros”.

Això sí, el responsable d’Hisenda ha reiterat que davant una pandèmia “d’indubtables efectes devastadors per al nostre sistema sociosanitari i econòmic” el compromís i suport del Consell a les empreses i treballadors valencians “no ha començat amb el Pla Resistir, sinó que va començar el març de 2020 des del mateix moment en què es va aprovar l’Estat d’Alarma”. De fet, des d’Hisenda han recordat que només en ajudes directes per a ajudar a fer front a la pandèmia, la Generalitat va destinar en 2020, 223 milions d’euros.

“El suport del Consell als sectors més afectats per a evitar una deterioració del teixit productiu, ajudar-los a resistir financerament i protegir l’ocupació i la seua activitat ha sigut sostingut en el temps des de l’inici de la crisi i ha tingut la seua continuïtat amb l’aprovació dels pressupostos de 2021 i amb el suport extraordinari del Pla Resistir”, ha apuntat Vicent Soler després de recordar que, a més dels 400 milions del pla de xoc, “el pressupost compta amb 25.000 milions destinats a la protecció social, el reforç dels serveis públics bàsics i a establir les bases per a la recuperació econòmica”.

Línia Horeca

Respecte a la línia de crèdits bonificats, el conseller ha apuntat que l’objectiu és “garantir que totes les empreses viables en 2019 i els comptes de les quals s’han vist directament afectades per la Covid, puguen resistir durant els mesos més durs de la pandèmia i mantenir la seua activitat fins que comence la recuperació, previsiblement en el segon semestre de 2021”, per la qual cosa ha insistit que a través de l’IVF i la SGR s’està garantint “tant la liquiditat en el curt termini i el manteniment dels llocs de treball, com el reforç de la solvència de les empreses, perquè després de la pandèmia es troben en les condicions òptimes per a continuar finançant-se a través de la banca comercial”.

De fet, tal com apuntat Soler els 69,1 milions de finançament bonificat aprovat fins al moment de la línia Horeca, 16,9 milions constitueixen ajudes directes (el 24,45% del finançament), ja que la línia ha patit una modificació i ha elevat la quantia màxima d’ajuda dels 60.050€ a 140.500€ per préstec.

És a dir, de la quantia mitjana de préstecs concedits, que se situa en 66.051,7 euros, cada empresa rebrà una ajuda directa mitjana de 16.210,3 euros que no haurà de retornar.

“A diferència del nefast ús que se li va donar en el passat, l’IVF s’ha convertit ara en un autèntic instrument financer al servei de tots els valencians i valencianes, especialment en un moment com l’actual, i en una eina decisiva per a la supervivència de moltes empreses” ha reiterat el responsable d’Hisenda després de confirmar a més que “gràcies al treball de sanejament que hem dut a terme en la Societat de Garantia Recíproca, SGR, hem aconseguit que es convertisca ja en la cinquena més important d’Espanya”.

Línia d’Ajudes Parèntesis

Vicent Soler també ha donat compte de l’estat d’execució de la línia d’ajudes Parèntesis, dependent de la Direcció General d’Administració Local i dotada amb una quantia total de 160 milions d’euros, dels quals 100 (62,5%) havien de ser aportats per la Generalitat, el 25% per les diputacions (40 milions) i els 20 milions restants (12,5%) pels ajuntaments.

En aquest sentit, el conseller d’Hisenda ha confirmat que la Generalitat va abonar la seua part a totes les entitats locals adherides a aquest pla en tot just quinze dies des de la publicació del decret 1/2021 que regula aquesta línia i per la qual les empreses dels sectors més afectats rebran una ajuda directa de 2.000 euros més 200€ addicionals per cada empleat.

En concret, entre el 9 i l’11 de febrer la Generalitat va pagar directament per transferència de tresoreria a 229 ajuntaments als quals els corresponia una quantia inferior a 20.000 euros i, via confirming sense cost addicional, al 0% d’interés i al 0% de comissió, a 297 ajuntaments. “És completament fals que els ajuntaments no puguen disposar d’aquests diners fins que vença el termini de la línia de confirming, des del mateix moment de la seua recepció qualsevol entitat pot disposar d’ell amb un senzill tràmit administratiu com és confirmar a l’entitat bancària que es desitja fer ús d’aquest”, ha recalcat el conseller en resposta als dubtes llançats per alguns ajuntaments.

“Ens hauria agradat que la Diputació d’Alacant haguera pagat amb la mateixa diligència que la Generalitat i les diputacions de València i Castelló perquè els ajuntaments alacantins i, especialment, les empreses vinculades al canal Horeca de la província, tingueren ja a la seua disposició aquestes ajudes”, ha lamentat sobre aquest tema el conseller Soler.

De moment, i segons les dades dels quals disposa la Generalitat Valenciana per als municipis de més de 5.000 habitants, quasi la totalitat dels municipis de la província de València i de Castelló han conclòs ja les resolucions i estan en procés de pagament o han finalitzat els mateixos. La província d’Alacant és la que compta amb un major nombre d’ajuntaments que encara no han resolt les convocatòries o no han pagat les ajudes, amb més d’una vintena.

Ajudes directes de Turisme i Oci nocturn

En relació amb les ajudes directes, dotades amb 18 milions d’euros del pressupost de Turisme Comunitat Valenciana, i els 8 milions del Pla Resistir, destinats de manera específica al sector de l’oci nocturn, el conseller Soler ha confirmat que s’han tramitat ja 4.068 expedients per a establiments d’allotjaments turístics i 1.135 de les empreses de l’oci nocturn.

En el cas de les ajudes directes per a allotjaments turístics, els establiments podran rebre fins a 3.500 euros per negoci, ampliable a 4.000 per a les empreses afiliades a programes de promoció turístiques. Aquesta línia se suma al paquet d’ajudes que Turisme va concedir en 2020 destinada als festivals de música i els establiments d’intermediació turística, com les agències, que tenien una dotació per empresa de 2.500 euros.

En el cas de l’oci nocturn, els establiments beneficiaris rebran 7.000 euros en el cas dels pubs i fins a 28.500 euros en el cas de les discoteques i sales de festes. El compromís de l’Agència Valenciana de Turisme és completar els pagaments d’aquestes ajudes entre finals d’abril i maig.

Aquestes mesures, tal com ha recordat Soler, se sumen als més de 26 milions d’euros invertits en 2020 pel departament que gestiona Francesc Colomer per a equipaments turístics; als 6,5 milions d’ajudes a autònoms i pimes del sector així com al programa ‘Bo Viatge’ al qual s’han destinat de moment 16 milions d’euros, que ja han gaudit 30.000 valencians i valencianes i l’extensió de les quals es prolongarà fins a 2022.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 + 9 =

museo prehistoria