25n
25N
25N

La plaça de la Reina es reactiva amb l'adjudicació de les obres

El Ministeri d’Hisenda ha desbloquejat el concurs que paralitzava la remodelació de la plaça

La plaça de la Reina es reactiva amb l'adjudicació de les obres
02/10/2020 -

El juliol passat la plaça de la Reina tornava a patir un nou retard en la seua remodelació a causa de l’ajornament de les obres. El motiu va ser la presentació de dos recursos que impugnaven l’adjudicació d’obres per part de dues empreses que participaven en el concurs: Grup Bertolín SAU i UTE) Orthem-Guerola. No obstant això, quasi tres mesos després, El Tribunal de Recursos Contractuals, dependent del Ministeri d’Hisenda, ha desbloquejat el concurs de les obres. Els recursos de les empreses van ser rebutjats i, finalment, les obres s’han adjudicat a la UTE Edifesa Collosa per 10,7 milions d’euros, tal com es va avançar en un primer moment. Per tant, la reforma de la mítica plaça es torna a reactivar, en vistes de convertir-se en un nou espai totalment per als vianants com el de la seua germana, la plaça de l’Ajuntament.

Segons va informar la Conselleria de Mobilitat, una vegada avaluades les ofertes econòmiques i els terminis de garantia oferits, l’adjudicatària provisional de l’actuació va eixir a favor de la UTE Edifesa Collosa, amb un total de 89,97 punts, va precisar el consistori en un comunicat. D’aquests punts, 49,97 són per l’oferta econòmica i 40 per les extensions de 30 i 20 anys del termini de garantia per a l’obra civil i les instal·lacions respectivament. L’import final d’adjudicació va ser de 8.910.802 euros (IVA no inclòs), la qual cosa suposa una rebaixa del 24,7% sobre el preu de licitació.

No obstant això, el Grup Bertolín SAU va presentar una oferta sobre el preu de licitació de 8,1 milions d’euros, 49 anys de garantia per a l’obra civil i les instal·lacions respectivament. L’oferta econòmica d’UTE Orthem-Guerola va ascendir a 7,8 milions d’euros. Finalment, Bertolín va quedar exclosa per oferir preus anormalment baixos, per la qual cosa va presentar un recurs a l’esmentat tribunal. També ho va fer l’altra de les aspirants, l’UTE Orthem-Guerola, que havia presentat un preu més baix que la guanyadora, però que va quedar per darrere per l’apartat de la garantia de les obres oferida.

Segons ha avançat Valencia Plaza, les respostes del Tribunal han sigut clares. D’una banda, ha tombat en una resolució de catorze pàgines, que conclouen amb la desestimació del recurs presentat per Bertolín. El treball del Tribunal en el recurs de la UTE, d’altra banda, va assegurar que tràmit que va recórrer no podia ser objecte de recurs perquè no era l’acte d’adjudicació de les obres. Per això, el Tribunal va inadmetre aquest recurs. Finalment, no s’han sostingut les acusacions que existien “valors anormals o desproporcionats” en l’apartat dels terminis de garantia i que la valoració havia sigut “arbitrària” en justificar-se unes ofertes amb criteris econòmics i descartar-se unes altres amb criteris tècnics.

D’aquesta manera, l’ajuntament continua amb el procediment, i tenint en compte que l’adjudicatària ja ha constituït la garantia de 445.000 euros i els tècnics municipals han comprovat la documentació presentada, el pròxim pas és fer efectiva l’adjudicació. Un tràmit que tindrà lloc divendres que ve, quan la Junta de Govern Local pretén iniciar la contractació d’un dels projectes estrela de Giuseppe Grezzi, regidor de mobilitat.

Com serà la nova plaça de la Reina?

La remodelació de la plaça de la Reina no sols consistirà en la creació d’espais verds i zones d’ombra, la instal·lació de condícies públiques i el soterrament de contenidors, o reservar un espai central per al tradicional Mercat de l’Escuraeta que, cada any, se situa als peus de la Catedral de València, sinó que aquesta plaça emblemàtica de la ciutat dirà adeu a la rotonda central, que dona accés al pàrquing subterrani.

D’aquesta manera, els accessos al pàrquing subterrani desapareixeran del centre de la plaça de la Reina, i se situaran al costat de l’inici del carrer de la Mar, amb l’objectiu de canviar la rotonda central per un espai per als vianants. Així, l’accés d’entrada es traslladarà al carrer La Pau, mentre que l’eixida del pàrquing es realitzarà pel carrer de la Mar, la qual cosa permetrà alliberar espai. A més, es protegiran els ascensors i les escales d’accés amb una espècie d’urna de cristall perquè sempre estiguen en les millors condicions.

Els arquitectes del projecte van anunciar, després de fer un estudi de mobilitat, que, cada dia, al voltant de 200 vehicles accedeixen al pàrquing subterrani. D’aquesta manera, i per a evitar que es creuen cues al carrer de la Pau, l’interior de l’aparcament estarà distribuït amb tres portes d’accés perquè el desplaçament dels vehicles siga molt més ràpid.

Així mateix, l’estacionament dels taxis desapareixerà de la seua ubicació actual, i s’habilitaran parades als voltants de la plaça per a poder disposar d’aquest servei. Això sí, sempre es garantirà l’accessibilitat als garatges privats, la recollida de residus i els serveis de càrrega i descàrrega, mitjançant una il·luminació de baix consum que marcarà en el sòl el recorregut permés per a aquests vehicles.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 + 20 =

Valencia activa
bombers
CCCC
bombers
Valencia activa