25n
25N
25N

SATSE insta Sanitat a reforçar amb infermeres les UCI i els hospitals davant l'augment de casos greus

SATSE insta Sanitat a reforçar amb infermeres les UCI i els hospitals davant l'augment de casos greus
28/10/2020 -

El Sindicat d’Infermeria (SATSE) ha demanat a la Conselleria de Sanitat, davant el “progressiu” augment de casos greus per la segona onada de la Covid-19 que requereixen hospitalització o ingrés en les UCI, que comence a establir mesures de reforç, cobertura i ampliació de personal tant en les unitats de crítics com en la resta de serveis hospitalaris.

En aquests moments, segons la central sindical, “no hi ha quasi professionals d’infermeria disponibles en la Borsa de treball de la Conselleria de Sanitat per a contractar en cas de repunt, ja que totes les infermeres de la Comunitat estan treballant per a fer front la pandèmia i a la campanya de vacunació de grip”. En aquesta línia, adverteix que, a més de l’augment de casos de Covid, s’espera que amb el fred arribe l’epidèmia estacional de la grip, com tots els anys entre els mesos de novembre i febrer.

Segons assenyala el sindicat en un comunicat, “des de SATSE hem defensat una acció proactiva i preventiva, a l’hora d’abordar diverses situacions dins d’aquesta pandèmia per Covid-19. Ara, considerem és el moment que la Conselleria de Sanitat anticipe mesures per als hospitals sense deixar de reforçar els centres de salut”.

Per això, SATSE considera que s’han de reforçar les UCI, Serveis d’Urgències i sales d’hospitalització previstes per a Covid-19 amb professionals d’infermeria amb experiència en emergències i patologies infeccioses i que estiguen “ben formats i informats” en el maneig d’Equips de protecció Individual (EPI).

DISMINUIR RÀTIOS

Segons el parer del sindicat, “és imprescindible que, quan s’habiliten nous espais per a pacients crítics, no es tornen a repetir situacions de personal sense experiència en aquesta mena de pacients”. A més, considera que s’ha de disminuir les ràtios de les UCI perquè estiga per davall de dos pacients per infermera.

Segons les dades de SATSE, la Conselleria de Sanitat compta amb 400 llits d’UCI i que es poden ampliar fins a 1.000 instal·lant unitats improvisades en Quiròfans, Serveis de Reanimació REA i Unitats de Recuperació Postanestèsiques URPA.

Igualment, en prevenció de les baixes de professionals sanitaris per Covid-19 que es vagen a produir en els diferents serveis, i donada la “dificultat” per a poder contractar per “l’esgotament” de la Borsa, SATSE ha sol·licitat a la Conselleria que establisca que en els diferents serveis hospitalaris es realitzen jornades amb mòduls de substitució de 7 o 12 hores, és a dir, jornades complementàries voluntàries perquè no falte personal ni personal amb experiència.

EXCÉS DE JORNADA

En aquest sentit, el sindicat recalca que la Conselleria “ha de tindre en compte és que la segona ona s’està produint quasi al final d’any, quan deu ja moltíssimes hores al personal d’Infermeria per les hores extra que han hagut de realitzar a causa de la pandèmia”, entre altres situacions.

SATSE desconeix com la Conselleria farà front a aquest excés de jornada horària (vacances, dies de triennis, lliure disposició, compensació de jornada acumulada en la primera ona) que deu a tots els professionals sanitaris, “i més tenint en compte aquest increment de la pressió assistencial que s’està produint aquests dies i sense la possibilitat de la seua cobertura”.

Per a SATSE, “és impossible que el gaudi d’aquests dies o l’eliminació d’aquest excés es realitze sense que s’augmenten les plantilles actuals”. Per això, advoca perquè la Conselleria dicte una Instrucció ampliant el termini, per al gaudi dels dies de lliure disposició, triennis o la resta fins al 28 de febrer de 2021, així com per a la compensació de l’excés de jornada a causa del personal d’infermeria.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − 5 =