25n
25N
25N

Satse assegura que la Comunitat Valenciana necessita 300 llits més en l'UCI davant possibles rebrots

Satse assegura que la Comunitat Valenciana necessita 300 llits més en l'UCI davant possibles rebrots
12/06/2020 -

El Sindicat d’Infermeria Satse ha xifrat en 300 els llits addicionals que necessita la Comunitat Valenciana en les Unitats de Cuidades Intensius (UCI) dels hospitals davant possibles rebrots de la Covid-19, durant les fases de desescalada i en els pròxims mesos, amb l’objectiu de complir amb els protocols marcats pel Govern.

Així mateix, creu necessari un augment de les plantilles d’infermeres d’aquestes unitats, “perquè no se superen, en cap cas, els dos pacients per cada infermera, quan en la Comunitat la majoria de l’UCI tenen tres pacients per cadascuna, la qual cosa segons abundants estudis, augmenta la possibilitat d’esdeveniments adversos en els pacients crítics”.

El Govern va establir al maig que cada comunitat havia de tindre entre 1,5 i 2 llits en l’UCI per cada 10.000 habitants per a passar de fase, o, almenys, tindre accés o capacitat d’instal·lar-les en un termini màxim de cinc dies i una altra recent publicació en el BOE estableix que les comunitats autònomes han de disposar dels recursos necessaris per a respondre a increments ràpids de casos, segons assenyala el sindicat en un comunicat.

Enfront d’això, Satse revela que la situació de la Comunitat Valenciana és de 0,75 llits per cada 10.000 habitants, mentre que països com Alemanya compta amb 3,3 llits per cada 10.000 habitants, és a dir, “quatre vegades més”, denúncia el sindicat.

Sobre la base d’aquestes indicacions, i segons els resultats d’un estudi realitzat per Satse, la Comunitat comptava amb entre 380 i 400 llits en l’UCI abans de la Covid. Durant la pandèmia, el sindicat calcula que es van poder habilitar més llits, que es van instal·lar de manera provisional i urgent en les Unitats de Reanimació Postanestèsica URPA, les Unitats de Reanimació REA i en els mateixos quiròfans que es van habilitar com a UCI improvisades.

Amb això, segons estimacions del sindicat, durant les setmanes amb més repunt de casos en la Comunitat van estar en ús uns 800 llits habilitats com a UCI. Amb la desescalada i la volta a la normalitat assistencial, “els quiròfans, URPA i REA han de recuperar el seu ús habitual”, per la qual cosa el sindicat torna a insistir en la necessitat d’augmentar, “de manera estructural”, el nombre de llits en les UCI en les quals es proporciona una assistència intensiva integral les 24 hores del dia als pacients més crítics o amb alt risc de presentar complicacions.

El Sindicat d’Infermeria recalca que ja havia denunciat “en repetides ocasions” la falta de llits d’UCI de la Comunitat i la falta de boxs d’aïllament en aquestes UCI, “un problema a causa del dèficit estructural (falta de llits hospitalaris) i, sobretot, a la falta de personal d’infermeria en aquests serveis”.

ELS HOSPITALS AMB MENYS NÚMERO

Segons Satse, tots els hospitals tenen dèficit de plantilles d’UCI, però són els hospitals de la Plana (Castelló), Vila Joiosa, Elx i Orihuela a Alacant i els hospitals Arnau i General de València “els que en pitjor situació es trobaven, amb els seus treballadors sobrepassats per la pressió assistencial normal, per la falta de plantilla (ràtios d’infermeria UCI del Ministeri de Sanitat) i després de tres mesos de situacions d’estrés i una elevadíssima càrrega física i mental durant la pandèmia”.

El Sindicat també havia deixat palés que aquesta manca era encara “més acusada” als hospitals de gestió privada, com a Hospital de Dénia, Torrevieja i Vinalopó i Hospital de Manises, “on fins i tot se superen les ràtios de tres pacients per infermera”.

Satse subratlla que una de les prioritats de la Conselleria de Sanitat ha de ser dotar d’estructura UCI els 300 llits “que són i seran necessàries davant possibles rebrots de la Covid-19 en els pròxims mesos i sobretot ajustar les ràtios d’infermeria, perquè no se superen, en cap cas, els dos pacients per cada infermera”.

En la Comunitat, la mitjana és de 2,5 pacients per cada infermera, “molt allunyat dels protocols i guies que marca el Ministeri de Sanitat per a les ràtios d’infermeria en UCI, establits en 1,5 pacients per infermera”. Des de Satse insten la Conselleria de Sanitat “a negociar i resoldre aquest mal endèmic, perquè la situació del personal d’infermeria de les UCIS no admet més demora”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos − 1 =