25n
25N
25N

"Satisfacció" a Ontinyent per la implicació del Ministeri en la recuperació de la Cantereria

A través de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, s’ha projectat la creació d’un recorregut verd i fluvial que complemente i done continuïtat al futur parc inundable que ocuparà els terrenys dels actuals habitatges

"Satisfacció" a Ontinyent per la implicació del Ministeri en la recuperació de la Cantereria

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i l’Ajuntament d’Ontinyent han acordat subscriure un protocol de col·laboració per a promoure un projecte d’adequació del barri de la Cantereria i resoldre la problemàtica de les inundacions.

Aquest organisme redactarà un projecte d’actuacions per a compatibilitzar els usos del sòl amb el risc d’inundació existent, contribuint a la regeneració de la zona baixa del barri.

Així mateix, executarà les obres relatives, tant a la creació d’una zona verda inundable, en tots dos marges del riu Clariano, amb una connexió per als vianants entre elles, com per a la protecció enfront d’inundacions del Molí Descals, en el marge dret.

Per part seua, el Consistori posarà a la disposició del projecte els terrenys necessaris, i es farà càrrec del manteniment i conservació de les obres.

“SATISFACCIÓ” A ONTINYENT

Per a l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, la implicació de les administracions “està sent clau” per a la regeneració d’un barri com el de la Cantereria i per a l’aprofitament del riu Clariano com un espai verd i d’oci per a la ciutadania, un projecte que el primer edil considera “molt important” per a la ciutat.

Per aquest motiu Rodríguez es mostra “molt satisfet per la resposta del Ministeri i de la CHX als nostres plantejaments de dotar de major seguretat als veïns i veïnes de la Cantereria davant avingudes d’aigua i al mateix temps de crear un espai agradable al costat del riu”.

RESOLDRE LES INUNDACIONS

Zona del riu Clariano inundada en la DANA de 2019.

L’Ajuntament d’Ontinyent va impulsar el Pla de Regeneració i Emergència Residencial del barri de la Cantereria després de la greu DANA de 2019, que va obligar a evacuar més de 20 famílies dels seus domicilis, retornant al llit del riu l’espai guanyat per les edificacions.

Aquest Pla comporta una sèrie d’actuacions amb vista a l’adquisició d’immobles, ajudes als propietaris, requalificació dels terrenys a zona verda, demolició dels edificis, consolidació del talús i construcció d’un parc inundable amb un itinerari per als vianants.

Segons la memòria del projecte, les actuacions tenen un cost de 3.238.000 euros. L’import subvencionat per part de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ascendeix a 1.600.000 euros (el 50% del cost aproximat de l’actuació) i s’abonarà amb càrrec dels pressupostos de la Generalitat per als exercicis 2021, 2022 i 2023.

Per part seua, la CHX redactarà el projecte i executarà les obres relatives a una actuació de recuperació de l’espai fluvial, amb un pressupost estimat en uns 600.000 euros. Així doncs, aquesta actuació comprendrà l’adequació dels terrenys alliberats en el marge esquerre del riu Clariano (plantació d’espècies de ribera, itineraris per als vianants i ciclistes, cartelleria, mobiliari…), així com una adequació en el marge oposat sobre terrenys que ja pertanyen al Consistori, per a protegir el Molí Descals, construcció de principis del segle XV, situat en el marge dret del riu.

S’establirà, així mateix, una connexió per als vianants entre tots dos marges, mitjançant una solució que no done lloc a la generació d’efecte barrera.

Per part seua, l’Ajuntament d’Ontinyent, la junta de govern del qual local ha aprovat el protocol autoritzant l’alcalde per a la signatura d’aquest, es compromet a efectuar les obres de consolidació del talús, resoldrà la disponibilitat dels terrenys necessaris per al projecte i, una vegada conclosa i entregada l’actuació, s’encarregarà del manteniment i conservació del parc.

Una vegada estiga redactat el projecte i haja conclòs el procés d’adquisició i requalificació urbanística dels terrenys corresponents, amb caràcter previ a la licitació de les obres, la CHX i el Consistori hauran de subscriure l’oportú conveni de col·laboració que regularà tant les condicions d’execució d’aquelles com les de la seua explotació i manteniment posterior.

Projecte de regeneració de la Cantereria.

ACTUACIÓ “VALENTA”

La participació de la CHX en el Pla de Regeneració del barri de la Cantereria d’Ontinyent és una concreció de la seua pròpia implicació, i la del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, en la resolució dels problemes d’inundabilitat de la Demarcació, executant les mesures del Pla de Gestió del Risc d’Inundació, en el si del principi de col·laboració entre Administracions.

Es materialitza, així, el suport que el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, va anunciar a l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, en la reunió telemàtica que van mantenir el passat octubre. Un suport que va ser ratificat en una recent visita del president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Manuel Alcalde.

La trobada es produïa després que la ministra Teresa Ribera destacara en una compareixença en el Congrés el projecte de regeneració d’aquest barri, afectat per la DANA de setembre de 2019, qualificant l’actuació de “valenta”. Arran d’aquestes manifestacions, l’alcalde d’Ontinyent va remetre una carta a la ministra Ribera explicant-li el projecte i convidant-la a participar en aquest.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × quatre =

museo prehistoria
museo prehistoria