25n
25N
25N

Sant Joan de Déu València fa costat a 30 menors de 16 famílies en risc d'exclusió social

El ‘Programa de Suport a la Infància’ ofereix ajudes per a la compra d’aliments, el pagament del menjador escolar, l’atenció psicopedagògica o logopèdia

Sant Joan de Déu València fa costat a 30 menors de 16 famílies en risc d'exclusió social
21/04/2021 -

El ‘Programa de Suport a la Infància’ de Sant Joan de Déu València ha permés atendre 16 famílies en risc d’exclusió social des de la seua creació en 2020. Des d’agost de l’any passat s’ha fet costat a un total de 30 menors mitjançant el lliurament d’unes ajudes destinades principalment a la compra d’aliments, l’abonament del menjador escolar, material escolar i serveis de reforç educatiu o psicopedagògic. Des de l’any 2015 Sant Joan de Déu va començar a realitzar accions de suport a famílies i menors, però amb l’arribada de la crisi del coronavirus les necessitats s’han aguditzat i s’ha formalitzat el programa.

L’ajuda té caràcter temporal, ja que actua de pont fins que les administracions públiques fan efectiu el pagament de la Renda Valenciana d’Inclusió, el Salari Mínim Vital o el cobrament d’un ERTO. El programa es coordina amb el Servei Psicopedagògic SPES V-10 de la Generalitat Valenciana la treballadora social de la qual s’encarrega de realitzar les derivacions de les famílies a Sant Joan de Déu. Per a això, el Servei Psicopedagògic s’encarrega de detectar les necessitats dels menors de col·legis situats als voltants del nostre centre i connectar amb els serveis socials de base els qui deriven els casos a Sant Joan de Déu València.

El perfil de les famílies ateses sol ser monoparental, parelles separades i la cura del menor sol recaure en la mare. En gran part es dediquen professionalment a treballs de sectors altament afectats per la crisi com l’hostaleria o altres com la neteja o l’agricultura. El fet estar a càrrec del menor i no disposar d’una xarxa de suport familiar i social fa més difícil la conciliació per a l’accés al mercat laboral, per això accions com el pagament del menjador escolar facilita la cerca de treball i inserció laboral.

“Som un pont perquè menors i famílies no caiguen en un procés d’exclusió social. El ‘Programa de Suport a la Infància’ ofereix una ajuda personalitzada a cada família amb l’objectiu d’afavorir el desenvolupament del seu projecte de vida. Ho fem des del valor de l’hospitalitat per a crear oportunitats per a les famílies i els menors”, indica la directora de Sant Joan de Déu València, Isabel Tortajada.

Evitar situacions de sense sostre

Tortajada destaca la importància d’aquesta mena de programes: “per a algunes famílies aquesta ajuda marca la diferència entre poder pagar el lloguer de l’habitació o trobar-se en una situació de sense sostre. La quantitat que reben la dediquen a la compra d’aliments o altres necessitats dels menors, la qual cosa els permet destinar els recursos al pagament del lloguer”, argumenta Tortajada.

Per part seua, la treballadora social de Sant Joan de Déu, Elena Domingo, explica que no sols s’ofereix suport econòmic, a vegades les persones usuàries desconeixen els seus drets socials, “de manera que els oferim assessorament per a tramitar la sol·licitud d’ajudes i assessorament en el procés de cerca de treball”.

Adquisició de material escolar o atenció psicopedagògica
Respecte a l’ajuda per a la compra de menjar, “cada família té els seus propis costums i creiem que és important que puguen tenir llibertat per a comprar els aliments que solen consumir. Aquesta característica té un efecte positiu, ja que en tenir la capacitat de triar els acosta una mica més a la normalitat de la resta de famílies, malgrat les dificultats per les quals estan passant”, argumenta Domingo.

Les ajudes han permés a les famílies adquirir material escolar, ulleres o pagar classes de reforç per als menors. A més, el ‘Programa de Suport a la Infància’ també ha possibilitat l’accés dels menors a serveis de psicopedagogia o logopèdia amb el consegüent impacte positiu en el seu desenvolupament personal i escolar.

Crida a la col·laboració

La directora de Sant Joan de Déu València explica que el Programa de Suport a la Infància no rep finançament públic i es nodreix d’aportacions de donants valencians, la mateixa Obra Social de Sant Joan de Déu i entitats compromeses com la Z Zurich Foundation. Per això apel·la a la solidaritat de la societat i l’empresariat de la Comunitat Valenciana per a donar suport a l’atenció als menors i famílies en situació de risc d’exclusió social.

Des de Sant Joan de Déu València s’ha atés famílies des de 2015 amb la concessió d’ajudes puntuals, però ha estat arran de la pandèmia quan s’ha formalitzat el programa per a donar resposta a les necessitats d’aquest col·lectiu especialment afectat per la crisi. “Ens guiem pel valor de l’hospitalitat per a crear oportunitats per a aquelles persones que més el necessiten, en aquest cas menors i les seues famílies. És el compromís amb el nostre entorn més pròxim, com el portem fent des que l’Orde de Sant Joan de Déu es va instal·lar a València fa més de 130 anys”, conclou Tortajada.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × cinc =